Dordrecht, Netherlands

Gratis bibliotheekabonnement voor Dordtenaren met een laag inkomen

Heb je een Dordtpas en wil je graag boeken lenen? Dat kan. Vanaf 1 juli 2022 kunnen Dordtenaren met een laag inkomen bij de Bibliotheek Aanzet op vertoon van hun Dordtpas een gratis compleet jaarabonnement aanvragen. Dit abonnement kost normaal 5 euro per maand en biedt toegang tot een schat aan leer-, lees- en luistermateriaal - naast tal van maatschappelijke activiteiten.
Marjolein Vos | 30 juni 2022 14:17 | Aangepast op 30 juni 2022 14:17
Met deze actie willen gemeente en bibliotheek iedere inwoner de kans geven om maximaal gebruik te maken van de bieb als inspiratie- en ontmoetingsplek waar zij zichzelf een leven lang kunnen ontwikkelen.

Maatschappelijk belang
"Als nieuw college hebben we de wens uitgesproken om door te gaan met de Dordtpas”, zegt wethouder Peter Heijkoop (verantwoordelijk voor de Dordtpas en het minimabeleid). “De Dordtpas is er zodat iedereen kan meedoen in onze stad. Jong en oud. Rijk en arm. Met leuke activiteiten, maar ook belangrijke. Door dit bibliotheekabonnement beschikbaar te stellen wordt lezen gestimuleerd en dat draagt extra bij aan de taalontwikkeling van Dordtenaren. Taal is ongelofelijk belangrijk om zelfredzaam te zijn, dus dat ondersteunen wij van harte. Daarnaast is lezen ook gewoon ontzettend leuk!”

Volledig aanbod toegankelijk
Jasper ’t Jong, rayonmanager bij de Bibliotheek Aan Zet is erg blij met de vernieuwde samenwerking: "De Bibliotheek Aanzet is een (online) plek waar je kunt leren, lezen, ontmoeten en inspireren. Iedereen is welkom, maar als betaald lid kun je meer: je krijgt toegang tot onze uitgebreide boekencollectie, mag deelnemen aan één van onze 160 online cursussen of je laten meeslepen door een luisterboek. Als bibliotheek willen wij al dit moois graag beschikbaar stellen aan iedereen die daar behoefte aan heeft. Dankzij deze vernieuwde samenwerking met de Dordtpas kan dit. Per 1 juli wordt het volledige aanbod van onze bibliotheek ook toegankelijk voor Dordtenaren die hier vanwege hun lage inkomen voorheen geen kans toe zagen. Ik kan alleen maar heel blij en trots zijn op deze stap.”

Inwoners die nog geen Dordtpas hebben kunnen deze aanvragen op www.dordtpas.nl. Zo’n pas kost 40 euro per jaar. Je krijgt dan korting op uitjes en activiteiten (in sommige gevallen zijn die zelfs gratis) in Dordrecht en de omgeving. Heb je een bijstandsuitkering? Dan krijg je de pas voor niks. Inwoners die geen gratis Dordtpas hebben, maar wel een gewone Dordtpas, krijgen € 7,50 korting bij het afsluiten van een jaarabonnement. Mantelzorgers kunnen hiervoor hun mantelzorgtegoed gebruiken.

Lees meer over:

Bibliotheek AanZet|Dordtpas|

Lees ook

Dordts erfgoed na drie eeuwen terug op het eiland

Een Statenbijbel van ruim driehonderd jaar oud is terug waar hij ooit gedrukt is. Het erfstuk wordt ...

Dordtpas wordt vaker gebruikt

Mensen met een Dordtpas hebben het afgelopen jaar vaker gebruik gemaakt van allerlei acties. Ook zij...

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subs...

Voorleesmarathon in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt staat maandagavond 15 januari geheel in het teken van verhalen...

Booktokkers geven geheimen prijs tijdens eerste Dordtse booktokevent

Duizenden views op TikTok en dat alleen maar door te vertellen over het boek dat je nu aan het lezen...

Ontmoet je favoriete booktokkers in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek organiseert aanstaande zaterdag 25 november het eerste BookTok Event van Dordrec...