Dordrecht, Netherlands

Heel groep 8 een zwemdiploma dankzij project van gemeente

Deze zomer verlaten alle leerlingen van groep 8 basisschool De Wereldwijzer met een zwemdiploma op zak. Dat is voor het eerst sinds jaren. En er zijn meer scholen waarvan de leerlingen volop zwemles volgen en hun zwemdiploma halen. Het is te danken aan het project dat de naam 'Luuk leert zwemmen' kreeg. Op dit moment doen negen scholen uit zes wijken hieraan mee.
Marjolein Vos | 18 april 2024 12:00 | Aangepast op 18 april 2024 12:00
Ervoor zorgen dat kinderen zwemles krijgen is alweer enige jaren een taak van ouders/verzorgers. Uit onderzoek kwam naar voren dat dit regelmatig niet gebeurt, laat de gemeente weten. Het gevolg is dat er kinderen van 12 jaar zijn zonder zwemdiploma. Ook bleek dat kinderen in sommige wijken beter kunnen zwemmen dan in andere.

Gratis zwemles en vervoer naar zwembad
Luuk leert zwemmen werd door de gemeente in het leven geroepen om dit probleem op te lossen. Kinderen uit de groepen 5 en 6 (en soms uit 7 en 8) van de Dordtse basisscholen krijgen de kans om (alsnog) hun zwemdiploma A en B te halen. Zij krijgen een jaar lang één keer per week gratis les in het zwembad van de Sportboulevard (met uitzondering van de schoolvakanties).

Ook het busvervoer naar het zwembad neemt de gemeente voor haar rekening. Alleen voor het afzwemmen moet worden betaald. Voor kinderen met een kindtegoed kan dat met de Dordtpas. Een ouder of verzorger gaat als verantwoordelijke mee naar de zwemles.

‘Zwemles op iedere school, net als vroeger’
De Verenigde Senioren Partij maakt zich al jaren hard voor de herinvoering van het schoolzwemmen. In 2018 diende ze een motie in die unaniem werd aangenomen om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. Raadslid Leo Stolk constateerde destijds dat op 15 van de 45 scholen zwemles werd gegeven. En dat veel kinderen stoppen met de lessen voordat ze een diploma hebben. Niet verantwoord, volgens hem, zeker in een waterrijke stad als Dordrecht. Na een pilot in 2020 en 2021, waar 40.000 euro voor werd uitgetrokken, is het project ‘Luuk leert zwemmen’ definitief ingevoerd.


Ook kinderen uit het buitenland krijgen les
De wijken van waaruit op dit moment scholen meedoen zijn het Centrum, Oud- Krispijn, Nieuw- Krispijn, Wielwijk, Crabbehof en Staart. Er sluiten nog steeds nieuwe scholen aan. Zo gaat de Wantijschool op de Staart zeer waarschijnlijk meedoen. Ook de internationale schakelklas doet mee. In deze klas zitten leerlingen van twaalf tot en met achttien jaar die uit het buitenland komen. In de ISK worden ze klaargestoomd voor de Nederlandse middelbare school. In tegenstelling tot de leerlingen van de basisscholen zwemmen zij onder schooltijd. Vanuit hun leslocatie in Sterrenburg lopen ze elke dinsdag- en donderdagmiddag met een docent naar het zwembad. Het gaat om een groep van 50 leerlingen. "Ze zijn al wat ouder en pakken de zwemlessen ontzettend goed op", zegt Willemijn van Aggelen van Dordt Sport. "Inmiddels heeft een aantal van hen een zwemdiploma gehaald.''

Lees ook

Gemeente Dordrecht nagenoeg de perfecte plek voor elektrisch rijden

Goed nieuws voor alle elektrische autorijders in Dordrecht. De gemeente staat landelijk op plek twee...

Meer dan 1500 euro opgehaald door circusvoorstelling De Sterrenkijker

Kinderen van jubilerende basisschool De Sterrenkijker in Dordrecht hebben meer dan 1500 euro opgehaa...

Ook gemeenteraad verdeeld over coalitieakkoord

In de Tweede Kamer is gedebatteerd over het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Een ronde lang...

Explosie en kleine brand bij woning op De Staart

Aan de Beekmanstraat op De Staart in Dordrecht is dinsdagavond rond 23:00 uur een explosie geweest, ...

FC Dordrecht versterkt zich met Feyenoord-jeugdproduct Sem Valk

FC Dordrecht heeft met Sem Valk de tweede aanwinst in aanloop naar komend seizoen gepresenteerd. De ...

FC Dordrecht haalt met Dean Zandbergen een nieuwe spits in huis

FC Dordrecht heeft dinsdag de eerste nieuweling in aanloop naar volgend seizoen gepresenteerd. Het g...