Dordrecht, Netherlands

Dordtenaar die ex-vriendin door het hoofd schoot in nabijheid van twee kinderen moet 18 jaar de cel in

Een 39-jarige Dordtenaar die zijn ex-vriendin door het hoofd schoot in het bijzijn van twee jonge kinderen is veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Ook krijgt de man tbs met dwangverpleging opgelegd en moet hij schadevergoedingen van in totaal meer dan 390.000 euro betalen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft de Dordtenaar donderdag schuldig bevonden aan moord.
Vivian Rutte | 25 maart 2022 11:37 | Aangepast op 25 maart 2022 11:37
De vrouw werd tijdens de relatie met de man al veelvuldig met de dood bedreigd door de verdachte. Ze verbleef in een opvanghuis en reisde op 20 februari met haar twee jongste kinderen naar haar eigen woning in Breda, een dag nadat ze haar relatie had beëindigd. Haar ex bleek daar ook te zijn.

Volgens de rechtbank is niet precies duidelijk wat er in de woning gebeurde, maar staat wel vast dat de man zijn ex-vriendin hier met voorbedachte rade twee keer door het hoofd schoot. Hij verliet de woning met de twee kinderen en belde pas na een uur 112.

Web van leugens
De verdachte stelt dat er sprake was van een noodlottig ongeval. Het slachtoffer zou een wapen op hem hebben gericht en tijdens de worsteling zou het wapen zijn afgegaan. De rechtbank gaat hier om meerdere redenen niet in mee en rekent het de verdachte zwaar aan dat hij heeft geprobeerd om door een web van leugens aan zijn straf te ontkomen.
Een andere ex-vriendin van de Dordtenaar heeft bij de politie ook verklaard dat de man destijds gewelddadig was. Volgens de rechtbank was er in die relatie, net als in de relatie met het slachtoffer, sprake van opbouwend geweld en van langdurig onveilig, dreigend gedrag. De rechtbank ziet hierin een patroon en legt daarom naast de celstraf ook tbs op. Omdat uit onderzoek is gebleken dat de Dordtenaar een ernstige, aanhoudende persoonlijkheidsstoornis heeft en een gevaar kan zijn voor anderen, vindt de rechtbank daarbij dwangverpleging noodzakelijk.

De straf komt overeen met de eis van justitie.
Bron: Rijnmond

Lees meer over:

Justitie|