Dordrecht, Netherlands

Kale kadewanden Wantij binnenkort groen en levendig

Vanaf de Prins Hendrikbrug zijn ze nog nauwelijks zichtbaar, maar aan de noordkant van het Wantij hangt de hele kademuur vol met speciale plantenbakken. Een Amsterdamse startup ontwikkelde ze om de biodiversiteit boven en onder water te bevorderen. Ze zijn gevuld met planten die normaal in de aarde aan de waterkant groeien.
Trevyn van Houwelingen | 16 juni 2023 14:36 | Aangepast op 16 juni 2023 14:36
Het is een nieuwe stap in het terugbrengen van de biodiversiteit in de stad. Op het land kan dat door bijvoorbeeld bermen langs de weg vrijuit te laten groeien, maar voor betonnen en stalen kademuren was er nog geen oplossing. Jesse de Bont is de CEO van Reefsystems, hij legt uit hoe de bakken bijdragen aan de biodiversiteit: "Naast dat het er een stuk levendiger uitziet leveren de wortels van de planten een natuurlijke habitat en bescherming voor kleine visjes en andere organismen. En boven het water is het groen aantrekklijk voor instecten, bijen en vogels."

De bakken zijn voor de gemeente interessant omdat ze bijdragen aan het behalen van de Europese Kaderrichtlijn Water, ofwel KRW-doelen. Dat zijn doelstellingen voor gemeenten om het water in 2027 zowel chemisch schoon als ecologisch gezond te krijgen. Omdat de wortels van de planten het water ook nog eens zuiveren draagt het systeem bij aan het verschonen van het Wantij. Maar voordat dat echt merkbaar is zullen er nog een stuk meer bakken moeten worden opgehangen.

Specter
De mannen achter Reefsystems, Jesse de Bont en Max Dijkstra, zijn jeugdvrienden. Nadat Max voor zijn afstuderen een kunstmatige rif ontwikkelde stapte Jesse in en zijn ze een bedrijf gestart. De eerste pilot met de Sheet Pile Eco-Territorial Reinforcement, of SPECTER, was in Utrecht. Daar hebben de heren drie bakken opgehangen, waarna er honderd dagen later nauwelijks meer iets van de bruinstalen kadewand te zien viel. Ook in Schipluiden, Katwijk aan Zee, Alphen aan de Rijn, Boskoop en Waddinxveen zijn de speciale plantenbakken al te vinden.

In Dordrecht werken Jesse en Max samen met de gemeente, aannemersbedrijf Gebr. de Koning en het waterschap. Het is hun grootste uitdaging tot nu toe, aan de kademuur bij het Wantij hebben ze de afgelopen dagen maar liefst drieëndertig getijdenbakken aangebracht.
"Dat was wel even doorwerken, gisteren voelden we het al wel echt in onze ruggen en vandaag was ook nog even aanpoten." zucht Max.

Aanpassingen
Voor de Dordtse kade moesten de mannen ook nog even terug naar de tekentafel. Max vertelt: "In de andere plaatsen waar we de SPECTERS hebben aangebracht hadden we niet tot nauwelijks te maken met de getijden. Hier in Dordrecht op het Wantij is dat wel even anders." Na wat aanpassingen zouden de bakken nu wel bestand moeten zijn tegen hoger water, zo zijn er bijvoorbeeld kiezels bovenop de aarde aangebracht, zodat de aarde met daarin de planten niet wegspoelt bij springtij.

Op dit moment hangen de drieëndertig bakken er nog wat verloren bij, maar over een paar maanden moet er dus een groene oase aan de waterkant zijn verrezen. De heren van Reefsystems hebben er vertrouwen in: "Als deze opzet werkt kunnen we kilometers aan kademuur gaan opvullen, waardoor de diversiteit op en onder water verbetert. Kom over een paar maanden maar terug, dan is het hier helemaal groen!"

Kijk hieronder naar de reportage van RTV Dordrecht over de plantenbakken in de Wantijkade.

Lees meer over:

Wantij|Biodiversiteit|Kade|

Lees ook

Onderzoek naar biodiversiteit: 10.000 soorten op één eiland in één jaar

Het jaar 2024 staat voor natuurminnend Dordrecht in het teken van de biodiversiteit. De gemeente, ex...

Dordts Weekend van de natuur zoekt initiatieven

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Daarom organiseert de gemeente samen met allerlei groene o...

Wonen op het water? Voor ruim 1,1 miljoen is dit drijvende huis van jou

Een prachtig uitzicht, zwemwater op kruipafstand en - als 'ie schijnt - bijna altijd zon. Wie altijd...

Rollercoasterrit Hanneken van Dordt nog niet ten einde

Het plan voor Hanneken van Dordt, het twintig meter hoge beeld van Dordtse kunstenaar Gerhart Lentin...

Renovatieproces Wantij-West gaat nieuwe fase in

Het was een strijd om de vierkante meters, waarbij belangen moesten worden afgewogen en inspraak van...

Burgergpetitie voor herziening plannen Wantij-west ingediend bij burgemeester Kolff

Een aantal bewoners van de Stadswerven en het gebied rondom de monding van het Wantij hebben de hand...