De plannen van het college zijn niet nieuw: energiebesparing en duurzaamheid stonden al hoog op de agenda, ook in de vorige collegeperiode. De nieuwe ambities passen bij het streven om in 2040 als stad volledig klimaatneutraal te zijn.
Vooral energiebesparing krijgt een boost. “Zo blijven de Energiehulpen kwetsbare mensen helpen om de energierekening te verlagen met tips en besparende materialen”, laat wethouder Tanja de Jonge namens het college weten. “De campagne Slim Energie Besparen biedt inwoners tips om energiezuinig te leven. Er komen weer collectieve inkoopacties voor isolatie, zonnepanelen en HR++ glas. En leningen voor particuliere eigenaren om hun woning te verduurzamen. De gemeente werkt nauw samen met de woningcorporaties bij het verduurzamen van hun woningvoorraad. Woningen met een EFG label behoren in 2030 tot het verleden. Voor de basisscholen is er een theatervoorstelling om kinderen kennis te laten maken met energiebesparing. De gemeente gaat haar eigen vastgoed verduurzamen en maatschappelijk verantwoord inkopen bij opdrachten.
Versnelling
Gemeente, woningcorporaties, VVE's en particulieren gaan werken aan een versnelling van de aansluitingen op het warmtenet. Als eerste in de wijk Crabbehof. Het Zonoffensief Dordrecht gaat zoveel mogelijk zonnepanelen plaatsen op daken van huizen en bedrijven.
Energielasten verlagen
Wethouder duurzaamheid Tanja de Jonge: "De afgelopen jaren hebben we de basis gelegd voor de Energietransitie. We zetten nu nog steviger in op energiebesparing, het warmtenet en groene energie om sneller ons doel te bereiken: Klimaatneutraal in 2040. We willen de energielasten van onze inwoners en ondernemers verlagen en tegelijkertijd ons steentje bijdragen aan een beter klimaat. We hebben iedereen nodig om samen te werken aan een duurzame toekomst, niet alleen voor ons maar ook voor de generaties na ons."
Meer weten over wat voor plannen het college heeft om de klimaatdoelstelling te halen? In het programma Thema van de Maand praten we je helemaal bij.