Dordrecht, Netherlands

Geen geld meer: inzet Jong Dordt op Houthavenplein stopt

Het begon drie jaar geleden als een initiatief voor de jeugd. Een plek waar ze hun verhaal kwijt konden aan jongerenwerkers of een spelletje met elkaar konden doen. Maar het lukt niet om de financiering voor dit jaar rond te krijgen. En daarom verdwijnt de bus van Jong Dordt.
Marjolein Vos | 25 januari 2024 13:22 | Aangepast op 25 januari 2024 13:22
“Het is ongelofelijk jammer dat we ons werk hier niet langer kunnen voortzetten”, zegt Jongerenwerker Henry Schutte. “We hebben in de afgelopen jaren een goede relatie met de tieners van het Lijnbaangebied opgebouwd. Het voelt alsof we hen nu in de steek laten.”

De jongerenbus van Jong Dordt is een bekend gezicht op de Lijnbaan. Elke woensdag en eerder ook elke maandag staat de bus op het Houthavenplein als ontmoetingsplek voor de jeugd. Er kan worden gevoetbald, gegamed en geknutseld. Ook bordspelletjes zijn populair. Jongerenwerker Henry runt de bus, samen met vrijwilligers uit de stad en uit de wijk. “Elke week ontmoeten we hier kinderen, jongeren en hun ouders. We luisteren naar hun verhalen en trekken samen met hen op. We bieden perspectief en helpen de jongeren groeien.”

Het werk van Jong Dordt is gestart na klachten van overlast door jongeren op de Lijnbaan. De eerste jaren werden volledig gefinancierd door de gemeente Dordrecht, maar vanaf de start was duidelijk dat het om tijdelijk geld zou gaan. Schutte geeft aan: “De overlast is sinds we hier gestart zijn een stuk minder geworden. Dat is mooi voor de buurt, maar ons gaat het vooral om de jongeren zelf. We vinden het belangrijk dan jongeren kansrijk, veilig, gezond en met plezier opgroeien.”

Jong Dordt werkt hierin nauw samen met andere organisaties in het gebied, zoals Buurtwerk Dordrecht en jongerenwerkorganisatie RNewt. In aanvulling op de opdracht aan RNewt richt het jongerenwerk van Jong Dordt zich met name op de jongere jeugd. De ervaring van Schutte is dat de preventieve inzet op pre-pubers loont: “Als je echt een verandering wil zien is het belangrijk de tijd te nemen om een relatie met jongeren op te bouwen, liefst nog voordat ze in de pubertijd raken. Dan leer je niet alleen het kind goed kennen, maar ook de ouders, en kun je ze makkelijker aanspreken als er problemen ontstaan.”

Op woensdagmiddag 14 februari, Valentijnsdag, zal de jongerenbus voor het laatst op het Houthavenplein staan. “Een passend moment om afscheid te nemen”, aldus Henry Schutte, “De liefde voor jongeren heeft ons al die jaren gedreven om hen op te zoeken. We hopen dat we hen hebben kunnen laten ervaren dat ze gezien en geliefd zijn en dat dat gevoel hen bij blijft, ook als wij straks weg zijn.”

Het jongerenwerk van Jong Dordt is een samenwerking tussen stichting Samen Dordt en Youth for Christ Nederland. Naast het werk op het Houthavenplein is Jong Dordt ook actief op de Staart en op Crownpoint, de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen.

RTV Dordrecht was aanwezig bij de lancering van het initiatief. Bekijk hieronder onze reportage.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

500 jongeren spelen potje zaalvoetbal tijdens Dordts toernooi NEXT MATCH

Het is druk woensdag, in de hal van DeetosSnel in Crabbehof. Niet door korfballers, die normaal acti...

CDA wil dat jongerenwerk op het Houthavenplein wordt voorgezet, wethouder zegt nee

Na drie jaar komt er een einde aan een project voor jongeren in het Lijnbaangebied. Op het Houthaven...

Luister hier terug: Studio De Witt van zaterdag 27 januari

Een jongerenbus die moet stoppen omdat er geen geld meer is en een delegatie van actievoerders tegen...

Jezus op TikTok: campagne 'Welkom in de kerk' moeten meer mensen naar gebedshuizen trekken

Missie Dordt en het Platform Dordtse Kerken hebben samen een actie gestart om ervoor te zorgen dat i...

Dordtse kerken delen bloemen uit met Pasen

Op 9 en 10 april wordt in de kerk stilgestaan bij de dood en de opstanding van Jezus. In navolging v...

MissieDordt: "Alle Dordtenaren met kerst een keer naar de kerk"

Als het aan MissieDordt ligt brengt iedere Dordtenaar tijdens de feestdagen minimaal één keer een be...