Dordrecht, Netherlands

Er is geen enkele reden om een nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan

Opnieuw is er geen gezamenlijke nieuwjaarsduik dit jaar op de Merwelanden door de huidige lockdown. Toch is dat geen reden voor Marc Stuurman, één van de organisatoren, om de jaarlijkse opfrisbeurt over te slaan. Net als vorig jaar kun je namelijk gewoon ‘thuisduiken’ of je springt bijvoorbeeld in de Elzen in de Biesbosch. Ook ik als verslaggever ontkwam er donderdag niet aan en spoelde alvast alle nieuwsellende van 2021 van me af. En ik zeg het je: dit voelt als een soort reset, maar een paar minuten is genoeg. Het hoeft ook weer geen uur te duren.
Alexander Eleveld | 31 december 2021 09:54 | Aangepast op 31 december 2021 09:54
"Heftig"
Een shock gaat door mijn lijf als ik in het water beland. Even moet ik zoeken naar mijn ademhaling, maar als ik die eenmaal onder controle heb dan wen je vrij gauw aan het ijskoude water. Je gaat als het ware in de overlevingsmodus en na afloop krijg ik een warme gloed over me heen. Vantevoren vertelde Marc mij om te blijven ademhalen: “Je lijf gaat schrikken en je eerste reactie is een hap lucht nemen. Zorg dat je rustig in- en uitademt, dan moet het helemaal goedkomen.”
Alexander neemt een frisse duik RTV Dordrecht
Volgens Marc is het enorm goed voor je lichaam en immuumsysteem om af en toe een duik te nemen in koud water. “Steeds meer onderzoeken bewijzen dat en Wim Hof is natuurlijk één van de grootste die verkondigd wat het voor je doet.”
'Dordtse Iceman'
Je kan Marc misschien wel de ‘Dordtse Iceman’ noemen. Net als de enige echte Iceman Wim Hof is hij inmiddels wel gewend aan wat kou. Sinds zeven jaar zoekt hij daarin zijn eigen grenzen op. “Bij mij is het begonnen om mijn boosheid en frustraties kwijt te raken. Een soort reset.” Sindsdien duikt hij na elk rondje hardlopen het water in. Zelfs als er een dik pak sneeuw ligt, zoals eerder dit jaar al te zien was op zijn Instagram-kanaal.

Marc heeft nog geen officiele clinic of iets dergelijks gevolgd, maar volgens zijn ervaringen is ademhalen echt het belangrijkste als je het koude water in duikt: “Er zijn heel veel technieken, ook ademhalingstechnieken, die je er bij kunnen helpen. Ik merk wel als je je ademhaling onder controle houdt, dat het dan prima te doen is in het koude water.” En dat laatste kan ik alleen maar onderschrijven.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Plonzend het nieuwe jaar in

Zo’n 20 Dordtenaren begonnen 2024 fris en fruitig met de Nieuwjaarsduik. Dit jaar niet in de Merwela...

150 Dordtenaren begonnen het nieuwe jaar met een frisse duik

Het was de warmste jaarwisseling sinds 2007. Rond middernacht werd het in de Bilt 15,5 graad. Een oo...

Vuurwerkhandelaren boos vanwege afgelopen vuurwerkverbod

De jaarwisseling is gelukkig zonder grote incidenten verlopen. Dat meldt burgemeester Wouter Kollf o...

Er is geen enkele reden om een nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan

Opnieuw is er geen gezamenlijke nieuwjaarsduik dit jaar op de Merwelanden door de huidige lockdown. ...

Supporters FC Dordrecht sluiten 2021 af met oliebollen: 'Veel verloren, maar je blijft achter je club staan'

Sportief gezien was het voor FC Dordrecht een jaar om snel te vergeten. Al hadden fans van de club h...