Dordrecht, Netherlands

Grond raakt overbemest door stikstof, ook in Dordt

Stikstof zou veel schade berokkenen aan de natuur, maar hoe ziet dat er precies uit? Stadsecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi van der Est neemt ons mee door het Wantijpark en laat het zien.
Marie Frenay | 4 augustus 2022 16:17 | Aangepast op 4 augustus 2022 16:17
Stikstof heeft invloed op de beschermde Natura 2000 gebieden, zoals de Biesbosch. Door de grote hoeveelheid stikstof verliest Nederland in een rap tempo planten en dieren.

Gevolgen voelbaar in de stad
Dat verlies is niet alleen waarneembaar in natuurgebieden. Ook in de stad zie je de impact van stikstof. “De grond raakt als het ware overbemest waardoor sommige planten snel gaan groeien”, vertelt Sjoerd. Dat klinkt positief: hoe meer planten hoe beter, toch? Volgens de stadsecoloog is dat niet het geval.

Sommige planten hebben een voedselarme bodem nodig. Door stikstof wordt de grond in veel gebieden voedselrijker. De planten die normaal gesproken op voedselarme grond leven krijgen minder ruimte. En de plantjes die extra hard gaan groeien door stikstof nemen de boel over. “Er is dan te veel concurrentie voor sommige planten en die overleven het dan niet”, zegt de stadsecoloog.

Biodiversiteit bedreigd
In het Wantijpark groeien brandnetels, bramen en reuzenbalsemienen. Dit zijn drie planten die het goed doen in Dordrecht door de stikstofcrisis. “Dit heeft ook negatieve gevolgen voor sommige insecten en dieren. Wanneer plantensoorten verdwijnen, hebben sommige dieren en insecten ook minder voeding”, legt Sjoerd uit. Niet alleen de planten lijden er dus onder.

Staatsbosbeheer zorgt voor de natuurgebieden en de gemeente zorgt natuurlijk voor de stad. Wanneer bramen en brandnetels het park dreigen over te nemen komt de gemeente in actie. “Dan moeten we het probleem aanpakken met een bosmaaier of een klepel. Alleen de Reuzenbalsemien moet met de hand eruit getrokken worden”, zegt de Dordtse Stadsecoloog.

Lees meer over:

Stikstof|Natuur|

Lees ook

Visarend landt weer in Biesbosch: '1 dag eerder dan vorig jaar!'

Elk jaar rond 24 maart landt er een koppel visarenden in de Biesbosch. Ook dit jaar zijn ze weer sti...

Landschappen die niet bestaan: nieuwe tentoonstelling Dordts Museum

Licht dat tussen de takken en bladeren dwarrelt en alles in beweging zet. Daar lijkt het abstracte s...

Opnieuw protestacties door boze boeren in de regio: 'Stik in je stof'

Op meerdere plekken in de regio krijgen automobilisten dinsdagochtend opnieuw te maken met protestac...

Boer Teus voert actie: ‘Deze acties doen we echt niet voor de lol. Wij zijn het liefst gewoon bezig op ons bedrijf’

In het hele land wordt vandaag actie gevoerd door boeren die het niet eens zijn met de stikstofplann...