Dordrecht, Netherlands

Dordtse zangeres zingt protestsong tegen WK voetbal in Qatar

Birgitta de Grauw, van origine Dordtenaar, was deze zaterdag te gast bij onze eigen radiozender Drechtstad FM. Aan presentator van het programma Studio De Witt Ben Corino vertelde ze over een bijzonder nummer waar ze aan meegewerkt heeft.
Marjolein Vos | 8 juni 2022 11:40 | Aangepast op 8 juni 2022 11:40
'Wij hebben dit nummer gemaakt om in opstand te komen tegen de organisatie omdat er zoveel doden zijn gevallen tijdens het bouwen van de stadions', vertelt De Gauw. Ze verwijst daarmee naar de situatie in Qatar, waar eind van dit jaar het WK voetbal plaatsvindt. De bouwers zouden onder zware omstandigheden hun werk moeten doen. Daarbij zouden meerdere gevonden en zelfs doden zijn gevallen. Hier is al veel ophef over ontstaan. Sommige deelnemende landen hebben zelfs nagedacht over een boycot van het WK.

Slavernij
Veel mensen weten er wellicht niet vanaf, of houden de handen voor hun ogen, denkt De Gauw . Op deze manier probeert ze deze mensen toch te bereiken. Niet om dit WK af te blazen, maar aandacht te vragen voor de 'moderne slavernij'.
De zangeres vergeleek de situatie in Qatar met de slavernij van vroeger: "De laatste jaren hebben we allemaal excuses aangeboden voor de slavernij van 150-200 jaar geleden, en terecht, maar dan vind ik ook dat we moeten vechten tegen de huidige slavernij en die niet moeten vergeten."

Onstaan
De protestsong is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Birgitta begon in maart 2021 'Cancel Qatar Nederland' te volgen op Twitter. De organisatie stelt misstanden aan de kaak en pleit door middel van een petitie voor de verplaatsing van het WK naar een ander land. 'Cancel Qatar Nederland' benaderde haar in september omdat in haar bio stond dat zij zangeres is. De organisatie stuurde eerst een tekst uit een bestaand nummer van Peter Sarstedt maar die werd niet goedgekeurd door de platenmaatschappij en dus moesten zij een nieuw nummer maken. Dat hebben ze uiteindelijk zelf geschreven. Dordtenaren Berry Jansen en Ruud Kramer hielpen De Gauw hierbij.

Lees meer over:

WK voetbal|

Lees ook

Het WK-avontuur van Oranjefan Mervin zit erop: 'We blijven hoop houden'

De Dordtse Mervin Acoca is een van de grootste Oranjefans en reisde samen met zijn vrienden naar Qat...

Dordrecht juicht Oranje naar de kwartfinale: 'We worden wereldkampioen'

Het Nederlands elftal bereikte zaterdag de kwartfinale van het WK voetbal door de Verenigde Staten m...

Het opmerkelijke verhaal van Andries Noppert: van slechts twee duels bij FC Dordrecht naar keeper op het WK voor Oranje

Het verhaal van Andries Noppert is er één uit een jongensboek. Drie jaar geleden kwam hij nog naar F...

Mervin reist naar WK voetbal ondanks kritiek op Qatar: 'Kun je de supporters niet op afrekenen'

De aantallen doden bij de bouw van de voetbalstadions domineren het nieuws over het WK voetbal in Qa...