Dordrecht, Netherlands

Dordtse Decemberdagen van start: rennen in kerstmannenpak, zingen en genieten van lichtkunst

Op het Stadhuisplein werd vrijdagavond het startschot gegeven van de Dordtse Decemberdagen. Maar liefst zevenhonderd deelnemers renden of rolden in een kerstoutfit door de Dordtse binnenstad voor het goede doel. Aansluitend werd er gezongen tijdens de Sing-a-long op datzelfde plein. Ook kon vrijdagavond voor het eerst weer het Dwaalspoor worden gelopen.
Erik van Krimpen | 16 december 2023 16:35 | Aangepast op 16 december 2023 16:35
Santa Run
De Santa Run wordt georganiseerd door Rotary Club Dordrecht en tijdens deze editie werd er geld ingezameld voor de organisaties STARDO en Polar Bears. Zij willen roeien en ijshockey mogelijk maken voor mensen met een beperking. Burgemeester Wouter Kolff had de eer om voor elke organisatie een cheque van 5.000 euro te overhandigen.

Maria Braanker, voorzitter van STARDO, is enorm blij met de cheque en heeft al een goede bestemming. "We hebben een oude tillift die op instorten staat, daar gaan we een nieuwe voor aanschaffen." Nadat de cheques waren overhandigd, ondergingen de 'Santa's' nog even een stevige warming-up voordat burgemeester Wouter Kolff het startsein gaf.

Extra toegankelijk
Naast de drie kilometer lange route, was er dit jaar voor het eerst ook een 750 meter lange route uitgestippeld. Hierdoor werd de Santa Run nog toegankelijker gemaakt en konden jonge kinderen en mensen met een beperking ook deelnemen aan de wedstrijd.

Een graaggeziene gast bij de Santa Run is handbiker Shauny Schippers, die er dit jaar voor het eerst met de eerste prijs vandoor ging, en dat was niet geheel toevallig. "Dat komt omdat dit het eerste jaar is dat ze inclusief met 'rollers' werken en dat ze een aparte afstand voor rollers hebben. Dit voelt enorm goed!"

Een heerlijk feestje
Ook burgemeester Wouter Kolff was zichtbaar aan het genieten van de aftrap van de Dordtse Decemberdagen. "Dit is fantastisch! Iedereen heeft een kerstmannenpak aan, iedereen is gelijk en alle Dordtenaren vieren samen feest. Ik vind het een heerlijk feestje en dat verdient Dordrecht ook weleens een keertje in deze moeilijke tijd."

Nadat alle kerstmannen en kerstvrouwen waren gefinisht, vond er aansluitend nog een Sing-a-long plaats op het Stadshuisplein. Daarnaast kon vrijdagavond ook weer lichtkunst bewonderd worden langs het Dwaalspoor in het historisch centrum van de stad. De route kan nog tot en met zaterdag 30 december worden gelopen.

De Dordtse Decemberdagen duren nog tot en met oud en nieuw, dan worden de feestdagen afgesloten met een vuurwerkshow op het drierivierenpunt. Op zaterdag 16 en zondag 17 december is er een intieme Decembermarkt in de buurt van de Grote Kerk en van 26 tot en met 30 december zal er een winterplein zijn in de tuin van de Grote Kerk.

U kunt hier het volledige programma van de Dordtse Decemberdagen vinden.

Bekijk de reportage die RTV Dordrecht over de start van de Dordtse Decemberdagen hier:

Lees ook

Hoe zagen de wintermaanden er rond 1900 uit? Ontdek het tijdens de lichtjesrondleiding

De kortste dag is bijna aangebroken en de kerstdagen staan voor de deur. Ook Huis van Gijn is daaro...

Dordtse Santa Run na drie jaar ècht terug: “we zaten begin deze week al vol”

De Santa Run, een liefdadigheidsloop waarbij de hardlopers in kerstmannenpak een afstand afleggen, z...

Buren toveren ‘t Hof om tot klein kerstevenement

Een grote kerstmarkt zoals die jarenlang werd georganiseerd in de Dordtse binnenstad kunnen we verge...

Bijzondere kerstprogrammering op TV Dordrecht

Wie na een stevig kerstdiner even lekker op de bank wil hangen, kan het hele weekend terecht bij TV ...

Luidkeels meezingen: All I want for Christmas is yoouuuuuuuu!

De Sing-a-long was een vast onderdeel van de Dordtse kerstmarkt. Na drie jaar afwezigheid door de co...

Dordtse Decemberdagen van start, met een speciale rol voor de Grote Kerk

Het Dwaalspoor, inpaklocaties, avondvaarten en meer: de Dordtse Decemberdagen zijn weer van start. V...