Dordrecht, Netherlands

Drie nieuwe schilderijen voor Dordrechts Museum ter ere van vertrekkend directeur Peter Schoon

Directeur Peter Schoon verlaat vandaag, 28 april, na twintig jaar het Dordrechts Museum. Dat gebeurt natuurlijk niet met lege handen: Het museum heeft vanaf vandaag namelijk drie nieuwe werken in de collectie, die kenmerkend voor en ter ere van de brede interesse en passie voor schilderkunst van de scheidend museumdirecteur zijn.
Vivian Rutte | 28 april 2022 16:00 | Aangepast op 28 april 2022 14:11
Het gaat om een landschap uit 1871 met Molens bij Dordrecht van de Franse schilder Charles-François Daubigny (1817-1878), een werk van Ina van Zyl (1971) en een recent werk van Robert Zandvliet (1970). Het laatste schilderij is een schenking van de Bedrijfsvrienden van het museum. Met deze aanwinsten zet het museum van zes eeuwen schilderkunst het door Schoon ingezette beleid voort om de collectie te versterken met internationale accenten en om met aanwinsten van belangrijke hedendaagse kunstenaars te laten zien dat de schilderkunst nog altijd springlevend is.

Terugkijkend is Peter Schoon dan ook vooral trots op de versterking van de collectie 19de-eeuwse schilderkunst in het Dordrechts Museum. Daarnaast heeft hij zich zeer sterk gemaakt om te zorgen dat er nu schilderijen van Gainsborough, Turner, Boudin, Ziem, Boggs en anderen in het Dordrechts Museum te zien zijn. Het was altijd zijn wens om een schilderij van de Franse voorloper van het impressionisme, Daubigny, aan de collectie toe te voegen. 

Daubigny
Tijdens het afscheidssymposium op 28 april  werd Molens bij Dordrecht onthuld, een schilderij dat prachtig aansluit bij de gezichten op Dordrecht van Jongkind en Boudin, vrienden van Daubigny, die sinds de door Schoon georganiseerde tentoonstelling Dromen van Dordrecht (2005) actief verzameld zijn. Het is een grote olieverfschets die Daubigny in 1871 in de buurt van Dordrecht vanaf het water schilderde. In een brief beschreef Daubigny hoe hij een bootje had gehuurd om op de Maas de molens van Dordrecht te schilderen. “Dit schilderij is een van de resultaten. Het is los en vlot geschilderd, het schilderplezier spat er vanaf. Deze aankoop is de eerste 'Hollandse' Daubigny in een Nederlandse museumcollectie.”

Boek collectie Dordrecht
Om te laten zien hoe Peter Schoon het Dordrechts Museum verrijkt heeft, is er ook een boek verschenen. De collectie werd onder Schoon versterkt met honderden bijzondere aanwinsten. Het Dordrechts Museum ziet zijn afscheid als directeur is dan ook als hét moment voor een rijk geïllustreerd, toegankelijk boek over de collectie Dordrecht. In ‘Een gedroomde collectie, verzameld voor Dordrecht 2001-2022’ wordt een (kleine) keuze uit al die aanwinsten belicht. Zo'n vijftig auteurs die elk met hun eigen specialisme de afgelopen jaren veel voor de musea hebben betekend, delen in een persoonlijke bijdrage hun verhaal. De conservatoren van het museum geven bij elke deelcollectie een toelichting op de belangrijkste lijnen en accenten in het verzamelbeleid. Al die verhalen samen bieden een bijzondere kijk op de collectie Dordrecht, vindt het museum.  “En dat niet alleen, ze schetsen ook een beeld van Peter Schoon als gedreven netwerker en verzamelaar die een duidelijk stempel op de collectie heeft gedrukt. Een liefhebber met oog voor kwaliteit en voor kansen, met hart voor de musea en voor Dordrecht. En bovenal een directeur die alles wat kunst en geschiedenis te bieden hebben graag deelt met zoveel mogelijk mensen.”
Bedrijfsvrienden schenken Zandvliet
De Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum (BDM) hebben bij het vertrek van Peter Schoon als directeur een aanwinst aan de collectie toegevoegd. Tijdens de feestelijke afscheidsbijeenkomst met BDM mocht Schoon een recent werk van Robert Zandvliet (Terband 1970) onthullen, Zonder titel (2021). Het museum volgt de kunstenaar vanaf het begin van zijn carrière. Zijn eerste solotentoonstelling had Zandvliet in 1996 in het Dordrechts Museum, en in de afgelopen twintig jaar verwierf het museum diverse werken van hem. In 2019 maakte Zandvliet in het museum de muurschildering Aan 't Groothoofd. Schilderijen uit de museumcollectie nam Zandvliet als uitgangspunt en speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling hiervan. De nieuwe aanwinst onderstreept zijn bijzondere relatie met het museum en de persoonlijke band met Peter Schoon.

Tijdens het afscheidssymposium vanmiddag kreeg Peter Schoon ook een werk van kunstenares Ina van Zyl (Ceres, 1971) aangeboden, waaraan alle genodigden een bijdrage hebben geleverd. Het Dordrechts Museum heeft al langer een nauwe band met Van Zyl en heeft ook een aantal werken van haar in de collectie. 

Peter Schoon wordt opgevolgd door Femke Hameetman, zij start per 9 mei als nieuwe artistiek directeur van het Dordrechts Museum. 

Lees meer over:

Dordrechts Museum|

Lees ook

Philip Elzerman (80) overhandigt unieke The Zipps-gitaar aan Dordrechts Museum

Geef Het Dordt en HVC stonden afgelopen zomer in Wielwijk even met de mond vol tanden toen Philip El...

‘Mijn hart maakt een sprongetje’: Femke Hameetman is de nieuwe museumdirecteur

Vroeg in de ochtend, als het publiek zich nog niet in de ruimtes van het museum heeft verspreid en d...

Zo houdt het Dordts Museum rekening met het koloniaal verleden

De afgelopen jaren is de discussie over het koloniale verleden van Nederland weer vol opgelaaid. In ...

Gratis museumavond: Dordrecht viert Cuyp

Het is feest in het Dordrechts Museum op vrijdagavond 29 april. Die avond viert Dordrecht zijn beroe...

André Besseling wordt nieuwe zakelijk directeur Dordrechts Museum

Vanaf 1 oktober 2022 start André Besseling als zakelijk directeur van Dordrechts Museum, Hof van Ne...

Liefde in Dordt tijdens Valentijnsdag

Het is aanstaande dinsdag weer 14 februari en dat betekent hét moment om iemand anoniem de liefde t...