Het zijn raadselachtige teksten die hij op 6 april 2024 naar de gemeente Dordrecht en het Leger des Heils stuurt. "Nooit meer liegen, anders zal ik kinderen afrekenen, in een lagere school, en hun hoofdjes, kutjes en piemeltjes in brand steken met Zippo-aanstekersbenzine."
Tijdens de zitting op 17 september erkent hij dat het heftige teksten zijn. "Maar het klopt niet, ik heb het woord 'genitaliën' gebruikt." In de mail wordt ook gesproken van 'een slachting' en schrijft hij: "Het is doodmaken of doodnormaal doen."
Diezelfde maand, op 22 april, gaat er een e-mail richting Rijksvoorlichtingsdienst, geadresseerd aan premier Rutte. "Ik ben bereid tot de uiterste prijs, zowel om te sterven als te doden." De auteur zegt dat hij al jaren onder druk wordt gezet: "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jullie heel graag zouden willen dat ik dat doe."
Verdachte weigerde advocaat te zien
Ook hier is de grote vraag wat Pascal E., als hij de mails heeft geschreven, wilde beogen. Zijn advocaat, Neslihan Aydogan-Kütük, kan daar ook nog niets over zeggen. Ze heeft de zaak niet inhoudelijk met haar cliënt kunnen bespreken, omdat hij weigerde haar te zien.
De 57-jarige verdachte moet geobserveerd worden in het Pieter Baan Centrum (PBC), om te kijken of hij een geestelijke stoornis heeft. "Ik ga nergens aan meewerken", laat hij nu al weten. Hij zegt in het verleden al te zijn onderzocht door een psycholoog en een psychiater. "Ik ben jarenlang begeleid door Antes."
Probleem is dat het PBC kampt met een wachttijd van 27 weken. Dat betekent dat de inhoudelijke behandeling van de zaak nog lang niet in zicht is. De rechtbank doet nog de suggestie om in plaats daarvan een psycholoog en psychiater naar de verdachte toe te sturen. "Dan kan het veel sneller gaan." Hij belooft het met zijn advocaat te overleggen, met wie hij inmiddels 'on speaking terms' is geraakt.
Schreeuw om hulp
Pascal E. heeft eerder in 2022 terechtgestaan voor bedreiging van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff en het Dordrechts Museum. Destijds bleek dat het gezien moest worden als een 'schreeuw om hulp' en dat hij zo opname in een psychiatrische inrichting wilde afdwingen. De verdachte werd vrijgesproken omdat niet duidelijk was dat zijn 'lugubere teksten' gericht waren aan concrete personen.
Destijds had de man een huurconflict waardoor hij zijn kamer in het centrum van Dordrecht moest verlaten. Hij kreeg toen onderdak bij het Leger des Heils en zei te blijven vechten voor terugkeer naar zijn oude woning.
Dit artikel verscheen eerder al bij onze mediapartner Rijnmond.