Dordrecht, Netherlands

Gemeente moet investeren in verduurzaming oude Stadskantoor

Het Stadskantoor voldoet niet aan de huidige eisen op energiegebied. RTV Dordrecht
De gemeente gaat flink investeren om ervoor te zorgen dat het energieverbruik in het Stadskantoor en het aangrenzende kantoorpand aan de Hellingen daalt. Ondanks het feit dat de gemeente druk bezig is met de bouwplannen voor het nieuwe Huis van Stad en Regio (inmiddels Dordthuis genoemd).
Marjolein Vos | 30 augustus 2023 13:50 | Aangepast op 30 augustus 2023 12:42
De bezuinigingen zijn simpelweg noodzakelijk; vanaf begin dit jaar moeten alle kantoorpanden in de Nederland tenminste Energielabel C hebben. En daar voldoen de verouderde Dordtse gebouwen niet aan. De overheid maakt enkele uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als een gebouw nog maximaal twee jaar in gebruik is, of als de terugverdientijd van een investering meer dan 10 jaar is.  “Het was lang de verwachting dat de gemeente voor 1 januari 2025 naar het Huis voor Stad en Regio zou verhuizen, maar inmiddels is duidelijk dat dit pas in het tweede kwartaal kan. Daarmee kan de gemeente geen beroep doen op deze uitzondering”, laat de gemeente Dordrecht weten.

Aandacht voor verlichting en leidingen
De gemeente gaat niet alles verduurzamen in de oude panden. Het zou volgens het college niet verantwoord zijn om nu nog hoge investeringen te doen gezien de verhuizing naar het nieuwe Huis voor Stad en Regio. Daarom is er voor gekozen om nu de verlichting te vervangen en de leidingen te isoleren. Maar daarmee wordt Energielabel C nog niet gehaald.
Zo komt het nieuwe Huis van Stad en Regio eruit te zien. RTV Dordrecht/Gemeente Dordrecht
Weinig duurzaam
“Daarom heeft de gemeente onderzocht wat er nodig is om toch aan label C te voldoen. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een warmtepomp of het vervangen van de koelmachines. Dat kost in totaal €690.000, een investering die pas na 8 tot 10 jaar is terugverdiend”, laat woordvoerder Mark Benjamin weten. “Bovendien kan het nog maanden duren voor zo'n systeem is geïnstalleerd. Het college van burgemeester en wethouders vindt het maatschappelijk niet verantwoord om voor zo'n korte termijn zulke investeringen te doen. Daarnaast vindt het college het weinig duurzaam om een installatie na minder dan anderhalf jaar af te danken.”

Extra energiebesparing
“In plaats daarvan kiest het college voor extra energiebesparing in de oude gebouwen. Een belangrijke maatregel daarin is de sluiting van het kantoor aan de Noordendijk op woensdag en het Stadskantoor op vrijdag, waarmee sinds oktober vorig jaar al 35.000 m3 gas minder is verbruikt. Deze maatregel blijft dan ook in stand.”

Lees ook

Bouw Dordthuis weer in volle gang: wat voor plek wordt het?

De werkzaamheden hebben een tijdje stilgelegen, maar de bouw van het Dordthuis aan de Spuiboulevard ...

Op zoek naar de schoonste buurt van 2024

De gemeente start een nieuwe ronde van de wedstrijd 'De schoonste buurt van Dordrecht’. Het doel va...

Bouw van Dordthuis hervat, maar met meer aandacht voor veiligheid

Het was stil sinds eind november vorig jaar op de bouwplaats van het nieuwe Dordthuis aan de Spuibo...

Burgemeester neemt op als je de gemeente belt

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe aanpak, moeten ze bij de gemeenten van de Drechtsteden gedacht ...

Oud en Nieuw op TV Dordrecht

Op oud- en nieuwjaarsdag blikken we op TV Dordrecht terug op 2023, met een uitgebreid jaaroverzicht ...

Bodemvervuiling zorgt voor vertraging bouw Dordthuis

Buurtbewoners kregen woensdag te horen dat de werkzaamheden op het bouwterrein aan de Spuiboulevard ...