Dordrecht, Netherlands

Einde verhaal voor windmolenproject Krabbegors

De gemeente Dordrecht zou de eigen ruiten hebben ingegooid wat betreft de plaatsing van windturbines op Krabbegors, stellen de Natuur en Milieu Federatie Zuid-Holland en De Drechtse Energie. Deze week was Wethouder Tanja de Jonge te gast bij Studio De Witt en reageerde zij op de beschuldigingen: “Het proces om windturbines te plaatsen op de Krabbegors is niet op rolletjes verlopen.”
Marie Frenay | 8 november 2022 17:00 | Aangepast op 8 november 2022 14:41
Het plaatsen van de windmolen op Krabbegors trok veel aandacht van de media in Dordrecht. De plannen voor een nieuwe windmolen bestaan al een paar jaar, maar ze zijn nooit gerealiseerd. De Natuur en Milieu Federatie Zuid-Holland en De Drechtse Energie leggen de schuld bij de gemeente. Zij zouden volgens beide partijen de energietransitie hebben belemmerd.

Vertraging
Tanja de Jonge besloot te reageren op de beschuldigingen aan tafel bij Studio De Witt. Volgens haar is het verhaal iets genuanceerder. De vertraging werd volgens haar vooral opgelopen omdat bewoners van Zwijndrecht bezwaar maakten tegen de windmolen: “Iedereen heeft het recht om te laten weten ‘ik ben het hier niet mee eens’.”

Dat betekent dat de windmolen niet zomaar gebouwd kon worden. Daarnaast moest de gemeente ook een rechtszaak afhandelen. Zij gingen in hoger beroep tegen het besluit van de rechter, maar dit is tot de dag van vandaag nog niet behandeld door de rechtbank volgens de wethouder.

Gepasseerd station
Zo veel zat tegen bij de bouw van de windturbine dat het project is stil komen te liggen, niet tijdelijk maar voor altijd. “Het bedrijf dat de grond heeft gekocht laat weten dat het de grond niet wilt gebruiken om de windmolen te realiseren”, legt de wethouder uit.

Nu de windmolen niet gebouwd kan worden op Krabbegors stelt de wethouder voor om op zoek te gaan naar nieuwe locaties. “Er is nog een heel gebied waar het nog wel kan, dus daar willen wij vooral energie in steken”, zegt de Jonge.

Benieuwd wat er nog meer is gezegd door wethouder Tanja de Jonge? Luister hier naar de hele radio uitzending!

Lees meer over:

Windmolen|

Lees ook

Geen windmolen bij Krabbegors: teveel vertraging door weerstand van omwonenden

Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) heeft besloten de ontwikkeling van windmolen Krabbegors, aan de V...