Dordrecht, Netherlands

Hondenuitlaatveld in Zuidhoven blijft totdat er een alternatief is, hondenbezitters opgelucht

Opgeluchte Arja Peels Foto: Jordy Nijenhuis
Honden kunnen voorlopig blijven rennen en spelen aan de Salvia. Het voortbestaan van het veld werd in november nog bedreigd, maar het college heeft nu besloten dat er eerst een gelijkwaardig alternatief moet komen voordat de huidige plek gesloten wordt. En dat zorgt voor veel blijdschap bij hondeneigenaren en hondenoppas Arja Peels. Zij sprak eerder namens 124 hondeneigenaren in tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Dinsdagavond stond het onderwerp weer op de agenda van de raad.
Alexander Eleveld | 26 januari 2022 16:42 | Aangepast op 26 januari 2022 16:42
Wat was het probleem? Klagende omwonenden van het uitlaatveldje vonden dat sinds het begin van de coronacrisis er veel meer blafoverlast zou zijn van honden. Eerder zei een bewoner tegenover RTV Dordrecht daarover: “Het liefst zouden we het veld zo ver mogelijk verplaatsen.” Toch waren ook zij het niet eens met de oplossing van de gemeente: het verplaatsen van het terrein naar een andere, maar veel kleinere, locatie.
Voor veel Dordtenaren en zelfs mensen uit de regio heeft de plek inmiddels een sociale functie. Peels komt (bijna) dagelijks met een tiental honden naar het veld en dus ook vandaag, een dag na de commissievergadering waar de beslissing viel. Ze klinkt opgelucht aan de telefoon: “Het is heel fijn dat er geluisterd is en dat de wethouder bereid is om eerst een gelijkwaardige plek te zoeken.” Om de uitkomst te vieren heeft ze zelfs een chocoladetaart meegenomen naar het veldje, om te delen met de andere dierenvrienden. Voor haar voelt dit besluit een stuk rechtvaardiger, maar ze is het niet eens met alles wat er gezegd is de afgelopen tijd.
Persoonlijk aangevallen
Voor Peels voelde de verwijten van overlast soms als een persoonlijk aanval: “Alsof ik de veroorzaker van de overlast was. Het hondenbeleid [in Dordrecht, red.] wordt helemaal omgegooid door een paar bewoners. Doe eerst een geluidsonderzoek. Ik ben zelfs bereid om dat onderzoek zelf te doen en te betalen.” In de beantwoording van de artikel 40 vragen van de Dordtse VVD en GroenLinks komt naar voren dat er in de afgelopen twee jaar 14 meldingen van overlast van honden zijn binnengekomen. 13 daarvan waren geluidsoverlast.
Gelijkwaardig alternatief
De gemeente gaat nu kijken of bijvoorbeeld de Louisa- en Cannemanspolder een geschikte plek is om honden uit te laten. Dit gebied is sinds dit jaar in bezit van de gemeente. Een goede en ruime uitlaatplek zou je denken. Toch is deze (nog) niet helemaal geschikt, volgens Peels. “Ik heb puppy’s, oude van dagen en van alles ertussen in. Daar is de Elzen niet geschikt voor. Er is geen goede omheining en er zijn veel wandelaars.”
Voor de toekomst hoopt Peels hoopt dat iedereen met elkaar in gesprek blijft en dat er een oplossing komt waar iedereen blij mee is, omwonenden, hondenbezitters en de viervoeters zelf.

Lees ook

Dit moet er de komende jaren beter in Crabbehof: 'Kijk nog eens goed naar buslijn 3'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...

Honden bezitters opgelet: nieuwe parkeerplaats voor losloopgebied honden in de polder

Honden die in alle vrijheid rondrennen in een stuk natuur en niet hoeven op te passen voor verkeer. ...