Dordrecht, Netherlands

Hoe staat het ervoor met de biodiversiteit in Dordt? Zo kom je erachter

In de eerste maanden van 2023 organiseert de werkgroep 'Biodivers Dordt' vier winterlezingen over de biodiversiteit in Dordrecht. Elke tweede donderdag van de maand kunnen Dordtenaren kennismaken met de natuur dichtbij. De reeks lezingen wordt afgesloten met een open dag in de Stadslandbouwkas op zaterdag 22 april.
Corrado Francke | 7 januari 2023 13:40 | Aangepast op 7 januari 2023 13:40
Elke tweede donderdagavond van januari, februari en maart zijn aan de Transvaalstraat 250 lezingen over de biodiversiteit in onze stad. De lezingen beginnen om 19:30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Stadsecoloog
De eerste lezing is op donderdag 12 januari. Stadsecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi vertelt dan hoe ecologisch beheer van openbaar groen bijdraagt aan het stimuleren ervan. Op donderdag 9 februari staat de invloed van water op de Dordtse natuur op het programma. Het Waterschap Hollandse Delta vertelt dan wat zij doet om de natuur te behouden en verbeteren.

Op 9 maart geven Groei & Bloei en Duurzaamheidscentrum Weizigt praktische adviezen om zelf aan de slag te gaan met de natuur in eigen tuin. Je leert hoe je je tuin natuurlijk kunt inrichten. En hoe je de tuin gastvrij kunt maken voor dieren, zoals vogels, egels, kikkers, bijen en andere insecten.

Nationale zaaidag
Op nationale zaaidag, zaterdag 22 april, wordt de reeks lezingen afgesloten met een open dag bij Stadslandbouwkas De Oude Beer. Van 10.00 tot 15.00 uur is de Stadslandbouwkas aan de Rijksstraatweg 108, open voor publiek. Er is een lezing over inheemse planten, die ook te zien zijn in de kas. Ook is er een markt met inheemse zaden en planten en groene initiatieven, om zelf een natuurlijke tuin in te richten.

De werkgroep 'Biodivers Dordt' is een samenwerking tussen gemeente Dordrecht en zes groene organisaties: Groei & Bloei Dordrecht, IVN Dordrecht, Stadslandbouwkas De Oude Beer, Nivon Dordrecht en Duurzaamheidscentrum Weizigt. De werkgroep houdt zich onder andere bezig met het betrekken van Dordtenaren bij het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit op het Eiland van Dordrecht. Met de winterlezingen willen de gemeente en de groene organisaties aandacht vragen voor de biodiversiteit in en om de stad.

Meer informatie over biodiversiteit en tips voor natuurvriendelijke tuinen? Dat kun je vinden op de website van Groenblauw Dordrecht.

Lees meer over:

Biodiversiteit|stadsecoloog|

Lees ook

Onderzoek naar biodiversiteit: 10.000 soorten op één eiland in één jaar

Het jaar 2024 staat voor natuurminnend Dordrecht in het teken van de biodiversiteit. De gemeente, ex...

Dordts Weekend van de natuur zoekt initiatieven

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Daarom organiseert de gemeente samen met allerlei groene o...

Kale kadewanden Wantij binnenkort groen en levendig

Vanaf de Prins Hendrikbrug zijn ze nog nauwelijks zichtbaar, maar aan de noordkant van het Wantij ha...

Kier Haringvlietsluizen draagt bij aan biodiversiteit in Biesbosch

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch en dat zou ook te maken hebben met een kier in d...

Biodiversiteit in Biesbosch neemt toe

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch. Een paar weken geleden werd er een zeegactie ui...

Open dag bij De Kleine Rug: een stukje natuur in de stad

Dordtenaren konden afgelopen weekend kennis met de planten en dieren in hun omgeving tijdens het Wee...