Dordrecht, Netherlands

Hoe viezer, hoe beter: nieuw schoolplein nodigt uit tot ontdekkend leren

Basisschool IKC De Repelaer heeft een nieuw groenblauw schoolplein, dat meer ruimte moet maken voor groen en buitenlessen. Aan twee juffen de eer: samen met de wethouder en de directeur van de school verrichtten zij de officiële opening. "We kunnen nu een lentewandeling doen en ik wil binnenkort lesgeven over insecten op het plein", zegt juf Dewi.
Pim Takkenkamp | 15 april 2024 13:37 | Aangepast op 15 april 2024 13:37
De opening van het schoolplein wordt uitgebreid gevierd. De kinderen lopen de polonaise en zingen liedjes, de ouders bakken taarten en er is koffie en thee. "Dat alles nu gaat bloeien is het grootste cadeau¨, vertelt juf Michelle. "De kinderen kunnen ontdekkend leren door springen over plassen, geultjes graven en de natuur ontdekken. Hoe viezer, hoe beter. Heel veel kinderen komen nu op kaplaarzen naar school."

Nieuw plein
De aanleg startte in januari en duurde tien weken. "Het stenige schoolplein kreeg een nieuwe natuurlijke inrichting", licht Frank Wijnbeek, directeur van de school, toe. ¨Links en rechts zijn speelgebieden ingericht met een leerarena, podium, een wadi met keien en een houten brug met veel meer bomen, struiken en planten. Er is zoveel mogelijk materiaal hergebruikt als klimtoestellen en zandbakken."

Groenblauw
Het nieuwe schoolplein wordt groenblauw genoemd: groen, omdat het plein meer beplant is en minder tegels heeft. En blauw, omdat het regenbestendig is en water beter opvangt. En het is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen. De gemeente Dordrecht stimuleert de aanleg van deze schoolpleinen vanuit de opgave Groenblauwe Stad. "Het is super dat de kinderen van IKC De Repelaer nu dagelijks kunnen spelen, leren en bewegen in de natuur op hun groenblauwe schoolplein", zegt Annemarie Lammers, Senior Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving. "Dat is winst voor mens en natuur. We hopen dat veel schoolpleinen dit mooie voorbeeld volgen."

Benieuwd hoe zo’n groenblauw schoolplein eruit ziet? Bekijk hieronder onze reportage over De Repelaer.

Lees ook

Meer dan 1500 euro opgehaald door circusvoorstelling De Sterrenkijker

Kinderen van jubilerende basisschool De Sterrenkijker in Dordrecht hebben meer dan 1500 euro opgehaa...

Minder tegels, meer groen: schoolplein IKC De Repelaer ondergaat metamorfose

Integraal KindCentrum (IKC) de Repelaer in het Land van Valk heeft nu nog een schoolplein dat vooral...

Gemeente trekt ton uit voor ontbijt en lunch basisschoolleerlingen

Er zijn nog altijd kinderen die met een lege maag naar school komen of die geen lunch meekrijgen vo...

Een wereldreis in Dordt; aftrap zomerschool

De zomervakantie is nog niet voorbij, maar 230 Dordtse kinderen zitten alweer in de schoolbanken. Ma...

Hoera! Tromgeroffel voor het nieuwe schoolplein van basisschool de Regenboog

Basisschool de Regenboog in Dordrecht opende maandagmiddag feestelijk de nieuwe natuurschoolplein. W...

Klimmuur, moestuintjes en boomstammen: kinderen van de Dordtse Vrije School kunnen zich uitleven op nieuw groenblauw schoolplein

Wethouders Marco Stam en Peter Heijkoop hadden vandaag de eer samen met kinderburgemeester Jacob Moo...