Dordrecht, Netherlands

Felicitaties met een duidelijke boodschap: Dordtse Kinderburgemeester Jacob pleit voor rookvrije toekomst

De kinderburgemeesters in Nederland, waar Jacob uit Dordrecht er eentje van is, feliciteren de nieuwe raadsleden met een filmpje. Het filmpje bevat niet alleen felicitaties, maar ook een oproep: creëer nog meer rookvrije plekken in de gemeenten. De kinderburgemeesters vinden namelijk dat jongeren rookvrij moeten kunnen opgroeien en volgens hen is het aan de nieuwe raadsleden om hier werk van te maken.
Emmely Kokshoorn | 17 maart 2022 15:00 | Aangepast op 17 maart 2022 15:00
“Op veel plekken gebeurt dit al zoals op school, in de speeltuin en bij het zwembad, maar dat is nog niet genoeg”, vindt de Dordtse kinderburgemeester Jacob. Op straat en in de stad wordt namelijk nog steeds gerookt.

De andere kinderburgemeesters delen deze mening. "Het irriteert mij heel erg als ik op de fiets zit en ik de rook in mijn gezicht krijg van iemand die voor mij fietst”, vertelt Samuel uit Groningen. Ook Livia uit Alkmaar maakt zich druk: “Als kinderen dit zien gaan ze ook roken, omdat ze denken dat het schadeloos is.”

Kleinere gemeenten zijn niet actief genoeg
Hoewel in Nederland acht op de tien gemeenten actief locaties rookvrij maakt, heeft slechts de helft van de gemeenten dit vastgelegd in het beleid. De gemeenten die dit wel beleidsmatig hebben vastgesteld, stellen meer uren en middelen beschikbaar voor het rookvrij maken van locaties, dan gemeenten die dat niet hebben. Daarnaast doen kleinere gemeenten minder aan het rookvrij maken van locaties dan grotere gemeenten en is 16 procent van alle gemeenten nog helemaal niet actief hierin.“

Maak onze wereld rookvrij
De kinderburgemeesters zeggen te zien dat het de goede kant op gaat, maar zijn van mening dat er nog veel meer locaties rookvrij moeten worden. De video van de kinderburgemeesters is gemaakt in samenwerking met de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen Hartstichting, KWF en Longfonds. “Maak onze wereld rookvrij”, roepen ze in koor.

Lees ook

Kinderburgemeester op werkbezoek bij de Voedselbank: 'Het lijkt mij mooi om te doen'

Kinderburgemeester Jacob de Mooij kreeg afgelopen maandag een rondleiding door het distributiecentru...

Wereld Niet Roken Dag: tien initiatieven ontvangen een award van GGD ZHZ

Geld wat je uitgeeft aan een pakje peuken, gaat door de torenhoge prijzen snel in rook op. Het is da...

Word jij de nieuwe kinderburgemeester?

Eerst hadden we Marije, toen Lucas en nu Jacob. Sinds 2019 heeft Dordt een kinderburgemeester. Die w...