Dordrecht, Netherlands

Dordtse ondernemers geven wethouders 'gele kaart' vanwege verkeershinder door afsluitingen Heinenoordtunnel

Drukte op de A16 richting Kiltunnel op 25 maart. De Heinenoordtunnel was toen richting het zuiden dicht. Rijnmond
"De wethouders economische zaken moeten zich laten horen", foetert beheerder Christian de Wit van bedrijventerrein Dordtse Kil III. Doordat de Heinenoordtunnel regelmatig in de weekenden afgesloten is vanwege onderhoud, ontstaan er files op de A16 van en naar de Kiltunnel. "Verkeer staat ook op de vluchtstrook vast en dat leidt tot onveilige situaties." De Dordtse ondernemers maken zich zorgen over de bereikbaarheid en vinden dat de politiek hiervoor te weinig aandacht heeft. "We trekken een gele kaart."
RTV Rijnmond | 6 april 2023 09:30 | Aangepast op 5 april 2023 14:41
Tot aan de meivakantie is de Heinenoordtunnel in de A29 bijna ieder weekend afwisselend in één richting afgesloten, hetzij naar het zuiden richting Brabant en Zeeland. hetzij naar het noorden richting Rotterdam.

De Dordtse ondernemers, bedrijven in de Hoeksche Waard en inwoners van Hoeksche Waard kunnen hun borst natmaken voor de meivakantie en drie volledige weken in augustus. De Heinenoordtunnel is dan volledig dicht in beide richtingen. Iedereen die vanaf het eiland naar Rotterdam wil, of vanuit Rotterdam terug wil naar de Hoeksche Waard moet dan via de provinciale weg N217 door de Kiltunnel bij 's-Gravendeel rijden.

Dramatische voorproef
Een voorproefje van de verkeersellende die dat kan opleveren was op maandag 27 februari te zien. De werkzaamheden in de Heinenoordtunnel richting Rotterdam waren uitgelopen, waardoor de tunnel ook op maandag dicht bleef. Met dramatische gevolgen.

Het verkeer op de N217 kon tijdens de lange ochtendspits niets anders dan stapvoets rijden naar de Kiltunnel, een afstand van een kilometer of twaalf. Tijdens de avondspits was het in tegengestelde richting bumper-aan-bumper rijden. De wachttijd voor het veer Nieuw-Beijerland-Hekelingen liep in de ochtenduren op tot meer dan een half uur. Automobilisten die in de rij stonden voor de overtocht, keerden gefrustreerd om, om dan toch maar via de weg het eiland te verlaten.

Het onderhoud aan de Heinenoordtunnel gebeurt onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat (RWS). Deze dienst doet volgens De Wit zijn best om rondom de afsluitingen met ondernemers te spreken en de overlast voor bedrijven te beperken, maar schiet toch tekort.

'Bottlenecks hadden opgelost kunnen worden'
"We trekken een gele kaart. Een aantal bottlenecks in de omleidingsroute had vooraf opgelost kunnen worden. Er wordt gelijktijdig ook volop gewerkt aan de N217 en kruisingen zijn niet aangepast. Er zitten in de N217 meer dan 11 kruisingen als je vanaf de A29 naar Dordrecht rijdt. Dit alles vertraagt"

Het is de andere richting op niet veel beter. De Kiltunnel zelf is goed bereikbaar, maar het is problematisch om bij Dordrecht vanaf de A16 naar de toltunnel te rijden.

De Wit: "Vanaf de A16 moet je over een aantal kruisingen met verkeerslichten voordat je bij de Kiltunnel bent. Daardoor stroopt het enorm op. De rijstrokenverdeling daar is niet geschikt om zulke grote hoeveelheden verkeer te verwerken. Pas die rijstrookverdeling aan, of zet tijdelijk verkeersregelaars in."

'Politieke aandacht slapjes'
De ondernemers zijn ontevreden over de betrokkenheid van de gemeentepolitiek. "De politieke aandacht is nogal slapjes, en dat valt ons in een economisch niet onbelangrijke regio wel tegen. De politiek is onzichtbaar, en dat vinden we jammer." De bedrijfsterreinbeheerder doelt met name op de wethouders economische zaken. De Wit probeert zelf in overleg te komen met RWS 'om toch maar wat voor elkaar proberen te krijgen'.

Extra pontjes
Hoeksche Waard zegt dat het al langere tijd intensieve gesprekken voert met onder meer RWS en de provincie. De gemeente ziet ook dat sommige maatregelen van RWS onbedoeld verkeerd uitpakken, en heeft verschillende verbeteringen voorgesteld.

Een voorbeeld daarvan is het beter en eerder aangeven van omleidingsroutes, nog vóór het doorgaande verkeer de Hoeksche Waard bereikt. Idealiter slaat dit soort verkeer het eiland helemaal over.

De komende weken laat RWS aan Hoeksche Waard weten hoe wat de dienst betreft de omleidingsroutes zijn en hoe die worden aangegeven. Daarna gaan beide partijen overleggen over deze plannen. De twee werken ondertussen al samen om extra pontjes te laten varen.

Lees meer over:

ondernemers|

Meest gelezen

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Lees ook

Gemeente in gesprek met ontevreden ondernemers Statenplein

De aangekondigde plannen van de gemeente om de weekmarkt te verplaatsen van het Statenplein naar het...

Ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren gaan nauwer samenwerken

Vastgoedeigenaren, de gemeente Dordrecht en Dordtse ondernemers gaan nog nauwer samenwerken. Vrijdag...

Het succes van Voorstraat Noord: 'Het is net een klein dorp'

Ondanks de tropische temperaturen waren er zaterdag veel mensen op de been tijdens het Voorstraat No...

Hulp voor zieke ondernemers: Dordrecht krijgt Broodfonds

Als je als ondernemers arbeidsongeschikt raakt en zonder werk geen inkomen hebt, is het lastig om ro...

Dordtse winkels mogen langer open tijdens feestdagen

VVD, Gewoon Dordt, VSP, DENK en Forum voor Democratie dienden in november een motie in om de winkelt...

Via Cultura Live: De Dordtse binnenstad

In het praatprogramma Via Cultura Live staat iedere week een ander thema centraal. Deze week wordt i...