Dordrecht, Netherlands

Nieuwe artistiek directeur voor Dordrechts Museum

Foto: Femke Hameetman, fotograaf: Kevita Junior.
Het is nog niet zover, maar vanaf 9 mei heeft het Dordrechts Museum een nieuwe artistiek directeur: Femke Hameetman. De gemeente maakte donderdag bekend dat zij het stokje overneemt van Peter Schoon. Hij kondigde eerder aan met pensioen te gaan in mei.
Marjolein Vos | 21 februari 2022 15:21 | Aangepast op 21 februari 2022 15:21
Hameetman zal vanaf dan samen met zakelijk directeur Patricia de Weichs de Wenne de directie van het Dordrechts Museum vormen. Haar expertise als kunsthistoricus en museoloog maken dat ze verhalen over kunst en erfgoed breed toegankelijk kan maken. Dat deed ze vanaf 2017 als Hoofd Educatie en Programmering bij het Mauritshuis in Den Haag. In deze functie versterkte ze de verbinding met de stad en was ze een aanjager van publieksgerichte digitalisering en meerstemmige programmering.

Voor 2017 had Hameetman een eigen bedrijf dat zich richtte op educatie, marketing en tentoonstellingen. Ze was daarbij werkzaam voor musea als Naturalis, Van Gogh Museum, Kunsthal Rotterdam, Lakenhal en Kunstmuseum Den Haag. Daarnaast was ze als expert betrokken bij adviescommissies van het Mondriaan Fonds voor Cultuurparticipatie, en is ze bestuurslid bij het vermogensfonds Stichting Zabawas.

De kersverse artistiek directeur staat te popelen om aan de slag te gaan in mei: "De collecties van het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn, het Regionaal Archief Dordrecht en het Hof van Nederland zijn indrukwekkend en een geweldige bron van inspiratie voor programmering, educatie en partnerships. Ik heb er zin in om in deze aantrekkelijke stad met een rijke geschiedenis aan de slag te gaan. Ik zie ernaar uit om met mijn nieuwe collega's en met partners, makers en kunstenaars verder te bouwen aan dit unieke culturele cluster. Zodat nu en in de toekomst steeds meer mensen zich er welkom en thuis voelen".

Ook de gemeente is blij met deze nieuwe aanwinst voor de Dordtse cultuursector, vertelt wethouder Rik van der Linden: "Het Dordrechts Museum is één van de kroonjuwelen van de stad. Het museum heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Daarin heeft de persoonlijkheid van de vertrekkend directeur Peter Schoon een grote rol gespeeld. De tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' is daar een schitterend voorbeeld van. Voor de nieuwe directeur ligt er een mooie taak om daarop voort te bouwen. Gezien haar ervaring heb ik daar alle vertrouwen in."

Lees meer over:

Dordrechts Museum|

Lees ook

Het Hof van Nederland gaat (opnieuw) op de schop: 'Een kleine verbouwing'

Koning Willem-Alexander opende in 2015 tijdens Koningsdag nog een geheel vernieuwd Hof inclusief spe...

Bewoners Albert Cuypstraat ontdekken achtergrond van kunstschilder tijdens gratis museumbezoek

Veel mensen denken dat de oorsprong van Albert Cuyp in Amsterdam ligt. De schilder dankt vandaag de ...

Tjalk van 'Rivier, boot, stad' aangekomen na tocht door de Dordtse straten

Na een urenlange sleep- en sloopklus is de tjalk van het kunstproject 'Rivier, boot, stad' aangekome...

Dordrechts Museum steunt oproep tot heropening musea

Winkelen, naar de kapper en buiten sporten: sinds afgelopen zaterdag mag het weer. Het kabinet heeft...

Niek Hendrix wint kunstprijs De Scheffer met eigen versie van topwerk uit Dordrechts Museum

Niek Hendrix heeft de nationale kunstprijs De Scheffer 2022 gewonnen. Die prijs is bedoeld als stimu...

Nieuwe tekeningen te zien bij tentoonstelling Wanderlust

In het Dordrechts Museum is op dit moment de tentoonstelling Wanderlust te bezoeken. Met meer dan 1...