Dordrecht, Netherlands

FC Dordrecht declasseert NAC en verzekert zich van dikverdiende play-offplek

Dylan Mbayo zorgde voor het eerste Dordtse gevaar Shane Winsser / Winsser Visuals
FC Dordrecht heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 verzekerd van deelname aan de play-offs. Op bezoek bij NAC Breda kende de ploeg een rampzalige start, maar daarna maakte de ploeg er een showtje van: 1-4.
Corrado Francke | 12 april 2024 21:55 | Aangepast op 12 april 2024 21:55
De club kende een bewogen dag in aanloop naar het treffen in het Rat Verlegh Stadion. Een bekladding van het NAC-supporterscafé door 'supporters' van FC Dordrecht zorgde ervoor dat 125 uitfans niet meer met de auto naar Breda mochten afreizen. Aan de sfeer bij het vertrek veranderde er niets, want de spelersbus werd met veel vuurwerk en fakkels fanatiek uitgezwaaid.

Rampstart
Maar ondanks dat FC Dordrecht misschien wel als favoriet werd gezien, beleefde de ploeg een rampstart. Al na 45 seconden breekte NAC door over de rechterflank en hoefde Matthew Garbett nog alleen maar binnen te tikken: 1-0.

Zenuwen, een gebrek aan scherpte of gewoon pech? Immers: aan de treffer van de Nieuw-Zeelander zat een luchtje van buitenspel. FC Dordrecht rechtte hoe dan ook de rug en kwam via Tim Receveur en Dylan Mbayo al in de buurt van NAC-goalie Tein Troost.

Bredase cadeautjes
Het derde gevaarlijke moment leverde, tot grote vreugde van de 325 per bus meegereisde uitsupporters, na ruim een kwartier de gelijkmaker op. NAC-topscorer Dominik Janosek leed dom balverlies, Receveur legde opzij en Mathis Suray trapte op fraaie wijze de 1-1 binnen. Het was alweer de twaalfde treffer van de Belgische aanvoerder, die komende zomer waarschijnlijk een mooie stap maakt.

Ondanks fluitconcerten richting de Dordtenaren liet de ploeg zich niet van de wijs brengen. De bezoekers waren iets sterker, maar kregen de voorsprong wel heel makkelijk in de schoot geworpen. NAC leed achterin kinderlijk balverlies en Ilias Sebaoui stiftte zijn tiende seizoenstreffer binnen: 1-2. Pepijn van de Merbel, die de geblesseerde doelman Troost had vervangen, moest het antwoord schuldig blijven.

Belangrijke kopgoal Kriwak
Waar NAC in de eerste helft uit de startblokken schoot, deed FC Dordrecht dat na rust. Sebaoui legde de bal op het hoofd van Rene Kriwak, die met een perfect geplaatste kopbal de marge in Dordts voordeel vergrootte: 1-3. Een belangrijke treffer voor de Oostenrijker, die sinds 12 januari geen goal meer had gemaakt.

Aan de andere kant onderscheidde doelman Luca Plogmann zich door knap te redden op een inzet van Boyd Lucassen, waarbij Plogmann met zijn hoofd tegen de paal botste maar de wedstrijd wel kon voortzetten.

Meer Dordtse kansen
Ook de ingevallen Van der Merbel, normaal gesproken derde doelman bij NAC, had een paar prima reddingen in huis. Zo voorkwam hij tot tweemaal toe de 1-4, nadat Shiloh 't Zand en Mbayo gevaarlijk in de buurt kwamen van het Bredase doel.

De vierde Dordtse treffer kwam er echter alsnog, omdat invaller Korede Osundina ook met het hoofd trefzeker was. De Amerikaan deelde zo mee in de steeds groter wordende feestvreugde in het uitvak. In de thuisvakken was de stemming - en dat is nog zacht uitgedrukt - flink omgeslagen, al ging het op sommige tribunes lang niet meer over voetbal.

Negen keer ongeslagen
De slotfase was niet meer spannend. FC Dordrecht voetbalde zich zodoende makkelijk naar de ruime zege, waardoor de ploeg voor de negende keer ongeslagen bleef en een plekje in de nacompetitie voor promotie naar de eredivisie veiligstelde.

Opstelling FC Dordrecht: Plogmann; Seydoux, Kluivert (Smolarczyk/71), Van der Avert, Hilton (Brito/80); Receveur (Bronkhorst/80), 't Zand, Suray; Mbayo (Shein/63), Kriwak (Osundina/63), Sebaoui

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Lees ook

FC Dordrecht versterkt zich met Feyenoord-jeugdproduct Sem Valk

FC Dordrecht heeft met Sem Valk de tweede aanwinst in aanloop naar komend seizoen gepresenteerd. De ...

FC Dordrecht haalt met Dean Zandbergen een nieuwe spits in huis

FC Dordrecht heeft dinsdag de eerste nieuweling in aanloop naar volgend seizoen gepresenteerd. Het g...

Supporters FC Dordrecht: 'Trots dat we dit hebben mogen meemaken'

Natuurlijk, bij iedere FC Dordrecht-fan komt de uitschakeling in de play-offs hard aan. Al kunnen ve...

FC Dordrecht kan domper met veel moeite relativeren: 'Ongelofelijk seizoen'

De promotiedroom van FC Dordrecht is zaterdag op pijnlijke wijze uiteen gespat. De 0-1 nederlaag teg...

Seizoen FC Dordrecht eindigt in mineur: FC Emmen slaat in de slotfase toe

De nacompetitie is voor FC Dordrecht vroeger dan gehoopt ten einde gekomen. FC Emmen sloeg zaterdagm...

10 jaar na promotie FC Dordrecht: hoofdrolspelers blikken terug op 'kippenvelmoment'

Voor iedereen die FC Dordrecht een warm hart toedraagt, is 18 mei 2014 een historische dag. Deze zat...