Dordrecht, Netherlands

Studenten vormen laatste puzzelstukje van succesvol fietsproject Geef het Dordt

Student Mohamed aan de slag in de fietsenwerkplaats Corrado Francke
Geef het Dordt, de stichting die mensen in armoede helpt, heeft voor de laatste keer uitgebreid. Het gebouw is een tussenverdieping rijker, al is er vooral ruimte gemaakt voor een grotere fietsenwerkplek waar ook stagiairs aan de slag zijn gegaan.
Corrado Francke | 25 oktober 2023 09:00 | Aangepast op 24 oktober 2023 17:05
"Dit is heel mooi", beseft oprichter Suzan de Groot als ze ziet wat er in de afgelopen maanden gebeurd is. "Dit project is vrij uniek en we kunnen er in de Drechtsteden heel veel mensen mee op weg helpen."

Flinke donatie
Met name dankzij een donatie van 18 duizend euro kon Geef het Dordt aan de slag met de verbouwing. Omdat de stichting zoveel fietsen krijgt, moest er uitgebreid worden. Geef het Dordt verzamelt maandelijks tientallen fietsen om ze vervolgens op te knappen en te geven aan mensen die leven in armoede. Fietsen die niet meer gerepareerd kunnen worden, gaan naar het oud ijzer en met dat geld worden weer nieuwe onderdelen verkocht.

Twaalf stagiairs vormen nu het laatste puzzelstukje van het succesvolle project. Zij komen van het Da Vinci college, waar ze een leerwerkproject volgen. "Als je geen stageplek hebt, heb je geen diploma", benadrukt De Groot. "Hier kunnen ze dus aan de slag om hun diploma te halen. Tegelijkertijd maken ze fietsen die hard nodig zijn voor de Drechtsteden. Het is echt een win-winsituatie."

Allerlei klusjes
De studenten helpen de fietsenmakers door allerlei klusjes te doen. "Ik knap van alles op aan de fietsen, zoals het voorlicht, het achterlicht aan de remmen", vertelt Mohamed, student assistent mobiliteitsbranche en een van de stagiairs bij Geef het Dordt.

Zijn vader is automonteur in Papendrecht en Mohammed wil graag in zijn voetsporen treden. "Maar een stageplek vinden was niet makkelijk, bijna alle plekken waren vol", zegt Mohamed, die blij is met zijn plek bij Geef het Dordt. "Vooral omdat ik mijn eigen werkplek heb."

Problemen voorkomen
Wie nog een fiets heeft staan waar niks meer mee gebeurt, kan 'm altijd langsbrengen of laten ophalen. Het is volgens De Groot namens essentieel dat ook mensen die in armoede leven een fiets hebben. "Openbaar vervoer is voor sommige gezinnen niet bijna te betalen en een fiets aanschaffen wordt ook moeilijk. We kunnen het hier realiseren, fietsen worden hier kosteloos doorgegeven. Ik denk dat je daar heel veel problemen mee voorkomt", besluit de oprichter.

Lees meer over:

Geef het Dordt|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Extra stageplekken voor studenten na verbouwing Geef het Dordt

Doorgeefinitiatief Geef het Dordt aan de Merwedestraat is klaar met de verbouwing. De opslag werd ui...

De missie van Geef het Dordt is bijna volbracht: 'Meer moeten we niet willen'

Geef het Dordt, de plek waar mensen in armoede meubels, kleding en nog veel meer krijgen, gaat nog é...

Duitse leerlingen steken handen uit de mouwen tijdens uitwisselingsproject

Deze week kreeg Dordrecht zes Duitse leerlingen op bezoek. De reden: een uitwisselingsproject in sam...

Energiekorting niet nodig? ‘Geef het weg aan goede doelen in Dordrecht'

Mensen krijgen in november en december 190 euro aan compensatie voor de gestegen energieprijzen. Voo...

Philip Elzerman (80) overhandigt unieke The Zipps-gitaar aan Dordrechts Museum

Geef Het Dordt en HVC stonden afgelopen zomer in Wielwijk even met de mond vol tanden toen Philip El...