Dordrecht, Netherlands

Haringvlietbrug weer open, Heinenoordtunnel nu dicht: dit moet je weten

De Heinenoordtunnel Rijkswaterstaat
Acht weken lang kon je door werkzaamheden niet over de Haringvlietbrug, maar die klus is geklaard. Het volgende karwei staat gelijk alweer voor de deur: de Heinenoordtunnel, een stukje verderop in de A29, gaat nu vier weken dicht. Onze mediapartner Rijnmond zette vijf dingen voor je op een rij die handig zijn om te weten.
Rijnmond | 4 augustus 2023 16:34 | Aangepast op 4 augustus 2023 16:34
1. Wat is er precies aan de hand deze zomer?
Van de Haringvlietbrug is de klep vervangen. Die was nodig aan vervanging toe, net als alle technische installaties en bijbehorende systemen. Daar is acht weken lang hard aan gewerkt. Vanaf vrijdagavond 23:00 uur kun je weer gebruikmaken van de brug.

Na de Haringvlietbrug is nu de Heinenoordtunnel aan de beurt. Alle technische installaties en besturingssystemen worden vervangen. Ook komt er een zogenoemd middentunnelkanaal. Deze afgesloten ruimte tussen de twee tunnelbuizen wordt de vluchtroute. Omdat de tunnel relatief breed is, verandert door de komst van dit middentunnelkanaal niets aan het aantal rijstroken: drie door de ene en drie door de andere tunnelbuis.

2. Wanneer speelt dit precies?
Heinenoordtunnel: van zaterdag 5 augustus 01:00 uur tot maandag 7 augustus 01:00 uur gaat het alleen om de tunnelbuis richting het zuiden, maar direct daarna gaat de tunnel in beide richtingen dicht tot vrijdag 1 september 05:00 uur (vier weken).

In dezelfde periode als de afsluiting van Heinenoordtunnel gaat op Goeree-Overflakkee de N59 tussen knooppunt Hellegatsplein en afslag Den Bommel dicht. De doorstroming wordt verbeterd. Ook aan de veiligheid van de weg wordt gewerkt.

3. Wat zijn de gevolgen?
De impact van de afsluitingen is groot. Dat hebben we de afgelopen weken tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug al gemerkt. Op de omleidingsroutes stonden geregeld lange files met vertragingen die opliepen tot meer dan een uur. Daarom geldt ook de komende weken nog altijd het advies van Rijkswaterstaat: werk zoveel mogelijk thuis of stel je reis uit tot buiten de spits.

Voor zover bekend hebben zich de afgelopen weken geen ernstige incidenten voorgedaan die het gevolg zijn geweest van de afsluiting van de Haringvlietbrug, behalve enorm veel files en frustratie onder bestuurders. Dat laatste zal ook de komende weken tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel niet anders zijn.

4. Hoe kan ik het beste omreizen?
Wegverkeer: wie van noord naar zuid moet (richting Bergen op Zoom) wordt omgeleid via de snelwegen A15, A16 en A17. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via de A16, A17 en A59. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid va de A15 en autoweg N57.

Wie van zuid naar noord wil (richting Rotterdam) wordt omgeleid via de A17, A16 en A15. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16, of via A29 richting zuiden, A17 en A16. Verkeer van en naar Goeree-Overflakkee dat normaal via de N59 rijdt, wordt omgeleid via de N215 en de N57 of via de N257, A4, A59, A17 en A16.

De busverbindingen tussen Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Rotterdam worden aangepast. Connexxion heeft een op een rij gezet wat er precies verandert tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel.

Hulpdiensten mogen met gepaste snelheid door de Tweede Heinenoordtunnel rijden. De fietsbuis blijft gewoon open, waardoor (brom)fietsers en scooters geen last hebben van de afsluiting. Ook zijn er speciale regelingen getroffen voor het overvaren met verschillende veerponten. Check daarvoor de website van Rijkswaterstaat.

5. Zijn we na de zomer van alle misère af?
Nee, helaas is dan nog lang niet alles klaar. Tot het einde van het jaar gaat de Heinenoordtunnel nog meerdere weekenden dicht. Ook aan de Haringvlietbrug wordt nog gewerkt en dat zorgt voor meerdere avond- en nachtafsluitingen. Kijk voor de actuele planning op de website van Rijkswaterstaat.

Ook in 2024 wordt nog gewerkt, met name aan de Heinenoordtunnel. Het gaat tot en met december 2024 om meerdere nachtafsluitingen, soms een weekendafsluiting en in de zomer gaat het opnieuw om een volledige afsluiting van enkele weken.

Het werk aan de Haringvlietbrug moet in 2023 zijn afgerond, dus van het ongemak rond die brug ben je volgend jaar af.

Lees ook

Kiltunnel twee weekenden tolvrij vanwege afgesloten Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel A29 is komende weekenden in beide richtingen dicht. Dat is nodig vanwege werkza...

Vanwege werkzaamheden gratis door de Kiltunnel

Rijkswaterstaat voert ook de komende maand onderhoud uit aan de Heinenoordtunnel. Daarom hoeft je ee...

Heinenoordtunnel weer open, dit is veranderd (maar volgende zomer weer lange tijd dicht)

Automobilisten die over de A29 moeten, hoeven vanaf vandaag niet meer om te rijden. Rijkswaterstaat ...

Heinenoordtunnel vanaf 7 augustus dicht, weer drukkere A16 verwacht

Het wordt binnenkort weer wat drukker op de A16. Vanaf maandag 7 augustus is de Heinenoordtunnel nam...

Rijkswaterstaat: drukte rond Dordrecht door afsluiting Haringvlietbrug neemt af, maar nog steeds groot

De verkeersdrukte rond Dordrecht is nog steeds erg groot. Twee weken na de afsluiting van Haringvlie...

Afsluiting Haringvlietbrug zorgt voor lange files op A16 en A17 tijdens ochtendspits

De werkzaamheden aan de Haringvlietbrug zijn begonnen en dat is maandagochtend al goed te merken. Ti...