In de nacht van zondag op maandag rond 00.20 uur ontstond er op de elfde etage een enorme brand in de flat. Een groot deel van de woningen werd ontruimd en de woonlagen 10 tot en met 12 zijn nog altijd niet vrij verklaard om naar terug te keren. Bij de brand is niemand gewond geraakt.
Straatadvocaat John Wouters woont in de buurt van de flat in Dordrecht waar in 24 uur tijd niet één, maar twee keer brand is uitgebroken en heeft als straatadvocaat veel contact met mensen die in de Dordtse flat verblijven. Volgens hem heeft de buurt niet alleen last van branden in woningen. "In januari waren er al drie autobranden. De politie heeft daar zelfs nog onderzoek naar gedaan in de buurt. Dus wie weet is er wel iemand die met een aansteker rondloopt."
Wethouder Heijkoop herkent de nieuwe problemen van de buurt: "Er lijkt in het afgelopen jaar ergens wat rottigheid het complex binnen te zijn gekomen. Als er gewoon een crimineel hier aan de gang is, dan moet die opgespoord en vastgezet worden."
‘De wonderlijke mix’
Short Stay Facility (SSF), dat is de naam die verbonden is aan het project van Woonbron. Lange tijd lijkt het project inderdaad veel succes te hebben. "Het is een wonderlijke mix van bewoners: zakenlui, stagiairs, gescheiden mannen en vrouwen, ex-verslaafden, bejaarden, ongehuwde moeders, studenten en dakloze jongeren. Omdat de meesten na een half jaar weer vertrekken, heeft de mix telkens een andere samenstelling”, schrijft de corporatie op de website.
Wethouder Heijkoop heeft contact gehad met de directeur van Woonbron: "Ik heb begrepen dat het eigenlijk best wel goed gaat met de flat. Ook met de nieuwste arbeidsmigranten gaat het goed, keurige huurders volgens de directeur."
Politiewerk
Maar straatadvocaat Wouters maakt zich zorgen over het pand en zijn buurt. Het gevoel dat de gemeente naar zijn zorgen luistert, heeft hij niet. Ondanks dat hij wel met de Dordtse gemeente om de tafel heeft gezeten: "Het speelt wel, maar er is veel te weinig aandacht voor."
De wethouder herkent de problemen die Wouters ziet: "De laatste maanden is er een aantal incidenten geweest, dan gaat het ook over bommeldingen en wapenbezit. Dat soort ellende is ons als gemeente bekend." Daarnaast was er in januari ook drie keer sprake van een autobrand op de Maarten Harpertsz Trompweg.
De precieze oorzaak van de incidenten durft de wethouder niet te geven. "Als je ziet wat hier zich heeft voorgedaan het afgelopen halfjaar, dan gaat het echt over politiewerk.” De wethouder geeft aan dat de gemeente op verder onderzoek van de politie wacht.
Onveilig gevoel
In het pand bevinden zich onder andere de ggz-instelling Yulius en het Leger des Heils. De cliënten van Yulius zitten heel wat verdiepingen lager dan waar de brand was. Het zijn kwetsbare mensen waar 24 uur per dag op wordt gelet en voor wordt gezorgd.
"Onze instelling heeft als doel de patiënten een veilige woonomgeving te bieden. Uiteraard is het voor iedereen van belang een veilig gevoel te hebben, dat geldt vooral bij deze patiëntencategorie", zegt een woordvoerder van Yulius. "Dit soort incidenten doen dat veiligheidsgevoel geen goed. We hebben daarover overleg met de verhuurder en de gemeente."
Wethouder Heijkoop verwijst zelf vooral door naar de politie: "Er zijn in deze flat enorm veel mensen die daar toch wel met plezier wonen. Die hier heel belangrijk onderdak hebben gevonden. We begrijpen dat dit voor hen een toename betekent van het gevoel van onveiligheid. Daarom hopen we dat de politie een duidelijke uitkomst geeft over wat daar misgaat. Zodat de rust kan terugkeren en we weer terug kunnen naar die eerste 24 jaar die goed zijn gegaan."