Dordrecht, Netherlands

Gezocht: duurzame plannen voor brugwachtershuisjes

Stichting Brugwachtershuisjes is op zoek naar een duurzame herbestemming voor de brugwachtershuisjes aan de Riedijksbrug, Boombrug en Engelenburgerbrug. Tot en met 3 april kunnen kunstenaars, bewoners en culturele/sociale ondernemers een plan indienen. Voorwaarde voor de nieuwe gebruikers is dat ze aan de huisjes een invulling met een culturele en sociale meerwaarde voor de buurt geven, en dat de brugwachter de huisjes in geval van nood kan blijven bedienen.
Vivian Rutte | 18 maart 2022 11:30 | Aangepast op 18 maart 2022 11:30
De kleine huisjes naast de bruggen zijn vanaf mei 2022 beschikbaar voor nieuwe gebruikers. Zij kunnen aan de slag met een aantrekkelijk startbudget voor het realiseren van een duurzame en sociaal-maatschappelijke invulling. Eerder kreeg ook het huisje van de Draaibrug al via Stichting Brugwachtershuisjes een nieuwe culturele maatschappelijke invulling expositieruimte, en het project Eenzame Rups over eenzaamheid en verbinding van maatschappelijk werker Petra Roelofs.

10 jaar Stichting Brugwachtershuisjes
Vanaf haar oprichting in 2012 is de Stichting Brugwachters actief om eigenaren, gebruikers en bewoners meer bewust te maken van de waarde van de kleine brugwachtershuisjes, die door het op afstand bedienen van de bruggen leeg komen te staan. De stichting doet dit door het hergebruik van de huisjes te stimuleren. Dat kan een vaste herbestemming zijn door de huisjes te verhuren met een nieuwe functie, zoals kantoor- of kioskruimte, maar ook tijdelijk met bijvoorbeeld een cultureel programma. In 2022 bestaat de Stichting Brugwachtershuisjes 10 jaar, en wil dit graag vieren met een nieuwe bestemming voor deze drie brugwachtershuisjes.

Procedure
Wie een leuk plan heeft, kan dit tot 3 april insturen. Een selectiecommissie beslist vervolgens welk initiatief een of meerdere huisje(s) ter beschikking krijgt. Meer informatie of plan indienen? Dat kan bij Lotti Hesper, projectleider Stichting Brugwachtershuisjes, telefoonnummer 06 44215656 of lotti@brugwachtershuisjes.nl. Kijk voor meer gedetailleerde informatie over de huisjes, de selectiecriteria en planning op www.brugwachtershuisjes.nl.

Lees ook

Vrijdag bij TV Dordrecht: 'De Gilderamen van de Grote Kerk'

Op 27 februari 2022 overleed Teun Hocks. Bij de meeste mensen is hij waarschijnlijk bekend als fotog...

Klimmuur, moestuintjes en boomstammen: kinderen van de Dordtse Vrije School kunnen zich uitleven op nieuw groenblauw schoolplein

Wethouders Marco Stam en Peter Heijkoop hadden vandaag de eer samen met kinderburgemeester Jacob Moo...

Rapper Fresku te gast in talkshow van Hof van Nederland

In een nieuwe talkshow van het museum, HOF Live, wordt elke editie een actueel thema aangesneden. Na...

Dordrechts Museum viert overzees succes van schilder Aelbert Cuyp met 'Britse dag'

Het Dordrechts museum staat zaterdag 2 april in het teken van de Britse aristocratie (een bestuursvo...

Bachfestival maakt line up bekend, kaartverkoop gestart

Het Bachfestival mag dit jaar weer als vanouds uitpakken na alle lockdowns. Vrijdagmiddag maakte het...

Muziekpodium Djs viert 75-jarig jubileum: “Dat was voor mij een hele andere wereld”

Muziekpodium Djs bestaat 75 jaar. Het jubileum wordt dit weekend gevierd met allerlei optredens op h...