Dordrecht, Netherlands

Gezocht: duurzame plannen voor brugwachtershuisjes

Stichting Brugwachtershuisjes is op zoek naar een duurzame herbestemming voor de brugwachtershuisjes aan de Riedijksbrug, Boombrug en Engelenburgerbrug. Tot en met 3 april kunnen kunstenaars, bewoners en culturele/sociale ondernemers een plan indienen. Voorwaarde voor de nieuwe gebruikers is dat ze aan de huisjes een invulling met een culturele en sociale meerwaarde voor de buurt geven, en dat de brugwachter de huisjes in geval van nood kan blijven bedienen.
Vivian Rutte | 18 maart 2022 11:30 | Aangepast op 18 maart 2022 11:30
De kleine huisjes naast de bruggen zijn vanaf mei 2022 beschikbaar voor nieuwe gebruikers. Zij kunnen aan de slag met een aantrekkelijk startbudget voor het realiseren van een duurzame en sociaal-maatschappelijke invulling. Eerder kreeg ook het huisje van de Draaibrug al via Stichting Brugwachtershuisjes een nieuwe culturele maatschappelijke invulling expositieruimte, en het project Eenzame Rups over eenzaamheid en verbinding van maatschappelijk werker Petra Roelofs.

10 jaar Stichting Brugwachtershuisjes
Vanaf haar oprichting in 2012 is de Stichting Brugwachters actief om eigenaren, gebruikers en bewoners meer bewust te maken van de waarde van de kleine brugwachtershuisjes, die door het op afstand bedienen van de bruggen leeg komen te staan. De stichting doet dit door het hergebruik van de huisjes te stimuleren. Dat kan een vaste herbestemming zijn door de huisjes te verhuren met een nieuwe functie, zoals kantoor- of kioskruimte, maar ook tijdelijk met bijvoorbeeld een cultureel programma. In 2022 bestaat de Stichting Brugwachtershuisjes 10 jaar, en wil dit graag vieren met een nieuwe bestemming voor deze drie brugwachtershuisjes.

Procedure
Wie een leuk plan heeft, kan dit tot 3 april insturen. Een selectiecommissie beslist vervolgens welk initiatief een of meerdere huisje(s) ter beschikking krijgt. Meer informatie of plan indienen? Dat kan bij Lotti Hesper, projectleider Stichting Brugwachtershuisjes, telefoonnummer 06 44215656 of lotti@brugwachtershuisjes.nl. Kijk voor meer gedetailleerde informatie over de huisjes, de selectiecriteria en planning op www.brugwachtershuisjes.nl.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Jeroen Kunstman nieuwe directeur Stichting Cultuureducatie

De Stichting Cultuureducatie (SCe) heeft per 1 maart een nieuwe directeur-bestuurder: Jeroen Kunstma...

Zaterdagavond bij TV Dordrecht: Het Dordts Cultuur Halfuur

Deze zaterdag kun je weer 30 minuten lang kijken naar het leukste dat Dordt op cultureel gebied heef...

Jubileumconcert Wim Bevelander op TV Dordrecht

De Dordtse singer/songwriter Wim Bevelander is aanstaande zondag te zien op TV Dordrecht. Dit week...

Engelerburgerbrug na twee jaar onderhoud weer open

Met het doorknippen van een rood lint kwam er zaterdag een einde aan de twee jaar durende werkzaamhe...

Zaterdag elfde editie Record Store Day bij Velvet Music Dordrecht

Bij muziekliefhebbers staat hij al in de agenda: Aanstaande zaterdag 23 april is het na twee jaar (b...

Rumoerige jaren zestig in Dordtse Weeshuistheater

Hippies, vrije liefde, psychedelische roes: het komt allemaal aan bod in de nieuwe voorstelling van ...