Dordrecht, Netherlands

Europees PFAS-verbod moet strenger volgens regiogemeenten

In februari van dit jaar werd bekend dat er een Europees verbod op PFAS wordt voorbereid. Voor de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht gaat de huidige conceptversie nog niet ver genoeg. Zij zijn blij met het voorstel voor een verbod, maar willen dit nog strenger.
Redactie RTV Dordrecht | 14 september 2023 13:30 | Aangepast op 14 september 2023 13:03
De gemeenten pleiten al jaren voor een verbod op PFAS, mede vanwege de ophef rond chemiereus Chemours. Van het bedrijf aan de Baanhoekweg in Dordrecht is bekend dat het PFAS uitstoot en het bedrijf staat er bij de bewoners van de omliggende gemeenten slecht op. De oproep voor een totaalverbod krijgt sinds dit jaar dus Europese steun met een verbod op het maken, verhandelen en gebruiken van PFAS.

De gemeenten laten er geen gras over groeien: "Wij vinden dat niemand geconfronteerd mag worden met de gevolgen van de uitstoot van PFAS door deze bedrijven. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in onze bodem, niet in ons voedsel. Wij hopen dat ook vele anderen dit PFAS-verbod steunen en roepen tegelijkertijd anderen op om ook een reactie tot verdere aanscherping in te dienen.”

Essentiële toepassingen
Het voorstel van Europa is om gebruik van PFAS alleen nog in uitzonderlijke gevallen, zogenoemde essentiële toepassingen, toe te staan. De wethouders van de vier gemeenten maken zich zorgen over wat straks, onder de nieuwe wetgeving, 'essentiële toepassingen' zijn. Zij zien dat de industrie, waaronder Chemours, alvast inspeelt op deze uitzondering. Zo stelt Chemours dat een groot deel van hun productie bestemd is voor essentiële toepassingen, waardoor het bedrijf na de ingang van de wet door kan gaan met het gebruik van PFAS.

Daarom vragen de gemeenten aan Brussel om de definitie van 'essentiële toepassing' zeer streng en duidelijk te omschrijven. Ook willen de gemeenten dat de overgangstermijn, die nu in de wet door Brussel wordt bepaald, ingekort wordt. Zo zouden producenten gedwongen worden om sneller naar alternatieven te zoeken.

Wereldwijd
De gemeenten zien het Europees verbod als een eerste stap. Zij willen graag dat Europa zich inzet voor een wereldwijd verbod. Producten die gemaakt zijn met PFAS worden naar Europa geexporteerd, verwerkt, gebruikt en later weer weggegooid. Daarom vragen de gemeenten het volgende van Brussel:
• Verbied ook het invoeren van PFAS (import) vanuit landen buiten Europa.
• Pleit voor een wereldwijd verbod.
Een woordvoerder laat weten: "We hebben er vertrouwen in dat Europa onze ideeën overneemt. Zo'n verbod moet er gewoon komen."

De reacties, waaronder die van de vier gemeenten, helpen bij het opstellen van een advies aan de Europese Commissie. Die legt een definitief voorstel voor aan de EU-lidstaten. Het besluit over het voorstel wordt in 2025 verwacht. Het verbod moet ingaan rond 2026/2027.

Lees meer over:

PFAS|Chemours|verbod|Europa|

Lees ook

Gemeenten organiseren informatieavond over PFAS

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 13 december een in...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

'Pfas het nieuwe asbest': beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijv...

Advocaat Bénédicte Ficq strijdt tegen Chemours: 'Dat zo'n CEO moet zeggen dat hij de komende maanden in de gevangenis zit'

De eerste slag in haar strijd tegen Chemours uit Dordrecht was vorige maand. Het Openbaar Ministeri...

Problemen rondom Chemours centraal in radiouitzendingen RTV Papendrecht

De gemoederen rondom Chemours houden de regio flink bezig. Reden voor Praatpaal Papendrecht, het wek...

Kabinet wil dat RIVM onderzoek doet naar gezondheidseffecten Chemours

Het kabinet wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Demission...