Dordrecht, Netherlands

Eerste explosie in Dordtse Fregatstraat: dader (22) moet 3,5 jaar de cel in

Een 22-jarige man uit Schiedam is veroordeeld tot drieënhalf jaar cel, met aftrek van voorarrest, omdat hij in augustus in de Dordtse Fregatstraat een explosief liet ontploffen. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 16 duizend euro betalen.
Redactie RTV Dordrecht | 13 december 2023 15:21 | Aangepast op 13 december 2023 15:21
Dinsdag werd duidelijk dat de rechter de eis van de officier van justitie overneemt. De advocaat stelde twee weken geleden, tijdens de behandeling van de zaak, nog een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar voor, maar daar ging de rechter niet in mee.

Forse schade
De explosie gebeurde midden in de nacht in de Fregatstraat, in de Dordtse Zeehavenbuurt. De ontploffing veroorzaakte veel schade aan het huis, waar op dat moment vier bewoners lagen te slapen. De rechtbank stelt vast dat de voordeur is weggeblazen en er veel schade was aan de wanden, de trap, het plafond, het toilet en de meterkast. Ook waren er volgens de rechter 'forse beschadigingen tot diep in de woning' door de drukgolf.

De rechter neemt het de jonge Schiedammer kwalijk waar zijn actie toe heeft geleid. "Dergelijke explosies zijn uiterst bedreigend en beangstigend voor bewoners, het leidt tot onrust en gevoelens van angst en onveiligheid." De dader heeft zelf niets gezegd over de explosie en ook dat neemt de rechter hem kwalijk.

Vouwfiets
Wel is er volgens de rechter genoeg bewijs om de dader te bestraffen. Op camerabeelden van een deurbel was de man te zien. Hij werd herkend aan zijn opvallende wenkbrauwen, bril en kleding en reed na de explosie op een vouwfiets voorbij. De man werd na een korte achtervolging in Ridderkerk ingerekend. De politie vond de vouwfiets in de kofferbak.

LEES OOK: Explosie in Zeehavenbuurt; aanhouding in Ridderkerk

Naast het veroorzaken van de explosie is de man uit Schiedam ook bestraft voor wapenbezit. Tijdens een huiszoeking vond de politie een revolver van het merk Zoraki in zijn slaapkamer.

Drie explosies in dezelfde straat
Het incident in de Dordtse volksbuurt in augustus bleek het begin van onrustige maanden in de straat. Afgelopen weekend ging er, een paar huizen verderop, opnieuw een explosief af. Maandagnacht was het weer raak, bij hetzelfde huis als waar de Schiedammer toesloeg.

"Bizar dat dit nu voor de derde keer in korte tijd gebeurt", zei de Dordtse burgemeester Wouter Kolff dinsdag tegen RTV Dordrecht. Kolff hoopt dat de rust in de buurt snel terugkeert en dat 'mensen en hun kinderen er op een normale manier kunnen wonen'.

Voor de tweede en derde explosie is nog geen verdachte aangehouden. Het onderzoek naar de ontploffingen is volgens de politie in volle gang.

Lees meer over:

Explosie|Fregatstraat|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Oproep in Opsporing Verzocht: wie is de dader van deze explosie in Dordt?

Wie is de man met Prada-jas die op 12 december een explosief liet afgaan in de Fregatstraat? Nadat B...

Weer een explosie, nu in de Cornelis Evertsenstraat

Bij een woning aan de Cornelis Evertsenstraat in Dordrecht is zaterdagavond rond 22.10 uur een explo...

Verdachte explosie in Dordtse Fregatstraat in beeld

In Bureau Rijnmond werd gisteravond aandacht geschonken aan de drie recente explosies in de Dordtse ...

Explosie bij bedrijfspand Vierlinghstraat

Een explosief ging in de nacht van dinsdag op woensdag af bij een bedrijfspand aan de Vierlinghstraa...

Poort en heg in brand na ontploffing in Dordrecht

Aan de Dordtse Mariastraat is in de nacht van donderdag op vrijdag een ontploffing geweest. De knal ...

Inzamelingsactie voor door brand getroffen gezin Papendrecht

Bijna alles zijn ze kwijt: de familie Borremans-Pinas werden op 19 december overvallen door een bran...