Dordrecht, Netherlands

Horeca en cultuursector weer open: 'Het is een meer dan heugelijke dag'

Met een bezoek aan het museum en bij een horecazaak een broodje en een kop koffie halen zijn de dagen vanaf woensdag weer normaal. En dat zorgt voor blije geluiden vanuit de sectoren die het langst gesloten moesten blijven vanwege de coronamaatregelen.
Marjolein Vos | 26 januari 2022 16:45 | Aangepast op 26 januari 2022 16:45
"Het is een meer dan heugelijke dag," vertelt Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum. "We mogen eindelijk weer open, terwijl we een van de mooiste tentoonstelling ooit in huis hebben. Het was de afgelopen weken best moeilijk. De schilderijen hingen er als weesjes bij. Hoe mooi is het dan dat iedereen de werken weer kan komen aanschouwen."

De eerste bezoekers, een groep scholieren uit Zwijndrecht, werden feestelijk ontvangen en de docent kreeg een bos bloemen. "Een fijn gezicht", zegt wethouder Rik van der Linden. "Je merkt meteen het enthousiasme van het jonge publiek." En dat jonge publiek werd ook door de museumdirecteur gewaardeerd. "Jong geleerd is oud gedaan. Dat is nou juist de club mensen die we hier graag zien. En hopelijk komen ze later nog eens terug."
Wethouder Van der Linden: "Je hebt geen museum om op schilderijen te passen. Je hebt ook geen theater om te hebben. Je wilt mensen ontvangen en dat kan nu weer."

In het Dordrechts Museum is tot begin maart de tentoonstelling 'De Ontdekking van Cuyp' te zien. De museumdirecteur vertelt dat wordt overwogen om de tentoonstelling te verlengen. "We zijn druk bezig met bruikleengevers om dat mogelijk te maken. Maar 90% van alles wat hier hangt komt uit Engeland. Dus dat is nog een hoop gedoe. We hopen deze week nog groen licht te kunnen geven voor de verlenging."

Stoelen van tafel in restaurants
Nicky van der Toorn, van restaurant De Crimp aan de Visstraat, had "kriebels vergelijkbaar bij aanvang van een belangrijke voetbalwedstrijd" toen hij vanmorgen zijn zaak binnen stapte. "Je komt met een glimlach binnen. Je ziet je collega's weer na een lange tijd. Het is dan ook een belangrijk moment voor ons vandaag."

De horeca-ondernemer hoopt dan ook dat deze lockdown de laatste was. Maar daar heeft hij ook wel alle vertrouwen in. Zeker met de actie van anderhalve week geleden nog in zijn achterhoofd. "Ik denk dat het de kracht is van heel Nederland. Die zaterdag zijn er landelijk acties geweest en die hebben echt wel bijgedragen aan het feit dat wij nu weer open zijn."

Lees ook

De koek is op voor de Dordtse horeca

Ruim 50 Dordtse horeca ondernemers hebben zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur actie gevoerd.

Coronamaatregelen afgeschaft, maar niet in verzorgingshuizen

In winkels hoefden het al niet meer, maar vanaf volgende week woensdag zijn mondmaskers ook niet mee...

Landschappen die niet bestaan: nieuwe tentoonstelling Dordts Museum

Licht dat tussen de takken en bladeren dwarrelt en alles in beweging zet. Daar lijkt het abstracte s...

Dordrechts Museum steunt oproep tot heropening musea

Winkelen, naar de kapper en buiten sporten: sinds afgelopen zaterdag mag het weer. Het kabinet heeft...

Dordrechts Museum viert overzees succes van schilder Aelbert Cuyp met 'Britse dag'

Het Dordrechts museum staat zaterdag 2 april in het teken van de Britse aristocratie (een bestuursvo...

Biesbosch gevangen in penseelstreken

De Biesbosch, ooit ruig en ondoordringbaar terrein waar hooguit vissers, boeren en griendwerkers hun...