Dordrecht, Netherlands

Gemeente Zwijndrecht zet plan voor zonnepark Kijfhoek op pauze

Een gebied met zonnepanelen, omringd door natuur waarin mensen kunnen wandelen en recreëren. Dat was het idee voor een stuk land tussen Kijfhoek en Hendrik Ido Ambacht. Een ontwikkelaar had al een kant en klaar plan liggen. Maar de gemeente fluit de ontwikkelaar nu terug, omdat die zich niet aan de vooraf gestelde kaders zou hebben gehouden.
Marjolein Vos | 28 maart 2023 12:55 | Aangepast op 28 maart 2023 12:55
Onzin, vindt raadslid Fred Loos van Algemeen Belang Zwijndrecht het. Hij wil, net als veel van zijn collega’s, dat het zonnepark er komt. “De raad is er duidelijk over, wij hoeven in dat gebied niets anders dan het zonnepark, natuur inclusief.” Maar wethouder Robert Kreukniet trapt op de rem. “Er is niets tegen de otnwikkeling, het is de manier van invullen. De wens van meneer Loos is helder. Maar vanuit bedrijfsstrategie zijn er ook vragen omtrent ruimte voor bedrijven. Er is gewoon een behoeftevraag. En dan zeg ik niet dat je dat zou moeten doen, maar je zou het wel kunnen onderzoeken”, licht Kreukniet toe in het radioprogramma Studio De Witt op Drechtstad FM.
Het probleem zit ‘m volgens Kreukniet in de vooraf gestelde kaders. Er is afgesproken dat de zonnepanelen altijd op een minimaal 250 meter afstand van woningen die al in het gebied staan, af komen te liggen. Maar in het plan van de ontwikkelaar zit er soms maar 30 meter tussen. Dat is niet erg, vindt raadslid Loos. Als de mensen er maar mee in hebben gestemd.

Eigenaren die met het plan instemmen, geven goedkeuring voor het verpachten van hun grond voor de komende 25 jaar. Inmiddels hebben omwonenden uit Hendrik-Ido-Ambacht bezwaar tegen het plan aangetekend. Kreukniet vraagt zich nu af hoe de gesprekken met betrokkenen verlopen zijn. “Op welke manier ben je dat gesprek aan gegaan? Heb je dan gezegd: in het kader staat 250 meter, mogen we met u praten over een kortere afstand? Of heb je gezegd: we willen met u praten over hoe ver die panelen van uw huis af mogen staan. Zou dat 30 meter mogen zijn, nee? Mag het dan 70 meter? Welke informatie heb je gebracht als ondernemer naar onwonenden? Als blijkt dat je ze enigszins gefopt hebt, dan heb je wat uit te leggen.”

In de raadsvergadering die afgelopen week plaatsvond, heeft de ontwikkelaar beloofd opnieuw naar de omwonenden te gaan, om de gemaakte afspraken te herbevestigen. Een goede zaak, vindt Loos. Ook steekt hij de hand in eigen boezem: “Wij zijn bereid te kijken of ze toch die 250 meter nog in het plan zetten, voor de mensen die bezwaar hebben. Maar dat er daarnaast komt te staan: als u akkoord bent met een kortere afstand, dan is die 250 meter niet van toepassing. Om daarmee in het vervolg te zorgen dat mensen die echt tegen het zonnepark zijn en die 250 meter willen gebruiken als middel om het gewoon helemaal niet te krijgen, de wind uit de zeilen te nemen.” Loos en zijn collega’s hopen er op deze manier voor te zorgen dat het plan voor een zonneweide omringt door natuur alsnog door kan gaan.

Beluister hier het hele interview met Fred Loos en Robert Kreukniet.

Lees ook

Erespeld voor Zwijndrechtse schoolbestuurder

Schoolkinderen hun talenten zo goed mogelijk laten ontwikkelen, dat is de drijfveer van Mike Mastwij...

Noordpark Festival blaast zaterdag zestien kaarsjes uit

Alsof het zo heeft moeten zijn. Als deze zaterdag de extreme hitte wat is gaan liggen opent het Zwij...

Geen derde promotie op rij voor IFC

IFC speelde op zaterdag 15 juni 2024 de beslissende wedstrijd in de vierde ronde van de nacompetitie...

Hendrik-Ido-Ambacht koploper energiezuinige woningen in de streek

Volgens een recent onderzoek blijkt dat in Hendrik-Ido-Ambacht meer dan de helft van de woningen bes...

Lego-uitleen in het Badhuis: 'Iedereen moet kunnen bouwen'

Onder de naam LegoMasters kunnen kinderen sinds kort in wijkhuiskamer het Badhuis in Zwijndrecht ter...

Ambachts bedrijf omarmt oplossing voor overvol stroomnet

Het is nu en de komende jaren dringen geblazen op het stroomnet in Nederland. Dat heeft tot gevolg d...