Dordrecht, Netherlands

Dordtse eurekamomenten staan centraal bij nieuwe tentoonstelling in het Hof

Oktober is de maand van de geschiedenis en om dat te vieren gaat op zaterdag 7 oktober een nieuwe tentoonstelling in première op de zolder van het Hof van Nederland. Het thema van de maand is Eureka! en de tentoonstelling sluit daar naadloos bij aan. Deze gaat namelijk over uitvindingen die zijn gedaan door Dordtenaren.
Trevyn van Houwelingen | 6 oktober 2023 17:00 | Aangepast op 6 oktober 2023 16:10
Iedere zichzelf respecterende Dordtenaar weet wel dat één van de bekendste snacks van ons land, de frikandel, aan de Merwede is uitgevonden. Maar er zijn veel meer slimme ideeën voor lastige problemen bedacht of ontwikkeld door Dordtenaren. Wat dacht je van de eerste Nederlandse stofzuiger, het cilinderslot van LIPS en een speciale glasschildertechniek?

Stadsarchivaris Teun de Bruijn gaf RTV Dordrecht alvast een korte rondleiding bij de nieuwe tentoonstelling. Hij is als archivaris logischerwijs vooral enthousiast over de archiefvondsten die zijn tentoongesteld: “Een collega van mij vond zo’n vijfentwintig jaar geleden een kleine foto van een molen in het archief. Op die kleine zwart-witfoto waren ook twee figuren te zien. Na verder onderzoek bleek dat één van die figuren toch verdacht veel lijkt op Vincent van Gogh!”

Eureka!
Het woord eureka komt uit het oud-grieks en betekent vrijvertaald: 'Ik heb het gevonden!' De term is vooral bekend geworden door Archimedes, de Siciliaanse wetenschapper die zijn beroemde wet over de dichtheid van materialen volgens de overlevering bedacht in bad en na die ingeving naakt de straat op liep en meermaals “eureka!” riep.

Ook als je archiefonderzoek doet, heb je wel eens een eureka-momentje. Zo kwamen onderzoeker van het Hof erachter dat in Dordrecht ook een aantal multinationals zijn ontstaan en dat er in onze stad verenigingen zijn opgericht die tot de oudste van Nederland behoren. Ook die hebben een plekje in de nieuwe tentoonstelling. Denk bijvoorbeeld aan voetbalclub DFC, tekengenootschap Pictura en de sleutelmakers van LIPS.
In Dordrecht werden ook de eerste stofzuigers van Nederland gemaakt, in een fabriekshal aan de Lijnbaan. ©Regionaal Archief Dordrecht
Activiteiten
Naast de expositie over uitvindingen zijn er nog een aantal andere thema-activiteiten te beleven tijdens de maand van de geschiedenis. Zo organiseert het Hof op 14 oktober een stadswandeling waarin op een creatieve manier aandacht wordt besteed aan allerlei aspecten van de Dordtse vindingrijkheid. Gedurende de maand oktober zijn er ook nog een viertal workshops te bezoeken.

Ook opent het stadsarchief een week na de stadswandeling haar deuren voor een rondleiding. Normaal blijven die gesloten voor publiek maar op 21 oktober kunnen geïnteresseerden komen kijken naar de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht, archeologische vondsten uit de stad en schilderijen uit het Dordrechts Museum. Bij elkaar herbergt het Stadsdepot zo’n 12 kilometer aan papieren archief, tienduizenden boeken, foto's, kaarten en vele andere voorwerpen.

De tentoonstelling Eureka! opent haar deuren vanaf 7 oktober en is te bezoeken tot 1 september 2024. Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over de nieuwe tentoonstelling.

Meest gelezen

Lees ook

Van gewapende arrestaties tot het voorkomen van zelfmoord: Wouter fotografeerde agenten in actie

Op metersgrote borden op de Spuiboulevard zijn deze week foto’s van politieagenten te zien. De serie...

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Van gender tot consent: deze nieuwe tentoonstelling geeft 'betere seksuele educatie'

In het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is sinds vrijdag een nieuwe tentoonstelling te zien. O...

Hof van NL wil mentale gezondheid bespreekbaar met podcast en talkshow

Door de jaren is het taboe minder groot geworden, maar nog altijd is het een onderwerp waar niet hee...

Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep...

Dordtse uitvindingen centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis

Een pubquiz, een stadswandeling of een bijzondere filmvoorstelling. Zomaar een greep uit de activite...