Dordrecht, Netherlands

Gezocht: oplichters en slachtoffers

In 2021 werden er ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Stichting STAD wil jongeren via video’s waarschuwen voor de gevaren en de gevolgen van cybercriminaliteit. Voor die video’s zoeken ze nu jongeren die slachtoffer van deze praktijken zijn, maar ook jogne scammers en oplichters.
Marjolein Vos | 3 november 2022 14:15 | Aangepast op 3 november 2022 14:15
STAD staat voor Stichting Talent and Dreams. Het is een jongeren projectbureau met hoofdkwartieren in Alkmaar, Haarlem, Haarlem Oost, het Gooi, Leiden, Delft, Dordrecht en Utrecht. Op al die plekken begeleidt de stichting jongerenprojecten: van conceptontwikkeling tot begrotingen maken en van promotie tot productie.

Eevy, Olek en Cato, stagiaires van de stichting, zijn bezig met het oprichten van een nieuw Tik Tok platform genaamd: Het Licht Erop. Ze willen met het platform een miniserie maken met als doel jongeren te informeren over verschillende online gevaren en hoe ze die kunnen signaleren. “Veel jongeren hebben van het scammen gehoord. Maar inmiddels zijn er zo veel manieren om opgelicht te worden, dat het lastig wordt om het te herkennen”, vertelt Eevy. “Tegenwoordig kunnen scammers en oplichters binnen enkele minuten duizenden euro’s van iemands rekening halen zonder dat zij getraceerd worden. Zelf hebben we hier niet super veel ervaring mee, maar binnen ons netwerk zijn er wel slachtoffers van scammers die voor behoorlijke bedragen zijn opgelicht. Zelf denken wij dat Het Licht Erop vooral de jongeren gaat helpen om oplichting te signaleren.”

Wil je je verhaal (anoniem) vertellen? Neem dan contact op met Stichting STAD via redactie@stad-dordt.nl.

Lees meer over:

cybercriminaliteit|Oplichting|

Lees ook

Drie tieners gearresteerd voor oplichting via telefoon

De politie Dordrecht heeft twee 18-jarige jongens en een 19-jarige jongen opgepakt die worden verdac...

Beter beveiligd tegen cybercriminaliteit: congres voor ondernemers

Online criminaliteit zoals fraude, oplichting en hacken neemt toe en ondernemers zijn hier steeds va...

Huis, huwelijk en auto; Xander werd gehackt en raakte alles kwijt

Een op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminaliteit. Hetis een gevaar waar je als kl...

Bejaard echtpaar getraumatiseerd na bankfraudetruc

Nadat ze het slachtoffer zijn geworden van bankfraude is een een bejaard echtpaar van 87 jaar uit Do...