Dordrecht, Netherlands

Geen windmolen bij Krabbegors: teveel vertraging door weerstand van omwonenden

Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) heeft besloten de ontwikkeling van windmolen Krabbegors, aan de Van Leeuwenhoekweg, te beëindigen. Een flinke tegenvaller voor de gemeente, die lange tijd inzette op de realisatie van de molen.
Alexander Eleveld | 21 februari 2022 16:38 | Aangepast op 21 februari 2022 16:38
Wethouder Rik van der Linden, tevens vertegenwoordiger namens de gemeente in de ECD: "Natuurlijk balen we ervan om dit besluit te moeten nemen. ECD is al jaren bezig om deze windmolen te realiseren. Maar we moeten realistisch concluderen dat dit niet meer haalbaar is.”
De voornaamste oorzaak van het stopzetten van de ontwikkeling van windmolen Krabbegors is de vertraging die is ontstaan, laat de ECD weten. “Door juridische procedures tegen de realisatie van windmolen en een nog altijd niet ingepland hoger beroep bij de Raad van State werd de tijd om de windmolen te realiseren te kort. Er kan niet meer worden voldaan aan de voorwaarden van de SDE+ subsidie. Die schrijft voor dat de windmolen binnen vier jaar na het toekennen van de subsidie in bedrijf moet zijn. Dat lukt niet meer.”
Toch wordt het plan om op deze plek duurzame energie op te wekken niet helemaal los gelaten. De coöperatie wil namelijk kijken of het mogelijk is om een grote hoeveelheid panelen op een bedrijfspand te realiseren. “Per saldo is die uitkomst dan toch positief. Want het gaat er om dat we uiteindelijk energieneutraal worden,” zegt Van der Linden. “Daarom blijven we onvermoeibaar doorgaan met onze inzet op duurzame energie, in welke vorm dan ook, en natuurlijk energiebesparing."
Weerstand bij omwonendenBijna een jaar geleden sprak RTV Dordrecht met één van de tegenstanders van windmolens op ons eiland, José Voogt. Voogt woont in de polder tussen de A16 en de zuidkant van de Dordtse Biesbosch woont. "Net als heel veel mensen ben ik niet tegen groene energie, maar liever niet in mijn achtertuin,” vertelde ze destijds. "Dit is een heel mooi stukje polder, het zou zonde zijn als dit verloren gaat."
ECD en Drechtse EnergieECD, een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en energie- en grondstoffenbedrijf HVC, is opgericht om de ontwikkeling van duurzame energie in Dordrecht te stimuleren. ECD laat weten actief te blijven zoeken naar mogelijkheden om in Dordrecht duurzame energie op te wekken. De focus ligt daarbij op het Dordtse zonoffensief. Voorbeelden van projecten zijn de zonneparken Amstelwijck en Crayestein. ECD werkt graag samen met lokale energiecoöperaties zoals Drechtse Energie, met het doel zoveel mogelijk inwoners en bedrijven in de stad mee te laten doen.

Lees ook

Einde verhaal voor windmolenproject Krabbegors

De gemeente Dordrecht zou de eigen ruiten hebben ingegooid wat betreft de plaatsing van windturbines...