Dordrecht, Netherlands

Het Insula College zamelt in voor Oekraïne: ‘Trots dat de school dit doet’

Luiers, zeepjes, tampons en bonen in blik; het staat er allemaal. Wanneer je de hal van het Insula College Koningstraat binnenloopt zijn de gevulde tafels niet te missen. Leerlingen van de school hebben flink wat producten ingezameld. “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is”, vertelt Tineke de Heer, adjunct-directeur van het Insula College Koningstraat.
Emmely Kokshoorn | 8 april 2022 14:14 | Aangepast op 8 april 2022 14:14
Leerlingen namen donderdagochtend allerlei producten mee naar school. “Wij vonden dat wij als school ook een bijdrage moesten leveren en waren opzoek naar een manier om producten in Oekraïne te krijgen”, vertelt Tineke. Via een docent kwam de school in contact met Hannah en Niels IJzerman. Zij rijden regelmatig met een vrachtwagen naar de Oekraïense grens en komen maandag de door leerlingen verzamelde spullen ophalen.

Kont aan kont
Om de veiligheid van de chauffeur te waarborgen, zal de vrachtwagen - letterlijk - op de grens tussen Polen en Oekraïne kont aan kont met een andere vrachtwagen te staan. Zo kunnen de spullen makkelijk overgeladen worden en blijven beide vrachtwagens binnen hun eigen grenzen. “Het is veel te gevaarlijk om Oekraïne zelf in te gaan.”

De tweede vrachtwagen zal de producten naar een school langs de grens brengen. De school is omgebouwd tot noodopvang en de mensen die hier verblijven kunnen de levensmiddelen goed gebruiken. Een deel van de producten gaat naar ziekenhuizen in bijvoorbeeld Kiev. Dat zijn spullen als verband, pleisters, medicijnen enz. Een ander deel wordt uitgedeeld langs de grens. “Om Oekraïne te verlaten is een hoop papierwerk nodig. Mensen zitten daar soms dagen te wachten. Zij kunnen deze ingezamelde spullen dus goed gebruiken”, legt de adjunct-directeur uit.
Boodschap aan leerlingen
De school vindt het belangrijk dat de leerlingen zich bewust zijn van het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En dat lukt volgens leerlingen Lavinia en Jaidy: "Wij willen er alles aam doen om te helpen. Het is fijn dat we daar nu een steentje aan bij kunnen dragen.” In het nieuws zien ze wat er in Oekraïne gebeurt en schrikken van de beelden. “Ik vind het erg zielig voor de mensen daar en vind het dus heel goed dat de school dit doet”, vertelt Jaidy.

Bang voor een oorlog in Nederland zijn Lavinia en Jaidy nog niet: “Je houdt wel in je achterhoofd dat het in Nederland kan gebeuren, maar op dit moment is het nog zó ver weg.” Soms lijkt het volgens De Heer inderdaad een ver-van-mijn-bed-show, maar toch merkt ze dat leerlingen de situatie bespreken. “De een natuurlijk wat meer dan de ander, maar ze zijn er zeker mee bezig”, vertelt de adjunct-directeur.

De meiden maken zich alleen zorgen over het feit dat Nederland zich met de oorlog bemoeit: “Je bent toch bang dat ze daardoor ook hier heen komen, maar als dat gebeurt merken we het vanzelf”, concluderen ze.

Meest gelezen

Twee gewonden bij steekpartij in Wielwijk

Corrado Francke | 6 apr 2024 10:02

Lees ook

Dordtse Joyce Koster op lijst van meest gezochte personen in Rusland

Op een uitgelekte lijst van de meest gezochte personen in Rusland staan twee Nederlanders. Dat meldt...

Inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko

In samenwerking met de Turkse gemeenschappen en de kerkgenootschappen slaan Moskee Ar-Rahmaan, Moske...

Eindexamennieuws: slingers, blije gezichten en een omhelzing

Auto's vol met slingers, cijferlijsten en blije docenten. Het Insula College heeft een slagingsperce...

Zeven marathons in zeven dagen voor KiKa

Voor een groot deel van Nederland is één marathon uitlopen al een zware opdracht, maar vermenigvuldi...

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: bijna 1400 euro opgehaald

De inzamelingsactie van de 15-jarige Dordtse Ryan loopt bijna op zijn eind. De teller staat ondertus...

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...