Dordrecht, Netherlands

Horeca en cultuursector weer open: 'Het is een meer dan heugelijke dag'

Met een bezoek aan het museum en bij een horecazaak een broodje en een kop koffie halen zijn de dagen vanaf woensdag weer normaal. En dat zorgt voor blije geluiden vanuit de sectoren die het langst gesloten moesten blijven vanwege de coronamaatregelen.
Marjolein Vos | 26 januari 2022 16:45 | Aangepast op 26 januari 2022 16:45
"Het is een meer dan heugelijke dag," vertelt Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum. "We mogen eindelijk weer open, terwijl we een van de mooiste tentoonstelling ooit in huis hebben. Het was de afgelopen weken best moeilijk. De schilderijen hingen er als weesjes bij. Hoe mooi is het dan dat iedereen de werken weer kan komen aanschouwen."

De eerste bezoekers, een groep scholieren uit Zwijndrecht, werden feestelijk ontvangen en de docent kreeg een bos bloemen. "Een fijn gezicht", zegt wethouder Rik van der Linden. "Je merkt meteen het enthousiasme van het jonge publiek." En dat jonge publiek werd ook door de museumdirecteur gewaardeerd. "Jong geleerd is oud gedaan. Dat is nou juist de club mensen die we hier graag zien. En hopelijk komen ze later nog eens terug."
Wethouder Van der Linden: "Je hebt geen museum om op schilderijen te passen. Je hebt ook geen theater om te hebben. Je wilt mensen ontvangen en dat kan nu weer."

In het Dordrechts Museum is tot begin maart de tentoonstelling 'De Ontdekking van Cuyp' te zien. De museumdirecteur vertelt dat wordt overwogen om de tentoonstelling te verlengen. "We zijn druk bezig met bruikleengevers om dat mogelijk te maken. Maar 90% van alles wat hier hangt komt uit Engeland. Dus dat is nog een hoop gedoe. We hopen deze week nog groen licht te kunnen geven voor de verlenging."

Stoelen van tafel in restaurants
Nicky van der Toorn, van restaurant De Crimp aan de Visstraat, had "kriebels vergelijkbaar bij aanvang van een belangrijke voetbalwedstrijd" toen hij vanmorgen zijn zaak binnen stapte. "Je komt met een glimlach binnen. Je ziet je collega's weer na een lange tijd. Het is dan ook een belangrijk moment voor ons vandaag."

De horeca-ondernemer hoopt dan ook dat deze lockdown de laatste was. Maar daar heeft hij ook wel alle vertrouwen in. Zeker met de actie van anderhalve week geleden nog in zijn achterhoofd. "Ik denk dat het de kracht is van heel Nederland. Die zaterdag zijn er landelijk acties geweest en die hebben echt wel bijgedragen aan het feit dat wij nu weer open zijn."

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Maher leerde Dordrecht falafel en döner kebab eten: 'Het was een gat in de markt'

Van falafel hadden de meeste Dordtenaren nog nooit gehoord. Maher Nakhla reed half Nederland door en...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Langer in de kroeg en hardere muziek: groen licht voor nieuwe horecanota

Goed nieuws voor kroegtijgers: cafés in de Dordtse binnenstad krijgen definitief meer ruimte. Zij ku...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...