Dordrecht, Netherlands

Dordtenaren houden oogje in het zeil met 2.192 camera’s

Big Brother is niks in vergelijking met de gemeente Dordrecht. De politie heeft namelijk toegang tot 2.192 camera’s, die de agenten kunnen inzetten om verdachten op te sporen. In vergelijking tot andere gemeenten in Nederland zijn dat er best veel, als rekening wordt gehouden met de oppervlakte van onze gemeente. De cameradichtheid is dus hoog in Dordt.
Marie Frenay | 13 juni 2023 15:47 | Aangepast op 13 juni 2023 15:47
Camera’s zijn niet meer weg te denken uit ons leven: ze hangen boven ons hoofd in de supermarkt, aan de deur van de buren en ze staan gericht op ons gezicht bij de pinautomaat.

De bewakingscamera is inmiddels niet alleen maar weggelegd voor bedrijven die hun koopwaren proberen te beschermen tegen dieven en inbrekers, maar ook particulieren schaffen de camera’s aan. Iedereen die gebruikmaakt van zo’n camera kan deze vrijwillig registreren bij Camera in Beeld.

313.354 camera’s in heel Nederland
Op deze manier kunnen winkeliers en bewoners van de gemeente de politie helpen bij het oplossen van misdaden. Nederlanders hebben massaal gehoor gegeven aan oproep van de politie om camera’s aan te melden.

In totaal zijn er 313.354 camera’s aangemeld in heel Nederland, blijkt uit een onderzoek van techwebsite VPNGids.nl. Zij vroegen de gegevens op via een Woo-verzoek. Alle cijfers komen uit de politiedatabase Camera in Beeld.

2.192 camera’s in Dordt
Dordrecht is geen uitzondering op de regel. In totaal hebben Dordtenaren 2.192 camera’s aangemeld. Dat zijn er in vergelijking tot andere gemeenten best veel. VPNGids.nl heeft namelijk ook rekening gehouden met de oppervlakte van de gemeente Dordrecht. Er hangen 27,91 camera’s per vierkante kilometer in Dordrecht. In heel Nederland zijn het er 9,3 per vierkante kilometer.

De provincie Zuid-Holland scoort ook hoog op de lijst. Noord-Holland telt de meeste camera’s (63.687) en Zuid-Holland staat op nummer twee met 63.572 camera’s.

Aantal camera’s ligt waarschijnlijk hoger
Verwacht wordt door VPNGids.nl dat het aantal camera’s zelfs hoger ligt dan dat er uit hun onderzoek is gebleken. Een deel van de particulieren en bedrijven heeft hun camera namelijk niet opnieuw geregistreerd via DigiD.

Lees meer over:

camerabewaking|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Slaapkamers gefilmd door camera's gemeente?

Bewoners van de Lijnbaan in Dordrecht klagen dat de beveiligingscamera´s van de gemeente zelfs in hu...