Dordrecht, Netherlands

Gemeente: 'meer en versneld investeren in energiebesparing, warmtenet en groene energie'

Als het aan de gemeente ligt, wordt er in 2030 30% meer energie bespaard dan in 2020. Daarnaast wil ze 20.000 aansluitingen op het warmtenet en meer duurzame energiebronnen om huishoudens en bedrijven van elektriciteit te voorzien. De komende jaren gaat de gemeente versneld verder met stevig investeren in energiebesparing, het warmtenet en groene energie, laat het college weten.
Marjolein Vos | 20 februari 2023 11:14 | Aangepast op 20 februari 2023 11:14
De plannen van het college zijn niet nieuw: energiebesparing en duurzaamheid stonden al hoog op de agenda, ook in de vorige collegeperiode. De nieuwe ambities passen bij het streven om in 2040 als stad volledig klimaatneutraal te zijn.

Vooral energiebesparing krijgt een boost. “Zo blijven de Energiehulpen kwetsbare mensen helpen om de energierekening te verlagen met tips en besparende materialen”, laat wethouder Tanja de Jonge namens het college weten. “De campagne Slim Energie Besparen biedt inwoners tips om energiezuinig te leven. Er komen weer collectieve inkoopacties voor isolatie, zonnepanelen en HR++ glas. En leningen voor particuliere eigenaren om hun woning te verduurzamen. De gemeente werkt nauw samen met de woningcorporaties bij het verduurzamen van hun woningvoorraad. Woningen met een EFG label behoren in 2030 tot het verleden. Voor de basisscholen is er een theatervoorstelling om kinderen kennis te laten maken met energiebesparing. De gemeente gaat haar eigen vastgoed verduurzamen en maatschappelijk verantwoord inkopen bij opdrachten.

Versnelling
Gemeente, woningcorporaties, VVE's en particulieren gaan werken aan een versnelling van de aansluitingen op het warmtenet. Als eerste in de wijk Crabbehof. Het Zonoffensief Dordrecht gaat zoveel mogelijk zonnepanelen plaatsen op daken van huizen en bedrijven.

Energielasten verlagen
Wethouder duurzaamheid Tanja de Jonge: "De afgelopen jaren hebben we de basis gelegd voor de Energietransitie. We zetten nu nog steviger in op energiebesparing, het warmtenet en groene energie om sneller ons doel te bereiken: Klimaatneutraal in 2040. We willen de energielasten van onze inwoners en ondernemers verlagen en tegelijkertijd ons steentje bijdragen aan een beter klimaat. We hebben iedereen nodig om samen te werken aan een duurzame toekomst, niet alleen voor ons maar ook voor de generaties na ons."

Meer weten over wat voor plannen het college heeft om de klimaatdoelstelling te halen? In het programma Thema van de Maand praten we je helemaal bij.

Lees ook

Waterschap Hollandse Delta en gemeente Dordrecht gaan meer samenwerken: ‘Aandacht voor waterveiligheid en biodiversiteit’

Ze werken al langer samen, maar maandag hebben het Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Dordrec...

Minder tegels, meer groen: schoolplein IKC De Repelaer ondergaat metamorfose

Integraal KindCentrum (IKC) de Repelaer in het Land van Valk heeft nu nog een schoolplein dat vooral...

Initiatiefvoorstel om zonnepanelen op daken binnenstad makkelijker te maken

De Dordtse fracties van het CDA, de VVD en GroenLinks hebben het initiatiefvoorstel 'Geen dag zonder...

Binnenvaart wil verbod op uitstoot giftige dampen, 'maar politieke wil ontbreekt'

Je ziet het niet, maar je kunt het wel ruiken. Binnenvaartschippers laten tijdens het varen in de Bi...

Teveel tuintegels? Gemeente haalt ze weer op

De temperatuur krabbelt langzaamaan weer wat omhoog en dat zorgt ervoor dat veel mensen weer aan de ...

Alle vuilniswagens in Dordrecht vanaf 2032 elektrisch: 'Wij willen een schone wereld'

Lawaaiige en vervuilende vuilniswagens: in 2032 zijn ze in Dordrecht en omstreken verleden tijd. Afv...