Dordrecht, Netherlands

Hoe maak je de beste foto's van onweer? Tips (en de mooiste regiobeelden) van stormchaser Rick Bekker

De prachtige foto van het onweer boven Dordrecht © Rick Bekker
Het weerbericht voor de komende twee dagen ziet er niet top uit voor zonliefhebbers. Maar de 29-jarige Rick Bekker uit Heerjansdam kan dat niets schelen. Met een camera en een flinke lens gaat dan juist op pad, op zoek naar het perfecte plaatje van onweer. Hoe word je net zo goed als hij? Rijnmond vroeg Bekker om tips. Bonus: de mooiste stormbeelden die Bekker de afgelopen dagen maakte.
RTV Rijnmond | 9 september 2022 11:30 | Aangepast op 9 september 2022 11:00
Rick Bekker heeft een korte nacht gehad. Twee eigenlijk, lacht hij. Terwijl de meeste mensen gedurende donderstormen en hevige regenval binnen blijven, trekt hij juist de wijde wereld in. Met zijn camera.
Bekker is namelijk fotograaf en stormchaser - stormjager. Concreet houdt dat in dat hij met een camera en forse lens achter noodweer aanrijdt, in de hoop het perfecte plaatje te schieten. Met idealiter bliksem in beeld.

Zijn hulpmiddelen gaven de afgelopen dagen aan: donder en bliksem. Maandagnacht fotografeerde Bekker daarom bij Kinderdijk, dinsdag probeerde hij de storm boven Dordrecht vast te leggen. Hoe doe je dat? Bekker geeft tips.
De prachtige plaat die werd gemaakt van De Hef in Rotterdam (links) en Rick Bekker in actie (rechts) © Rick Bekker & Wilko van 't Veer
1. Hou specifieke weerkaarten in de gaten
Allereerst is het goed om te weten waar en wanneer de stormen zijn. "Ik hou de weerkaarten dagen van te voren in de gaten en bekijk weerkaarten goed." Hoewel het een hobby is - uit de hand gelopen misschien - neemt Bekker het heel serieus: hij gebruikt onder meer buienrader, een bliksemtracering en nog een aantal andere tools.

2. Zoek contact met (andere) stormchasers
Daarnaast kan het handig zijn om contact te zoeken met mede-chasers, legt Bekker uit. Hij overlegt met hen wat de kansen zijn en hoe ze die, eventueel gezamenlijk, kunnen benutten. Want Bekker gaat ook weleens op pad met andere chasers. Wel zo gezellig!
3. Let op je sluitertijd en de skyline
Het is belangrijk om een goede camera te hebben met een fatsoenlijke lens. Met die camera zijn er twee zaken waar Bekker op let en waar je mee moet spelen als fotograaf. Een lange sluitertijd is belangrijk, en de skyline moet niet overbelicht zijn. Maar de bliksems moeten tegelijkertijd ook niet onderbelicht zijn. "De verhoudingen moeten precies goed zijn tussen zowel licht, als kleuren, als contrast." Dat is ook een beetje testen en proberen, legt Bekker uit.
Het plaatje bij een molen in Kinderdijk © Rick Bekker
Het is naast goede voorbereidingen deels ook geluk. "Bliksem is een spelletje. Je weet nooit waar het inslaat, hoe het eruitziet, of het vertakt en of het dichtbij of ver weg is."

4. Hou een belangrijke vuistregel in acht voor je eigen veiligheid
Stormchasen is niet zonder risico. Iedere seconde die je telt nádat je een flits ziet en vóórdat je het geluid hoort, is driehonderd meter. Hou dat in de gaten voor je eigen veiligheid. "Als het te dichtbij is, dan ga ik lopen. Geen foto is je leven waard." Vanaf vierhonderd meter begint de gevarenzone, zegt Bekker. Als het te dichtbij komt, gaat hij in zijn auto zitten. Als die geraakt wordt door de bliksem, geleidt de carrosserie het weg en merk je daar als bestuurder niets van.
Rick Bekker kan ook genieten van mooi weer © Wilko van 't Veer
5. Geniet ervan en doe het niet voor het geld
Af en toe verdient Bekker een zakcentje met zijn werk. Dat is leuk, maar als je dit gaat doen moet je dat wel vooral als een bijkomstigheid zien. Uiteindelijk is het vooral een grote passie, zegt Bekker.

Waar zit 'm dat precies in? Als er onweer wordt voorspeld dan krijgt hij er kriebels van. "De adrenaline giert door je lijf, bij tijd en wijlen. Ik heb van kinds af aan al een passie voor stormchasen", zegt de stormchaser.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

De oudste bieb van ons land blaast 125 kaarsjes uit

Van een etage in een woonhuis, via een oud museum naar multifunctionele nieuwbouw op de Spuiboulevar...

Gezocht: verhalen over Visser’s Poffertjessalon

De een komt er voor een biertje, de ander voor de beroemde bakplaat. Al ruim 90 jaar is het een begr...

Drummend uit de sleur door 'emoties en gevoelens van je af te slaan’

Hoe ga je om met dagelijkse stress of met gevoelens van onmacht? Jens Kirpestein helpt in zijn Dordt...

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting,...

Dordrecht op 4 en 5 mei: lees hier wat er te doen is

Geheel volgens traditie staat 4 mei weer in het teken van herdenken van onze naasten, familieleden e...

Aanhouding Dordtenaar leidt tot kamervragen

DENK stelt kamervragen aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz over de ...