Dordrecht, Netherlands

Gemeente: 'meer en versneld investeren in energiebesparing, warmtenet en groene energie'

Als het aan de gemeente ligt, wordt er in 2030 30% meer energie bespaard dan in 2020. Daarnaast wil ze 20.000 aansluitingen op het warmtenet en meer duurzame energiebronnen om huishoudens en bedrijven van elektriciteit te voorzien. De komende jaren gaat de gemeente versneld verder met stevig investeren in energiebesparing, het warmtenet en groene energie, laat het college weten.
Marjolein Vos | 20 februari 2023 11:14 | Aangepast op 20 februari 2023 11:14
De plannen van het college zijn niet nieuw: energiebesparing en duurzaamheid stonden al hoog op de agenda, ook in de vorige collegeperiode. De nieuwe ambities passen bij het streven om in 2040 als stad volledig klimaatneutraal te zijn.

Vooral energiebesparing krijgt een boost. “Zo blijven de Energiehulpen kwetsbare mensen helpen om de energierekening te verlagen met tips en besparende materialen”, laat wethouder Tanja de Jonge namens het college weten. “De campagne Slim Energie Besparen biedt inwoners tips om energiezuinig te leven. Er komen weer collectieve inkoopacties voor isolatie, zonnepanelen en HR++ glas. En leningen voor particuliere eigenaren om hun woning te verduurzamen. De gemeente werkt nauw samen met de woningcorporaties bij het verduurzamen van hun woningvoorraad. Woningen met een EFG label behoren in 2030 tot het verleden. Voor de basisscholen is er een theatervoorstelling om kinderen kennis te laten maken met energiebesparing. De gemeente gaat haar eigen vastgoed verduurzamen en maatschappelijk verantwoord inkopen bij opdrachten.

Versnelling
Gemeente, woningcorporaties, VVE's en particulieren gaan werken aan een versnelling van de aansluitingen op het warmtenet. Als eerste in de wijk Crabbehof. Het Zonoffensief Dordrecht gaat zoveel mogelijk zonnepanelen plaatsen op daken van huizen en bedrijven.

Energielasten verlagen
Wethouder duurzaamheid Tanja de Jonge: "De afgelopen jaren hebben we de basis gelegd voor de Energietransitie. We zetten nu nog steviger in op energiebesparing, het warmtenet en groene energie om sneller ons doel te bereiken: Klimaatneutraal in 2040. We willen de energielasten van onze inwoners en ondernemers verlagen en tegelijkertijd ons steentje bijdragen aan een beter klimaat. We hebben iedereen nodig om samen te werken aan een duurzame toekomst, niet alleen voor ons maar ook voor de generaties na ons."

Meer weten over wat voor plannen het college heeft om de klimaatdoelstelling te halen? In het programma Thema van de Maand praten we je helemaal bij.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Deze week op de deurmat: Energiekrant vol duurzame tips

De Drechtsteden streven ernaar om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken zijn ...

Dordtse babyboom: een boom voor iedere Dordtse baby

Wie vanaf vandaag zijn baby aangeeft op het Stadskantoor krijgt een waardebon voor een boom. De bon ...

Drechtsteden gebruiken maar 12 procent van geschikte daken voor zonnepanelen

Uit cijfers van de Regio Drechtsteden blijkt dat er in onze omgeving nog maar weinig gebruik wordt g...

Auto opladen in Dordrecht veel duurder dan in Amsterdam en Rotterdam

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het in onze stad relatief veel kost om je elektrisch...

Gemeente Dordrecht wil oplossing voor vleermuisprobleem

Je woning isoleren zonder de vleermuis te beschermen. Het mag niet volgens de Wet Natuurbescherming....