Dordrecht, Netherlands

Grauwe klauwier kiest Biesbosch uit als broedplaats

Daar zitten ze: twee grauwe klauwieren ©Staatsbosbeheer Biesbosch
Op de foto zijn ze niet heel goed te zien, maar de boswachters uit de Biesbosch zijn razend enthousiast over de komst van een paartje grauwe klauwieren. En dat is niet gek: deze vogels staan op de rode lijst en dat betekent dat ze bedreigd zijn in Nederland.
Marjolein Vos | 18 september 2023 14:00 | Aangepast op 18 september 2023 12:45
“In juni werden door enkele oplettende vogelaars ergens in de Biesbosch grauwe klauwieren ontdekt”, vertelt één van de boswachters van Staatsbosbeheer. “Er werden twee mannetjes en een vrouwtje gezien. Omdat het vogels betroffen in de broedperiode én in potentieel broedgebied is besloten om de waarnemingen onder embargo te plaatsen.” Maar het bleef niet bij een eenmalig bezoek. In de dagen erna zagen boswachters zelfs op één moment drie volwassen mannetjes en een volwassen vrouwtje. Er is toen direct besloten een zone in de aangrenzende graslanden niet meer te hooien, zodat er voldoende voedsel te vinden zou zijn voor de vogels.

En dat bleek te werken. “In het begin zag een boswachter dat het territoriale mannetje sabelsprinkhanen voerde aan het vrouwtje. In de weken daarna was ze veelal uit beeld. Halverwege augustus zag een boswachter het mannetje een uitgevlogen jong voeren. Een nieuw succesvol broedgeval was een feit.” Naast sprinkhanen houden klauwieren ook erg van kevers, bijen en hommels, maar ze eten zelfs ook van hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels. De naam 'klauwier' slaat op de gewoonte van de vogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken en die later op te eten.

Het broedgeval van de klauwier is het eerste ooit vastgelegd in de Biesbosch. En dat geeft aan hoe goed het met de natuur in het gebied gaat. “In de Biesbosch zijn volop graslanden te vinden met veel grotere insecten”, vertelt een boswachter. “Wat struiken en vooral rust kunnen dan de doorslag geven. In dit geval heeft dat gezorgd voor een nieuwe en een hele fraai broedvogel in de Biesbosch.”
Een deel van de weilanden werd niet meer gehooid om voor voldoende voedsel voor de klauwieren te zorgen ©Staatsbosbeheer Biesbosch

Lees meer over:

Biesbosch|Boswachter|

Lees ook

Love in the air: vrouwtje visarend blijft plakken

Het zat de visarend met ringnummer 7TG uit de Biesbosch de laatste tijd niet echt mee. Eerst werd zi...

‘Beschermer van de Biesbosch’ Ejsmund Hinborch ontvangt Biesbosch Natuurprijs

Meer dan 45 jaar heeft hij zich ingezet voor behoud, bescherming en ontwikkeling van de Biesbosch a...

Hulp gevraagd voor herbouw houten griendkeet

De houten griendkeet bij het Griendmuseumpad in de Biesbosch brandde twee weken geleden volledig af,...

Visarend weer aan de vrouw

Het lijkt er op dat de geliefde visarend uit de Biesbosch toch een vrouwtje heeft gevonden. De twee ...

Varen met een slok op en illegaal kamperen: tientallen boetes uitgedeeld

Bij een handhavingsactie in de Biesbosch zijn zaterdag 84 proces-verbalen en 13 waarschuwingen uitge...

Zeldzame vissoort ‘de steur’ na 70 jaar weer thuis in de Biesbosch

Het was een dag om niet snel te vergeten waar vooral een gevoel van trotsheid overheerste. Afgelopen...