Dordrecht, Netherlands

Gemeente begint test met slimme en dankbare afvalbak

De gemeente is woensdagochtend begonnen met een test. Op vier pleinen in de stad zijn slimme afvalbakken geplaatst die in direct contact staan met de afvalverwerkers van de gemeente. De officiële aftrap werd verricht door wethouder Marc Merx op het Vogelplein.
Trevyn van Houwelingen | 10 januari 2024 17:20 | Aangepast op 10 januari 2024 17:20
Het gaat om speciale afvalbakken die na gebruik zelf het gedeponeerde afval samenpersen waardoor er minstens vijf keer de hoeveelheid afval in kan worden opgeslagen als in een standaard afvalbak. Voor de test maakt de gemeente gebruik van een model met een inhoud van 120 liter en een pers die het afval met een compressiekracht van 600 kilogram aanstampt. Ze zijn bedoeld als mogelijke vervanging van de rode buitenbakken en vereisen geen pasje om te gebruiken.

Holle Bolle Gijs
Niet alleen de vuilnisbakken voor iedereen toegankelijk en efficiënt, ze moeten ook op een ander vlak zorgen voor een prettige gebruikservaring. Wie zijn of haar afval namelijk in de bak deponeert krijgt daarna een dankwoord van de machine. Het doet denken aan de welbekende Holle Bolle Gijs papierbakken die al jaren in attractiepark de Efteling te vinden zijn.

De ingesproken berichten zijn per afvalbak in te stellen, het zou dus zomaar kunnen dat u binnenkort de stem van uw buurvrouw, burgemeester of favoriete Dordtenaar uit de afvalbak hoort komen die u bedankt voor het nette opruimen van uw afval.

Wethouder Marc Merx liet tijdens het persmoment al weten gepolst te zijn om zijn stem uit te lenen, maar geeft de voorkeur aan een variant waarbij Dordtenaren zelf kunnen kiezen door wie zij bedankt worden voor het wegbrengen van hun afval. Maar het zijn niet alleen gebruikers waarmee de slimme afvalbak communiceert.

Duurzaam
De bak geeft afvalverwerkers een digitaal seintje zodra deze vol zit, zodat de afvaldienst weet dat de container geleegd moet worden. Daarmee kan het aantal ritten worden teruggebracht, wat zowel tijd als brandstof en dus uitstoot bespaart. Bakken die snel vol geraken kunnen hiermee juist eerder geleegd worden en dat helpt in de strijd tegen zwerfafval. Bovenop de vuilnisbak zit een zonnepaneel dat voldoende energie opwekt voor de technische snufjes van de bak. Op die manier is de afvalbak naast uitstoot-verminderend dus zelfvoorzienend.
Wethouder Marc Merx en de directeur van Mr.Fill, de ontwikkelaar van de 'slimme' afvalbak. RTV Dordrecht
Ook kunnen beheerders op afstand opdrachten naar de afvalbakken sturen. Met Oud & Nieuw kunnen alle bakken bijvoorbeeld op afstand in één keer op slot worden gezet. Wel zo handig in een tijd waarin veel afvalbakken niet ongeschonden de jaarwisseling doorkomen.

Kostenplaatje
Daarnaast is het voor de gemeente ook een kostbaar grapje als één van de bakken beschadigd raakt, er hangt een prijskaartje van 3400 euro per afvalbak aan. Afgezet tegen een ‘normale’ stalen afvalbak van een paar honderd euro is dat een forse investering, volgens het bedrijf achter de slimme afvalbak kan het product desalniettemin voor een kostenbesparing van 75% zorgen.

De gemeente zal gedacht hebben dat het product in ieder geval een poging waard was. De afgelopen jaren is de Dordtse straat er niet bepaald schoner op geworden, de traditionele afvalbak raakt snel vol en is te makkelijk toegankelijk voor meeuwen en ratten. Daar zou bij deze slimme afvalbakken geen sprake meer van moeten zijn.

De slimme afvalbakken staan nu op de volgende plaatsen in de stad: het Van Oldenbarneveltplein, Vogelplein, J.P. Heijeplein en op het Achterom. Als de slimme bakken na een jaar goed bevallen gaat de gemeente mogelijk over tot de aanschaf van meer van dit soort hightech afvalbakken.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over de slimme afvalbak.

Lees meer over:

Afvalbakken|Marc Merx|Slim|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Bliksembezoek demissionair sportminister Helder aan FC Dordrecht

Demissionair minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport bracht dinsdagmiddag een werkbezoek ...

VSP: zwembaden moeten open kunnen bij late hittegolf

Bloedheet was het vorige week, maar in Dordrecht het water van één van de buitenzwembaden inspringen...

Dordrecht steekt tien miljoen in nieuwe sportvisie: 'Het is elke cent waard'

Tachtig procent van de Dordtenaren moet in 2030 minstens één keer per week sporten. Een ambitieus do...

Wethouders koken voor Wielwijkers in De Admiraal: ‘Er ontstaan mooie gesprekken’

Je kunt er terecht als je behoefte hebt aan wat gezelschap of een praatje, maar ook voor een warme m...

Nieuwe afvalbakken in Dordt: 'Ook op straat bewust worden van afval scheiden'

In de Kloostertuin en op de Sarisgang staan sinds vorige week nieuwe afvalbakken. Daarin kun je het ...

Dordtse VVD vangt snelheidsduivels langs de Provincialeweg

De Dordtse VVD kreeg de afgelopen tijd veel klachten van bewoners over hardrijders. Fractieleden bes...