Dordrecht, Netherlands

Een op de twintig heeft te maken met ouderenmishandeling

Maar wat is het en wat kun je er tegen doen?

Ouderenmishandeling. 1 op de 20 ouderen, van 65 jaar of ouder, heeft daar mee te maken, blijkt uit cijfers uit 2018. Alleen durven zij daar niet altijd mee naar buiten te treden. VeiligThuis, een organisatie die mensen bij staat die te maken hebben met dit probleem, kreeg vorig jaar nog 69 meldingen. Eind november is er een samenwerkingsverband opgericht tussen 45 partijen om dit probleem aan te pakken. Een probleem dat veel mogelijk groter is dan dat het lijkt.
Dennis Koorevaar | 23 maart 2022 17:00 | Aangepast op 23 maart 2022 17:00
Maar wat is ouderenmishandeling nu precies? Gerda Thiele-Baan, werkzaam bij Veilig Thuis: "Als je het over ouderenmishandeling hebt, dan heb je het eigenlijk over een vorm van huiselijk geweld. Dat betekent dat de oudere mogelijk mishandeld wordt door een partner, kinderen, familieleden of huisvrienden."

Gerda geeft aan dat de reden dat mensen er niet over willen of durven praten zit in de schaamte voor het probleem. Of simpelweg niet weten hoe zij er mee om moeten gaan. Maar ook voor omwonenden of betrokkenen is dat niet altijd even makkelijk. Bij het vragen van advies is het belangrijk om aan te geven wat de signalen zijn. "Klopt het nu dat ik zie dat het niet zo goed met je gaat, of dat ik zo veel lawaai bij je hoor? Dat zijn vragen die je altijd kunt stellen als je een vermoeden hebt. Als het echt uit de hand dreigt te lopen kun je altijd de politie bellen."

Preventie
Volgens Gerda is juist de preventie zo belangrijk. "We proberen de meest herkenbare signalen op een rijtje te zetten zodat dat een bewustwording ontstaat bij burgers en bij professionals. Zodat zij alert kunnen blijven." Maar ook is het volgens Gerda belangrijk om vooraf alles goed te regelen. "Zodat je alles zo lang mogelijk zelf kunt regelen." Het is volgens haar namelijk zo dat als je ouder wordt je vaker afhankelijk bent van een ander. "En daardoor onstaat de 'mishandeling' soms. Die begint vaak bij iemand in de directe kring van de oudere zelf."

Wijkteam of huisarts
Eline Kortman, ook werkzaam bij Veilig Thuis, vertelt dat er met verschillende personen gesproken kan worden. Bijvoorbeeld iemand van een wijkteam, maar ook met een huisarts. "Dan wordt gekeken welke oplossing het beste bij de situatie past." Want er zijn best een aantal verschillende vormen van ouderenmishandeling. Zo moet je denken aan: financiele uitbuiting, lichamelijke mishandeling, waarbij vaak niet herleidbare letsel voorkomt of mentale mishandeling waarbij iemand regelmatig wordt uitgescholden of verwaarlozing. 1 op de 3 meldingen heeft te maken met seksuele mishandeling.

Financiële uitbuiting
Het samenwerkingsverband moet ervoor zorgen dat er makkelijk contact is tussen de verschillende betrokken instellingen, waardoor slachtoffers beter geholpen worden. "We hebben bijvoorbeeld afspraken gemaakt met een bepaalde bank en met de politie. Om op die manier een beetje grip op de situatie te houden. We hebben met elkaar afspraken gemaakt over wat te doen bij financiële uitbuiting," vertelt Eline. Deze vorm van ouderenmishandeling kan voorkomen op een moment dat een kind of kleinkind grip heeft op de rekening en het bijvoorbeeld zelf ook niet al te breed heeft. "Dan kun je heel snel misbruik maken van de situatie en bijvoorbeeld voor een x-bedrag even voor jezelf wat boodschappen doen."

Als dit uit de hand loopt grijpt Veilig Thuis niet alleen in, maar biedt het ook de nodig hulp. "Daarbij proberen we niet alleen iemand op de vingers te tikken, maar proberen we ook iemand te helpen. Je hoeft de hulp niet altijd te accepteren, maar we bieden het wel aan." Eline benadrukt wel dat dit niet alleen geldt bij de financiële uitbuiting, maar bij alle vormen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of vermoedt u zelf ouderenmishandeling? Kijk dan op de website veiligthuiszuidhollandzuid.nl.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Internationale dag tegen Ouderenmishandeling: een veelvoorkomend maar verborgen probleem

Ouderenmishandeling is een veel voorkomend maar vaak verborgen probleem, meldt het team Veilig Oud D...