Dordrecht, Netherlands

Hoe maak je de beste foto's van onweer? Tips (en de mooiste regiobeelden) van stormchaser Rick Bekker

De prachtige foto van het onweer boven Dordrecht © Rick Bekker
Het weerbericht voor de komende twee dagen ziet er niet top uit voor zonliefhebbers. Maar de 29-jarige Rick Bekker uit Heerjansdam kan dat niets schelen. Met een camera en een flinke lens gaat dan juist op pad, op zoek naar het perfecte plaatje van onweer. Hoe word je net zo goed als hij? Rijnmond vroeg Bekker om tips. Bonus: de mooiste stormbeelden die Bekker de afgelopen dagen maakte.
RTV Rijnmond | 9 september 2022 11:30 | Aangepast op 9 september 2022 11:00
Rick Bekker heeft een korte nacht gehad. Twee eigenlijk, lacht hij. Terwijl de meeste mensen gedurende donderstormen en hevige regenval binnen blijven, trekt hij juist de wijde wereld in. Met zijn camera.
Bekker is namelijk fotograaf en stormchaser - stormjager. Concreet houdt dat in dat hij met een camera en forse lens achter noodweer aanrijdt, in de hoop het perfecte plaatje te schieten. Met idealiter bliksem in beeld.

Zijn hulpmiddelen gaven de afgelopen dagen aan: donder en bliksem. Maandagnacht fotografeerde Bekker daarom bij Kinderdijk, dinsdag probeerde hij de storm boven Dordrecht vast te leggen. Hoe doe je dat? Bekker geeft tips.
De prachtige plaat die werd gemaakt van De Hef in Rotterdam (links) en Rick Bekker in actie (rechts) © Rick Bekker & Wilko van 't Veer
1. Hou specifieke weerkaarten in de gaten
Allereerst is het goed om te weten waar en wanneer de stormen zijn. "Ik hou de weerkaarten dagen van te voren in de gaten en bekijk weerkaarten goed." Hoewel het een hobby is - uit de hand gelopen misschien - neemt Bekker het heel serieus: hij gebruikt onder meer buienrader, een bliksemtracering en nog een aantal andere tools.

2. Zoek contact met (andere) stormchasers
Daarnaast kan het handig zijn om contact te zoeken met mede-chasers, legt Bekker uit. Hij overlegt met hen wat de kansen zijn en hoe ze die, eventueel gezamenlijk, kunnen benutten. Want Bekker gaat ook weleens op pad met andere chasers. Wel zo gezellig!
3. Let op je sluitertijd en de skyline
Het is belangrijk om een goede camera te hebben met een fatsoenlijke lens. Met die camera zijn er twee zaken waar Bekker op let en waar je mee moet spelen als fotograaf. Een lange sluitertijd is belangrijk, en de skyline moet niet overbelicht zijn. Maar de bliksems moeten tegelijkertijd ook niet onderbelicht zijn. "De verhoudingen moeten precies goed zijn tussen zowel licht, als kleuren, als contrast." Dat is ook een beetje testen en proberen, legt Bekker uit.
Het plaatje bij een molen in Kinderdijk © Rick Bekker
Het is naast goede voorbereidingen deels ook geluk. "Bliksem is een spelletje. Je weet nooit waar het inslaat, hoe het eruitziet, of het vertakt en of het dichtbij of ver weg is."

4. Hou een belangrijke vuistregel in acht voor je eigen veiligheid
Stormchasen is niet zonder risico. Iedere seconde die je telt nádat je een flits ziet en vóórdat je het geluid hoort, is driehonderd meter. Hou dat in de gaten voor je eigen veiligheid. "Als het te dichtbij is, dan ga ik lopen. Geen foto is je leven waard." Vanaf vierhonderd meter begint de gevarenzone, zegt Bekker. Als het te dichtbij komt, gaat hij in zijn auto zitten. Als die geraakt wordt door de bliksem, geleidt de carrosserie het weg en merk je daar als bestuurder niets van.
Rick Bekker kan ook genieten van mooi weer © Wilko van 't Veer
5. Geniet ervan en doe het niet voor het geld
Af en toe verdient Bekker een zakcentje met zijn werk. Dat is leuk, maar als je dit gaat doen moet je dat wel vooral als een bijkomstigheid zien. Uiteindelijk is het vooral een grote passie, zegt Bekker.

Waar zit 'm dat precies in? Als er onweer wordt voorspeld dan krijgt hij er kriebels van. "De adrenaline giert door je lijf, bij tijd en wijlen. Ik heb van kinds af aan al een passie voor stormchasen", zegt de stormchaser.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees ook

Met theatershow Bara’s en Boerenkool trapt Tortilla de kinderboekenweek af

De kinderboekenweek is weer van start, met dit jaar als thema: "Bij mij thuis". In Dordrecht gaat th...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine van deze week een interview met Remi Balistreri over ‘Ontdek Dordrecht’ ...

Schoten gelost in Papendrecht door politie

Tijdens een actie van de Dienst Speciale Interventies van de politie in de Stellingmolen zijn dinsda...

Opknapbeurt voor oude schoorsteen Dordrechtse Melk Inrichting

Er is een begin gemaakt met de restauratie van de schoorsteen van de voormalige Dordrechtse Melk Inr...

Kraampjes en presentaties over Spuiboulevard tijdens informatiemarkt

De Spuiboulevard gaat flink op de schop. Om bewoners bij te praten over de plannen, organiseerde de ...

50 jaar Winkelcentrum Sterrenburg: 'Een en al nostalgie!'

De oude foto's trokken een hoop aandacht. Veel mensen die even stopten en ze goed bestudeerden. "Ik ...