Dordrecht, Netherlands

Het is officieel: deze brug is vernoemd naar schrijver Frits Baarda

Deze brug bij het Charlotte van Praagpad is officieel vernoemd naar journalist en schrijver Frits Baarda (1955-2023). Dat is dinsdag onthuld in het bijzijn van zijn nabestaanden.
Pim Takkenkamp | 29 mei 2024 16:41 | Aangepast op 29 mei 2024 16:41
‘Elke brug telt mee’ was het motto voor zijn laatste boek ‘Alle 704 bruggen van Dordrecht’, dat vorig jaar uit kwam. In dat boek stelt Baarda de vraag: hoe tekenen deze ruim zevenhonderd bruggen de Dordtse identiteit? En als een soort ode aan de schrijver heet deze ophaalbrug vanaf dinsdag de ‘Frits Baardabrug’.

Geboorte van het boek
Baarda woonde zo’n veertig jaar aan het einde van de Hoge Nieuwstraat, waar de Engelenburgerbrug ligt. Die brug speelt de hoofdrol in het verhaal en is de kiem van het boek. Hij liep er iedere dag langs en vroeg zich af wat de waarde van de brug nou eigenlijk was en wat die voor mensen betekent.

Wie is Frits?
De schrijver overleed vorig jaar september op 67-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Hij schreef onder meer voor Trouw, National Geographic en was tien jaar lang buitenlandredacteur bij het Vrije Volk. Ook was hij af en toe fotograaf voor verschillende kranten en tijdsschriften.

Naast gerenommeerd journalist was hij ook een betrokken Dordtenaar. Hij schreef niet alleen een boek over alle bruggen in Dordrecht, maar was ook jaren lang aangesloten bij Stichting De Stad. Die stichting zet zich in voor de kwaliteit van architectuur en de openbare ruimte in Dordrecht. Daar was hij daar bestuurslid van Woord festival Nooit Terug.

Bekijk hieronder de videoreportage, waarbij we een jaar geleden met Frits Baarda drie van de bruggen uit zijn boek bezochten.

Lees meer over:

frits baarda|Frits Baardabrug|

Lees ook

Journalist Frits Baarda (67) overleden

Dordtenaar Frits Baarda is op 4 september overleden. Dit weekend is hij getroffen door een hartinfar...

Boek over alle bruggen van Dordt in Op Pad met Ad

Tijdens de zomervakantie zendt RTV Dordrecht de meest interessante afleveringen van ´Op Pad Met Ad' ...