Dordrecht, Netherlands

Gwen (10) speelt haar vingers blauw voor Turkije en Syrië

Gwen heeft ruim 2000 euro bij elkaar gespeeld ©Rijnmond
De jonge Gwen Spreeuwenberg uit Alblasserdam haalt met haar gitaarspel meer dan 2000 euro op voor Giro555. "Misschien kunnen ze er nieuwe huizen voor kopen."
RTV Rijnmond | 16 februari 2023 10:30 | Aangepast op 16 februari 2023 10:17
Donderdagmiddag, 9 februari. Het is koud, heel koud. Maar Gwen zit gewoon op straat. Met een akoestische gitaar in haar hand. Aan de rand van Alblasserdam, langs de Oude Torenweg. Naast haar een handgeschreven briefje met de tekst “Geld gaat naar Turkije en Syrië". De tekst is omringd door zelfgetekende roze en rode hartjes. De temperatuur geeft net drie graden aan, haar vingers worden lichtblauw van de kou. Maar Gwen speelt door.

Een dag eerder kijkt de 10-jarige Gwen met haar ouders naar het Journaal. "Een Turkse vrouw was iemand verloren. Er lag een kamer vol met doden, ik vond dat echt heel zielig. Die vrouw moest heel hard huilen. Er was een kindje, dat was geboren tijdens de aardbeving, maar de rest van de familie had het niet overleefd. De navelstreng moest nog worden doorgeknipt.”

De juf van Gwen praat er de volgende ochtend over met de klas. Ze vraagt haar leerlingen van de basisschool Het Kompas wat zij zelf zouden kunnen doen voor de slachtoffers. Gwen antwoordt direct: "Ik ga wel gitaar spelen!" Die middag komt ze thuis en staat al binnen tien minuten met haar gitaar in haar hand. Ze weet direct wat ze kan doen voor de getroffenen in Turkije en Syrië.

Shawn Mendes
Sinds drie jaar heeft ze gitaarles in Nieuw-Lekkerland. Ze kan al meer dan veertig liedjes spelen. Drie er van kent ze ook uit haar hoofd, en omdat haar bladmuziek weg kan waaien, speelt ze die dag dan ook die drie nummers. Haar repertoire bestaat uit nummers van populaire artiesten als Shawn Mendes, Jason Derülo en Robin Schulz. Uiteindelijk zit de Alblasserdamse er die dag anderhalf uur en haalt ze zo'n veertig euro op voor Giro555. Marco, Gwens' vader, denkt dat het niet veel meer gaat worden. Maar bij die veertig euro blijft het niet..
Gwen heeft sinds drie jaar gitaarles ©Rijnmond
De dagen erna gaat het geld pas echt rollen. Een lokale journalist van Alblasserdamsnieuws.nl spot haar, spelend op straat. Haar verhaal en foto's worden online gedeeld en dat slaat aan. Ze speelt niet alleen maar langs de Oude Torenweg, maar ook in het winkelcentrum MAKADO, in Alblasserdam. Normaal laat het winkelcentrum geen straatmuzikanten toe, maar voor Gwen maken ze een uitzondering.

Mensen geven gul. Een envelop met geld valt in de gitaarkoffer van Gwen. Verassing van haar gitaarleraar. Gwen krijgt een panini ham-kaas van de bakker en een klasgenoot brengt haar een cheeseburger. De steun komt uit elke hoek. Ook de voorzitter van de Unus Emre moskee in Alblasserdam ziet haar spelen. Hij plaatst een filmpje van Gwen online en ook in zijn kringen begint de jonge muzikante uit Alblasserdam aandacht te krijgen. In de tussentijd deelt vader Marco in lokale kringen een QR-code via waar gedoneerd kan worden aan Giro555.

Bedankt door de burgemeester
Vandaag, op de actiedag van Giro555 speelt de basisscholiere nog één keer op straat. Radio Rijnmond is er bij. Als haar wordt gevraagd hoeveel geld er in de gitaarkoffer ligt, glundert ze: "Ik had eerst 1200, nu heb ik er 300 bij. Misschien heb ik straks wel meer dan 1600. Misschien kunnen ze er nieuwe huizen voor kopen. Of misschien kunnen er mensen naar het ziekenhuis van dit geld."

De rest van de dag blijkt een daverend succes. De voorzitter van de moskee in Alblasserdam schenkt een riant bedrag vanuit de gemeenschap. Twee klasgenoten komen haar steunen door op potten en pannen mee te drummen met het gitaarspel. Aan het eind van de dag staat de teller op een bedrag van maar liefst 2086,20 euro. Woensdagavond heeft de familie dit bedrag gedoneerd aan Giro555.

Voor haar nobele daad is Gwen vrijdag uitgenodigd bij de Unus Emre moskee waar ze bedankt zal worden door de voorzitter van de moskee en de burgemeester van Alblasserdam, Jaap Paans. Vader Marco en moeder Suzan zijn meer dan trots: "Echt super, het is gewoon heel bijzonder. Ze is hier helemaal zelf mee gekomen!"

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Video-analist Kenny maakte aardbeving van dichtbij mee: ‘Was best heftig’

Een klus voor de nationale voetbalselectie van Congo-Brazzaville kreeg voor Kenny Basteleus (32) een...

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later...

Tragisch verhaal van verdronken Chiara (13) zorgt voor treurnis en vraagtekens

Zaterdagmiddag overleed het dertienjarige meisje tijdens het zwemmen in de Alblasserdamse zwemplas h...

De oma van Ann-Sofie mist de vrolijke bezoekjes en appjes van haar doodgeschoten kleindochter

De vader van de doodgeschoten Ann-Sofie zet een foto van zijn dochter neer, een paar meter achter de...

Emotioneel vervolg rechtszaak schietpartij bij zorgboerderij in Alblasserdam

De rechtszaak over de schietpartij bij zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam is vandaag na een maa...

Overvolle glasbakken: wat is er aan de hand in Alblasserdam?

Het ziet eruit alsof heel Alblasserdam een avondje flink is doorgezakt. Vanwege overvolle glasbakken...