Van hotel naar opvanglocatie
Luxe suites worden nu gebruikt als activiteitenruimte of om Nederlandse les in te geven en het zwembad is dichtgegooid zodat die ruimte gebruikt kan worden als keuken. Toch zijn de voormalige hotelkamers waar de nieuwe bewoners verblijven nauwelijks verbouwd volgens locatiemanager Boukje Renger van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). "De hotelkamers zijn vooral leeggemaakt. Het meubilair eruit, de hotelbedden eruit en onze bedden, matrassen, lockerkasten, koelkast en tafel erin."
Vanwege de strenge eisen vanuit het COA zijn er wel verbouwingswerkzaamheden aan het raam uitgevoerd. Ook is er, vanwege privacy, een slot aangebracht op één van de badkamerdeuren. De tweede deur naar de badkamer is dichtgemaakt zodat er een extra bed tegen de wand kan worden geplaatst. Dit leidt ertoe dat een tweepersoonshotelkamer nu een vijfpersoonskamer in de nieuwe opvanglocatie is.
Samenstelling asielzoekers
De samenstelling van de bewoners is een afspiegeling van Ter Apel volgens Boukje Renger. "De grootste groep bestaat uit Syrische mensen en Jeminitische mensen, maar het zou kunnen zijn dat wij hier zo'n twintig nationaliteiten krijgen." Ook het leeftijdsverschil van de bewoners zal naar verwachting groot zijn: "Ik heb begrepen dat wij hier een baby van 0 jaar krijgen, de oudste weet ik nog niet, maar van 0 tot 75 jaar oud zou mogelijk zijn."
60 van de 230 asielzoekers zijn alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Om deze kwetsbaardere groep zo goed mogelijk op te vangen, slapen zij op de begane grond en delen ze hun kamer met maximaal twee andere personen. Ook gaan zij gebruik maken van de keuken die op dit moment nog wordt gebouwd in de ruimte die vroeger het zwembad was. "De jongeren zijn volop in ontwikkeling en om ze zelfredzaam te maken is kunnen koken ook een belangrijk onderdeel", aldus de locatiemanager.
De overige 170 asielzoekers slapen op de eerste en tweede verdieping van het voormalige hotel. Zij delen de kamers met maximaal vier andere bewoners. Dat kunnen gezinnen zijn, alleenstaande mannen, alleenstaande vrouwen, vaders met kinderen of moeders met kinderen. Deze groep krijgt driemaal per dag een lopend buffet voorgeschoteld.
Het is de bedoeling dat het voormalige hotel in Zwijndrecht in de toekomst opvang aan driehonderd mensen biedt. Toch zullen er volgens Renger de komende periode niet meer dan 230 asielzoekers verblijven in de noodopvang. "We gaan eerst een periode doormaken om te ervaren hoe het gaat, als dat goed gaat kunnen we de aantallen gaan verhogen."