Dordrecht, Netherlands

Duitse leerlingen steken handen uit de mouwen tijdens uitwisselingsproject

Deze week kreeg Dordrecht zes Duitse leerlingen op bezoek. De reden: een uitwisselingsproject in samenwerking met het ROC Da Vinci College. Gedurende de week maakten de leerlingen een overkapping voor de stichting Geef het Dordt. De overkapping zal gebruikt worden om de fietsen van de stichting op een droge plek te kunnen stallen.
Erik van Krimpen | 31 maart 2023 17:19 | Aangepast op 31 maart 2023 17:19
Maandag arriveerden de leerlingen uit ons buurland en werd er gestart met een introductie bij het ROC Da Vinci College op het Leerpark. Dinsdag kregen de leerlingen een rondleiding in de Duurzaamheidsfabriek en werden daar direct beugels van metaal gemaakt om de luifel aan de muur te bevestingen. Woensdag werd de voorconstructie afgerond en gingen de mannen aan de slag bij de locatie van stichting Geef het Dordt op de Staart.

Ben van Gestel is docent Techniek bij het ROC Da Vinci College, dat betrokken was bij het project. "Het is een uitwisselingsproject voor kansarme jongeren die het doorgaans moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Dit project is erg leerzaam omdat ze hier mensen leren kennen van een andere cultuur, een andere manier van leren op school en een andere taal."

Stichting Geef het Dordt
De stichting Geef het Dordt zet zich in voor armoedebestrijding en duurzaamheid met behulp van vrijwilligers. Dit doen zij door gedoneerde goederen te recyclen, zoals elektronica, meubels en fietsen. Op aanvraag van hulporganistaties zoals het Sociaal Wijkteam, Leger Des Heils, stichting De Hoop of de Sociale Dienst kunnen deze spullen kosteloos worden doorgegeven aan mensen die dit nodig hebben.

Van de fietsen die binnenkomen bij stichting worden eerst de bruikbare fietsen geselecteerd. Van de niet-bruikbare fietsen worden vervolgens de herbruikbare onderdelen gedemonteerd voordat ze worden ingeleverd bij het oud ijzer. Met de opbrengst worden vervolgens weer nieuwe onderdelen gekocht.

Leerzaam en leuk
Suzan de Groot, vrijwilliger van Geef het Dordt, is erg te spreken over de samenwerking. "Toen ze hier op locatie kwamen, hadden ze al veel voorwerk gedaan bij het Da Vinci College. Wij waren zelf erg druk met aanvragen voor spullen maar ik zag vooral veel optimisme bij de leerlingen. Ik heb met bewondering naar de jongens gekeken."

Tijdens de bouw van de overkapping kwamen er steeds nieuwe projecten bij. Zo zal de overkapping uiteindelijk een schuurtje gaan worden waardoor de fietsen nog beter beschermd zijn tegen het weer. Daarnaast zullen er afvalbakken worden gemaakt om bijvoorbeeld het oud ijzer en rubber in te zamelen.

De Duitse leerlingen zullen hier overigens niet meer aan meewerken. Nadat de overkapping zo goed als af was, zat hun taak erop. Donderdag werd er weer afscheid genomen van de leerlingen en op vrijdag gaan zij op bezoek in Amsterdam. Daarna reizen zij weer naar Duitsland.

Lees meer over:

Geef het Dordt|

Lees ook

Philip Elzerman (80) overhandigt unieke The Zipps-gitaar aan Dordrechts Museum

Geef Het Dordt en HVC stonden afgelopen zomer in Wielwijk even met de mond vol tanden toen Philip El...

Energiekorting niet nodig? ‘Geef het weg aan goede doelen in Dordrecht'

Mensen krijgen in november en december 190 euro aan compensatie voor de gestegen energieprijzen. Voo...