Dordrecht, Netherlands

Eerste bomen Weizigtpark gekapt: ‘Ik vind het hartstikke zonde, er waren andere oplossingen’

Sinds de plannen voor de herinrichting van Park Weizigt werden gepresenteerd, is er de nodige kritiek op gekomen. Protestacties in het park met borden en spandoeken en een petitie die ruim 3500 keer werd ondertekend, hebben niet kunnen voorkomen dat maandag de eerste bomen werden omgezaagd.
Marjolein Vos | 2 november 2022 11:46 | Aangepast op 2 november 2022 11:46
“Het park is gewoon aan vernieuwing toe. Banken, bruggen, paden. Overal moet naar gekeken worden,” liet de gemeente Dordrecht al eerder weten. De gemeente vindt het belangrijk dat de ingang naar het station beter bereikbaar is. “Voor de (nieuwe) fietsenstalling komt een groot plein. Ook gaan we het pad aan de kant van de Mauritsweg naar het park verbreden, zodat iedereen meer ruimte heeft.” Er worden verschillende dingen aangepast. Zo worden de hoge struiken vervangen voor lage struiken. Dit is vooral om de sociale veiligheid te verbeteren. Nu komt het nog weleens voor dat daklozen in de bossages overnachten. “Het gaat vooral om het gevoel van veiligheid. Dat iedereen die in het park loopt zich veilig voelt en niet bang hoeft te zijn dat er iemand uit de bosjes komt.”

Eerst zouden er ruim 100 bomen gekapt worden, maar de gemeente heeft de plannen wel aangepast. “Mede op ook op aandringen van de Bomenridders, de actiegroep Duurzaam Weizigt, bewoners en politiek is er nog eens goed naar de plannen gekeken. In het ontwerp is geprobeerd om zo veel mogelijk bestaande bomen te behouden. Helaas moet een aantal bomen toch weg. Dit voor het verbreden van paden en de bouw van de fietsenstalling. En om gezonde bomen meer ruimte te geven. We kappen 71 bomen in het Weizigtpark en het Van Baerleplantsoen. Dat waren er eerst 117. We planten in totaal 145 bomen in verschillende soorten en formaten terug.”
Maar dat stelde de actievoerders niet gerust. De plannen zijn volgens de protesteerders door de 'strot geduwd': "Voor een wijk zoals Krispijn is dit park van levensbelang. De mensen die hier wonen, wonen over het algmeen in flatjes en in kleine huisjes." En als het plan toch doorgezet wordt? "Dan gaan we onszelf vastketenen", vertelde één van de ondertekenaars van de petitie in september.
Maar zover kwam het maandag niet: de eerste bomen konden zonder ‘tegenwerking’ worden weggehaald. Wandelaars in het park waren het er wel over eens: ze vinden het zonde dat de zaag in de bomen gezet wordt. “Ik denk dat je van een hartstikke mooi park een grasvlakte gaat maken”, zegt een voorbijganger. “Alle vogels zijn verdwenen hier”, merkt een oudere man op. “Er zaten hier koolmeesjes, pimpelmeesjes en roodborstjes. Die zijn allemaal verdwenen. Als ze steeds meer weghalen, komt er geen vogel meer terug.”

Andere oplossingen
Eén van de omwonende, die zich ook verzet heeft tegen de plannen, kijkt hoe de machines in de weer zijn. “We hebben het niet kunnen redden”, verzucht hij. “Ik denk dat er andere mogelijkheden waren. Bijvoorbeeld meer licht: meer lantaarnpalen plaatsen. Zeker tot een uur of elf ‘s avonds is dat een optie. Ik vind dit echt zonde.”


Opmerking: In de video wordt er gemeld dat er 118 bomen gekapt worden. Dat klopt niet: het zijn er 71.

Lees meer over:

Bomenkap|Weizigtpark|

Lees ook

Van vervallen Rijksmonument naar bruisende daghoreca?

Een oud en vervallen rijksmonument zonder enige functie. In Dordrecht staat er één, pal aan het spoo...

Bruin gras in Weizigtpark pas volgend jaar weer groen

Bruine delen van het Weizigtpark in Dordrecht zijn pas in 2024 weer helemaal hersteld van de droogte...

Acht bomen moeten plaatsmaken voor werkzaamheden aan Dordtse Mijl

De gemeente verwijdert op maandag 26 juni acht bomen langs de Laan der Verenigde Naties. De bomen st...

Hoe een monumentale beuk in de Dordtse binnenstad een waardig afscheid kreeg

"Dag krachtpatser, schaduwbrenger, buurtgenoot." Met deze woorden namen bewoners van het Augustijnen...

GroenLinks heeft spijt van bomenkap

De Dordtse GroenLinks fractie heeft veel te snel ingestemd met de kap van twintig bomen bij het Koet...

PvdD stelt opnieuw vragen over bomenkap: populieren Laan der Verenigde Naties verdwenen

De Partij voor de Dieren vindt het een schande dat een twintigtal populieren zonder vergunning gekap...