Dordrecht, Netherlands

Dordtse Santa Run na drie jaar ècht terug: “we zaten begin deze week al vol”

Ook vorig jaar stonden er honderden kerstmannen klaar voor de start. RTV Dordrecht
De Santa Run, een liefdadigheidsloop waarbij de hardlopers in kerstmannenpak een afstand afleggen, zal dit jaar de officieuze aftrap zijn van de Dordtse Decemberdagen. Door de pandemie kon het evenement de afgelopen jaren alleen in afgeslankte vorm doorgang vinden, dit jaar is alles weer als vanouds. Sterker nog, er is een extra afstand bijgekomen en deelnemersbewijzen voor de loop zijn al uitverkocht.
Trevyn van Houwelingen | 13 december 2023 19:00 | Aangepast op 13 december 2023 16:41
Kijk niet vreemd op als u op vrijdagavond 15 december een stoet van kerstvrouwen en -mannen door de binnenstad ziet rennen. De beschikbare tickets, voor 7.50 euro mag de deelnemer meedoen en ontvangt deze een kerstpak, waren aan het begin van de week al uitverkocht. In totaal zullen er zevenhonderd lopers deelnemen aan met het evenement.

De Rotary Dordrecht, organisator van het evenement, laat weten blij te zijn dat er zoveel interesse en enthousiasme voor het evenement is. Op vrijdag zal burgemeester Kolff rond 19:00 uur het startschot lossen, de organisatie moedigt alle Dordtenaren die niet meedoen met de run aan om langs het parcours te komen staan en de kerstmannen te komen aanmoedigen. Of ook de burgemeester zijn opwachting in een kerstpak zal maken kon de organisatie nog niet verklappen.

Liefdadigheid
De opbrengst van de loop gaat ieder jaar naar een goed doel. Dit jaar wordt de opbrengst verdeeld over twee goede doelen: Stardo en Polar Bears. Deze doelen maken roeien en ijshockey mogelijk voor sporters met een beperking. In het verleden werd er vaak rond de twintigduizend euro opgehaald, maar dat ging naar één doel. Volgens Susan Kraaijeveld van de organisatie zal zo’n hoog bedrag dit jaar waarschijnlijk niet aan de goede doelen uitgedeeld kunnen worden: “We werken nu met twee goede doelen en ook de liefdadigheidsorganisatie van de Rotary ontvangt nog een deel van de opbrengst om aan een derde doel te schenken.”

Een andere primeur voor de organisatie is de toevoeging van een extra loopafstand. Zoals altijd staat de drie kilometer lange route via de Groenmarkt, Voorstraat, Kuipershaven, Engelenburgerbrug en Grote Kerk op het programma, met start- en finishlijn voor het Stadhuis. Dit jaar wordt daar nog een kortere afstand aan toegevoegd voor kinderen en deelnemers met een beperking. Die is ongeveer 750 meter lang en voert de lopers van het Stadhuis, via de Vleeshouwersstraat, de Houttuinen en de Grote Kerksbuurt terug naar het Stadhuis.

In Nederland zijn het veelal liefdadigheidsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de kerstloop. Naast Dordrecht zijn er in ons land dit jaar nog 26 andere steden die een eigen Santa Run organiseren. Daaronder zit ook Gorinchem, waar de eerste Nederlandse run in 2008 plaatsvond. Het idee van een Santa Run is echter verre van Nederlands.

Kerstlopers
Vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar kerst en de kerstman een heus cultuurfenomeen zijn geworden tijdens de donkere winterdagen, vinden er veel Santa Runs plaats. Zo wisselden Las Vegas en Liverpool een tijd lang stuivertje bij het organiseren van de grootste Santa Run ter wereld. Op die runs, vaak vijf kilometer lang, kwamen duizenden mensen af, stuk voor stuk verkleed als kerstman.

Overigens kan het nog gekker, het wereldrecord op de marathon voor lopers in een kerstpak staat op een meer dan verdienstelijke 2:54:02. Voor lopers van de Dordtse Santa Run betekent dat dat zij de drie kilometer in 12 minuten en 21 seconden moeten afleggen. En dat daarna nog 39 kilometer vol zouden moeten houden. Gelukkig kunnen de Dordtse lopers na drie kilometer al genieten van een welverdiend hapje en drankje.

Bekijk hieronder de vooruitblik naar de Santa Run 202 met Susan Kraaijeveld van Rotary Dordrecht.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Dordtse Decemberdagen van start: rennen in kerstmannenpak, zingen en genieten van lichtkunst

Op het Stadhuisplein werd vrijdagavond het startschot gegeven van de Dordtse Decemberdagen. Maar lie...

Buren toveren ‘t Hof om tot klein kerstevenement

Een grote kerstmarkt zoals die jarenlang werd georganiseerd in de Dordtse binnenstad kunnen we verge...

Dordtse Decemberdagen van start, met een speciale rol voor de Grote Kerk

Het Dwaalspoor, inpaklocaties, avondvaarten en meer: de Dordtse Decemberdagen zijn weer van start. V...

De Dordtse vlag wappert tijdelijk niet op de Grote Kerk en dit is waarom

Wie naar de top van de Grote Kerk kijkt, valt iets op: de Dordtse vlag is nergens te bekennen. Maak ...

Pendelbus moet verkeersdrukte tijdens Decemberdagen voorkomen

De Dordtse Decemberdagen beginnen deze week en dat betekent niet alleen drukte in de binnenstad, maa...

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Na twee magere jaren gehad te hebben tijdens de feestdagen pakt Dordrecht nu weer uit tijdens de dec...