Dordrecht, Netherlands

Heinenoordtunnel weer open, dit is veranderd (maar volgende zomer weer lange tijd dicht)

Een laatste inspectie voordat de de tunnel open gaat. Rijnmond
Automobilisten die over de A29 moeten, hoeven vanaf vandaag niet meer om te rijden. Rijkswaterstaat opende de Heinenoordtunnel na vier weken van werkzaamheden deze ochtend om 05:00 uur.
Dennis Koorevaar | 1 september 2023 16:00 | Aangepast op 1 september 2023 15:26
Net toen de Haringvlietbrug na acht weken weer open was, ging begin augustus de Heinenoordtunnel dicht. Verkeer vanuit beide richtingen moest omrijden via de A15, A16 en A17. Vaak zorgde dat voor lange files. Ondertussen waren honderden mannen en vrouwen namens Rijkswaterstaat aan de slag gegaan om de Heinenoordtunnel te moderniseren, te verduurzamen en veiliger te maken. Maar wat merk je daar precies van als je er als automobilist doorheen rijdt?

Middentunnelkanaal
"We hebben de hele tunnel aangepakt, maar het allergrootste project tot nu toe was het middentunnelkanaal", zegt projectmanager renovatie van Rijkswaterstaat Irene Schnieders. Het middentunnelkanaal is een afgesloten vluchtroute in de westbuis van de tunnel.

"Voorheen was de vluchtroute er ook, maar was deze niet afgesloten." Om dat voor elkaar te krijgen zijn tientallen blokken beton achter elkaar geplaatst. Schnieders klopt op het beton. "Als hier nu een vrachtwagen tegenaan rijdt, gebeurt er nog niks."
We hebben even veel beton en kabels gebruikt als wanneer je een flat bouwt
Irene Schnieders, projectmanager
Het middentunnelkanaal bestaat bovendien uit twee delen. Het onderste deel is de vluchtroute. In de ruimte daarboven is nog een verdieping gemaakt voor de kabels en vernieuwde apparatuur. "De hoeveelheid kabels en beton die we gebruikt hebben, is vergelijkbaar met die voor de bouw van een flat."

Daarnaast is de tunnel verduurzaamd. Zo is er ledverlichting in beide tunnelbuizen en is er asbest verwijderd. "De tunnel is al tientallen jaren oud. Vroeger werd asbest in plafondplaten voor de brandveiligheid gebruikt. Dat is allemaal weggehaald." Ook is de afvoer onder de weg volledig vernieuwd en is de weg opnieuw geasfalteerd.

"We zijn ontzettend trots dat het in deze korte periode gelukt is. Op sommige momenten waren hier honderden mensen tegelijkertijd aan het werk", zegt Schnieders. "We hebben de werkzaamheden volgens schema afgerond in twee shifts van tien uur per dag. Mensen hebben hun vakanties hiervoor moeten afzeggen of omgooien."
Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond
Nieuw asfalt, ledverlichting en ribbels aan de kant van de weg. Rijnmond
Volgende zomer weer lange tijd dicht
Toch is het werk nog niet af. Zo moet er nog veel gedaan worden aan de installatie die ervoor zorgt dat als je de tunnel inrijdt, je ogen wennen aan het licht. "Dat geldt ook voor als je de tunnel uitrijdt." Door deze en andere werkzaamheden om de tunnel toekomstbestendig te maken, zal de tunnel de komende tijd nog een paar keer in het weekend dichtgaan, plus nóg een keer een langere periode. "Volgend jaar zomer staan grotere werkzaamheden op de planning, dan zal de tunnel weer een paar weken dichtgaan."

Lees meer over:

Heinenoordtunnel|

Lees ook

Kiltunnel twee weekenden tolvrij vanwege afgesloten Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel A29 is komende weekenden in beide richtingen dicht. Dat is nodig vanwege werkza...

Vanwege werkzaamheden gratis door de Kiltunnel

Rijkswaterstaat voert ook de komende maand onderhoud uit aan de Heinenoordtunnel. Daarom hoeft je ee...

Haringvlietbrug weer open, Heinenoordtunnel nu dicht: dit moet je weten

Acht weken lang kon je door werkzaamheden niet over de Haringvlietbrug, maar die klus is geklaard. H...

Heinenoordtunnel vanaf 7 augustus dicht, weer drukkere A16 verwacht

Het wordt binnenkort weer wat drukker op de A16. Vanaf maandag 7 augustus is de Heinenoordtunnel nam...

Wie betaalt de rekening van de tolvrije Kiltunnel?

De Kiltunnel tussen Dordrecht en de Hoeksche Waard is deze week tolvrij vanwege de afsluiting van de...

Heinenoordtunnel dicht: drukte in de ochtendspits op A16 en N217

De afgesloten Heinenoordtunnel heeft op maandagochtend voor meerdere files gezorgd. Op de A16 was he...