Dordrecht, Netherlands

'Het Dordrechts Museum is een pareltje van de stad': Peter Schoon blikt terug op 21 jaar directeurschap

Deze zomermaanden geniet hij ook even van vakantie, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien op TV Dordrecht. In juli en augustus herhalen we namelijk de hoogtepunten van dit seizoen ‘Op Pad Met Ad’. En een daarvan was het gesprek met Peter Schoon. Op 25 april was zijn laatste werkdag als directeur van het Dordrechts Museum. Reden voor Van den Herik om hem begin april op te zoek en te praten over het verleden en de toekomst van het museum.
Marjolein Vos | 10 augustus 2022 12:00 | Aangepast op 10 augustus 2022 11:47
“Ik zit op mijn plek”, vertelt Schoon over de functie die hij meer dan twee decennia vervulde. “De plek waar je verbinding zoekt, contacten legt in de stad, met de raad, met ondernemers, met culturele instellingen, met het onderwijs. Dat is mijn ding. Ik voelde me uiteindelijk als een vis in het water.” Schoon heeft zich ervoor ingezet om het museum meer toegankelijk te maken voor iedereen, niet alleen voor de 'kunstliefhebbende elite'. “Ik wilde het een huis voor iedereen laten zijn”, legt hij uit. En dat is gelukt. “Het Dordrechts Museum is een pareltje van de stad. Een ontmoetingsplek in de stad, waar het goed vertoeven is.” Hij roept dan ook graag de schapenkoppen op om eens langs te komen. “Ik zeg altijd: Dordtenaren, kom, als je iets wilt weten over je eigen stad, naar het Dordrechts Museum (en Het Hof van Nederland, Huis van Gijn en het archief).”

Meetellen op nationaal en internationaal gebied
Schoon wilde niet alleen dat de Dordtenaren het museum in het vizier zouden krijgen, maar ook de rest van de Nederlanders, en zelfs daarbuiten. De verbouwing van het museum is in dat traject een belangrijk punt geweest in de geschiedenis van het museum. Dat is echt de omslag geweest, volgens Schoon. “We kregen ineens veel meer ruimte, waardoor we het eigen bezit, de collectie Dordrecht, maximaal kunnen tonen. En prachtige ruimtes voor tentoonstellingen. We hebben het natuurlijk op het gebied van beveiliging en klimaat zo ingericht dat we de allerbelangrijkste bruiklenen, de absolute topstukken uit Nederland, maar ook uit de wereld op een goede manier kunnen (op-)hangen.”

“Willem II, Kunstkoning was voor ons wel een heel belangrijke tentoonstelling, omdat we toen echt gingen samenwerken met belangrijke partners. De Hermitage in Sint Petersburg, wat toch een van de allergrootste musea ter wereld is. Met het museum in Luxenburg. En met de koninklijke verzameling, de particuliere collectie van de koning. Dat we dat met z'n vieren hebben gedaan. Dat die tentoonstelling te zien was in Moskou én in Luxenburg én in Dordrecht; toen hebben we echt aan de wereld laten zien: dit kan in Dordrecht.”
Ophef over Rivier Boot Stad
Een belangrijk punt in de recente geschiedenis van het museum, maar dan meer in negatieve zin van het woord, is de verhitte discussie die dit jaar ontstond rondom het kunstproject 'Rivier Boot Stad'. Een speciaal gebouwd schip zou door de straten van het centrum getrokken worden, van het museum naar het Hof. Maar daarvoor moest wel een deel van de muur van de museumtuin sneuvelen. Geen probleem voor Schoon. Hij noemt het een prachtig kunstproject, in tegenstelling tot veel Dordtenaren en raadsleden die met hun protest ervoor zorgden dat het niet doorging. “De zaken zijn gelopen zoals ze zijn gelopen. Ik vond het toen best ingewikkeld. En heftig, de manier waarop mensen erover spraken. De toon waarop: je hebt het wel over kunst.” Van den Herik vraagt Schoon of het hem verbaasd heeft. “Ja, een beetje wel”, geeft hij toe. In ieder geval de toon. Ik was verdrietig hoe zo'n kunstenaar werd weggezet. Het ging niet om vernielen. Het was allemaal reversibel; het kon allemaal weer teruggeplaatst worden. De manier waarop er over gesproken werd, toen bedacht ik me weer: hoe kwetsbaar is kunst.”

Lees ook:

Benieuwd wat Schoon voor plannen had voor na zijn vertrek? Bekijk dan het hele gesprek woensdagavond vanaf 18.00 uur. De uitzending van 'Op Pad met Ad' wordt ieder uur herhaald. De aflevering is ook vrijdagavond en zaterdag te bekijken op TV Dordrecht.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Sterrenburg viert op 5 mei de vrijheid met een speciale maaltijd

Een primeur in Op Pad Met Ad deze week: in navolging van andere gemeenten zal op 5 mei een vrijheids...

Video: Op Pad Met Ad over het verlies van de Noordendijkflats

Hoe gaan de oud-bewoners van de gesloopte flats aan de Noordendijk om met het verlies van hun huizen...

Video: Op Pad Met Ad over de openingstijden op zondag

Krijgt Dordrecht ook zondagsopeningstijden voor twaalven? Er zijn plannen om net als elders op zonda...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...