Dordrecht, Netherlands

Dordtse hertjes leven nog even in onzekerheid

Het blijft voorlopig onduidelijk of het college van Burgemeester en Wethouders van Dordrecht een poging gaat doen om het hertenkamp in Park Merwestein te behouden. Op 1 januari 2024 komt er nieuwe regelgeving ven dat betekent dat herten niet meer in kampen gehouden mogen worden. Een aantal fracties, met onder meer de VVD en VSP, wil dat de hertjes blijven.
Ron van de Rhee | 30 maart 2023 09:30 | Aangepast op 30 maart 2023 09:30
Tijdens een rondetafelgesprek op dinsdagavond werden gemeenteraadsleden in het bijzijn van bewoners die regelmatig het hertenkamp bezoeken geinformeerd door specialisten. Zij lieten weten er op het gebied van dierenwelzijn geen problemen zijn met het houden van herten, mits deze goed verzorgd worden.

Dierenarts Peter Klaver vertelde dat herten het vermogen hebben zich aan te passen aan omstandigheden. Verhalen over agressieve herten verwijst hij naar het rijk der fabelen: “Ik heb in mijn praktijk nog nooit gehoord dat een hert zich agressief gedroeg, en ik heb er wat gezien...”, aldus de arts.

Handtekeningen
De stichting Park Merwestein is een handtekeningenactie gestart. Inmiddels zijn er zo’n 400 ondertekenaars.Volgens voorzitter Constantijn Papaïoannou laten steeds meer Dordtenaren weten de herten een warm hart toe te dragen. Toch wordt het nog spannend omdat een deel van de gemeenteraad, waaronder de Partij voor de Dieren, tegen het behoud van het hertenkamp is. Tegenstanders zeggen dat een hertenkamp niet voldoet aan de natuurlijke omgeving waar het hert in leeft.

Regel is regel
Wethouder Tanja de Jonge houdt voorlopig vast aan de nieuwe nationale wet- en regelgeving. De wet wordt al 12 jaar voorbereid en moet de slechte omstandigheden waarin exotische dieren verkeren omdat ze als huisdier gehouden worden aanpakken. Voordat het college besluit een signaal aan Den Haag af te geven wil wethouder de Jonge eerst de discussie in de gemeenteraad afwachten.

Er is in ieder geval toegezegd dat sterilisatie en andere voorbereidingen om te stoppen met herten in Dordrecht zullen worden stopgezet totdat er definitief duidelijkheid is. En die komt binnenkort tijdens een nieuwe gemeenteraadsbijeenkomst. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Kijk hieronder naar een reportage over de herten in het Merwesteinpark.

Lees meer over:

herten|

Lees ook

Eerste hertje geboren in Park Merwestein

Beschuit met muisje voor de hertenfamilie. Het eerste kalfje van dit jaar is geboren.

VVD over verbod op hertenkampen: ‘Het is een oplossing voor een niet bestaand probleem’

Als het aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Veehouderij ligt, moet het hertenkamp in Park Mer...