Dordrecht, Netherlands

Dordtse uitvindingen centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis

In de nieuwe tentoonstelling in het Hof staan Dordtse uitvindingen centraal Hof van Nederland
Een pubquiz, een stadswandeling of een bijzondere filmvoorstelling. Zomaar een greep uit de activiteiten die deze maand georganiseerd worden door het Regionaal Archief Dordrecht en Hof van Nederland. En dat heeft alles te maken met oktober, want die maand is landelijk uitgeroepen tot Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Eureka!
Marjolein Vos | 3 oktober 2023 12:01 | Aangepast op 3 oktober 2023 12:01
De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In totaal worden er meer dan 500 activiteiten georganiseerd door musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen. Om de bezoekers zo meer over het verleden te leren en enthousiast te maken voor geschiedenis in het algemeen.

Dordrecht sluit daarbij aan met een nieuwe tentoonstelling in Hof van Nederland, die dezelfde titel heeft gekregen als het thema van dit jaar: Eureka! In onze stad zijn namelijk veel verrassende uitvindingen gedaan en er komen ook vooraanstaande wetenschappers uit Dordrecht. Ook zijn er hier een aantal multinationals ontstaan en verenigingen opgericht die tot de oudste van Nederland behoren. De tentoonstelling is vanaf 7 oktober geopend voor publiek. Houd deze week onze kanalen in de gaten voor een exclusief voorproefje.

Stadswandeling
Op 14 oktober kun je deelnemen aan een stadswandeling waarbij gekeken wordt wat er nog in het straatbeeld terug te vinden is van de vindingrijkheid van de stad. De wandeling gaat langs plekken waar uitvindingen zijn gedaan of waar bestaande uitvindingen door Dordtenaren verder zijn ontwikkeld.

Open dag stadsdepot
Altijd al eens een kijkje willen nemen in het stadsdepot? Dat kan op 21 oktober. Dan gaan de deuren, die normaal gesloten zijn voor publiek, voor één keer open. 90 bezoekers mogen een kijkje nemen in het ‘geheugen van de stad’.

Dordtse pubquiz en historische films
28 oktober wordt er een gratis Dordtse pubquiz georganiseerd. Deelnemers worden getest op hun kennis over de gewoonten, de gevels, kleuren en uitvindingen van Dordt. Wie de meeste kennis heeft en de meeste Eureka-momenten beleeft, gaat met de prijs naar huis.
Op 28 oktober worden er ook bijzondere films vertoond uit Nederlands-Indië. In de eerste helft van de twintigste eeuw vertrokken vele Nederlanders, waaronder ook Dordtenaren naar Nederlands-Indië om onder andere te gaan werken in de olie- en rubberindustrie. Onder hen was de jurist Pieter Blussé die in 1933 naar Batavia vertrok. In het archief is onlangs een aantal films aangetroffen die in de jaren 30 zijn opgenomen in Nederlands-Indië. De films geven een goed beeld van het dagelijks leven in Indië. De films worden doorlopend vertoond in het Hof. Aanmelden is niet nodig.

Een overzicht van alle activiteiten die tijdens de Maand van de Geschiedenis georganiseerd worden, is te vinden op deze website. Daar staat ook bij of en hoe je je moet aanmelden om deel te kunnen nemen.

Lees ook

Hof van NL wil mentale gezondheid bespreekbaar met podcast en talkshow

Door de jaren is het taboe minder groot geworden, maar nog altijd is het een onderwerp waar niet hee...

Dordtse eurekamomenten staan centraal bij nieuwe tentoonstelling in het Hof

Oktober is de maand van de geschiedenis en om dat te vieren gaat op zaterdag 7 oktober een nieuwe te...

Inkleuren oude kaart Dordrecht; een digitaal monnikenwerk

Marcus Laman kleurde dertig historische binnensteden in, nu is hij klaar met een oude kaart van Dord...

Dordtenaar Frits Baarda brengt zijn Ode aan de Dordtse Brug

De Engelenburgerbrug, dat is waar de fascinatie voor journalist en fotograaf Frits Baarda voor Dordt...

Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland telt 33 opmerkelijke, maar vergeten Dordtse vrouwen

Onze geschiedenisboeken zijn vooral gedomineerd door mannen en dat terwijl sommige vrouwen ook beruc...

Tjalk van 'Rivier, boot, stad' aangekomen na tocht door de Dordtse straten

Na een urenlange sleep- en sloopklus is de tjalk van het kunstproject 'Rivier, boot, stad' aangekome...