Dordrecht, Netherlands

Slaapkamers gefilmd door camera's gemeente?

Bewoners al zeven jaar gefilmd door gemeente

Bewoners van de Lijnbaan in Dordrecht klagen dat de beveiligingscamera´s van de gemeente zelfs in hun slaapkamer kunnen filmen. De straat staat er sinds 2015 vol mee, en ze staan dichtbij de huizen. De gemeente heeft vlak voor de zomer besloten de apparaten niet weg te halen uit angst voor nieuwe overlast en criminaliteit.
Ingrid de Groot | 9 augustus 2022 13:20 | Aangepast op 9 augustus 2022 13:20
De PVV vindt dat de gemeente de privacy-grenzen overschrijdt en stelt kritische vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De partij heeft géen problemen met beveiligingscamera s in de openbare ruimte, maar ze vindt het idioot dat de camera ś ook huizen in beeld hebben. ,,De laatste tijd krijgen we signalen van bewoners dat de camera s ook in hun huizen kunnen filmen,´ aldus raadslid Dan van Leeuwen.
In de buurt overheersen gemengde gevoelens. Bewoonster Megan Weidema heeft er totaal geen moeite mee dat een camera van de gemeente 24 uur per dag voor het raam van haar woonkamer hangt. "Veiligheid is voor mij het allerbelangrijkste", zegt ze en levert daar graag een stuk privacy voor in.
De Dordtse heeft alle vertrouwen in de gemeente dat zij zorgvuldig met de geschoten beelden omgaat, maar een andere bewoner van de Lijnbaan baalt van alle camera's die al sinds 2015 dag en nacht opnames maken van de buurt. Hij voelt zich al jaren begluurd en gecriminaliseerd, zegt hij. "De hele straat wordt bekeken. Ik vind dat niet normaal." Er is bovendien al lang geen overlast meer in de buurt, zegt hij.
Privacy waakhond Privacy First in Amsterdam noemt de situatie op de Lijnbaan zorgelijk. Camera´s in de openbare ruimte mogen, mits het proportioneel is, laat de stichting weten. Zo mogen de camera's niet gericht zijn op huizen en mogen de camera's zeker niet filmen bij de mensen in huis.

De gemeente gaat later reageren op de vragen van de PVV.

Lees meer over:

camera|privacy|camerabewaking|

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Dordtenaren houden oogje in het zeil met 2.192 camera’s

Big Brother is niks in vergelijking met de gemeente Dordrecht. De politie heeft namelijk toegang tot...

Politie plaatst camera bij winkelcentrum Bieshof om overlast tegen te gaan

De politie heeft in overleg met de winkeliersvereniging en de gemeente Dordrecht een mobiele camera ...