Dordrecht, Netherlands

Hulp gevraagd voor herbouw houten griendkeet

De houten griendkeet bij het Griendmuseumpad in de Biesbosch brandde twee weken geleden volledig af, Staatsbosbeheer gaat uit van brandstichting. De natuurorganisatie is nu een crowdfundingsactie gestart om geld op te halen zodat de keet herbouwd kan worden.
Trevyn van Houwelingen | 25 augustus 2023 17:00 | Aangepast op 25 augustus 2023 15:52
Eigenlijk is het Griendmuseumpad een soort 'natuurlijk openluchtmuseum', de Biesbosch in het klein. Langs het 6 km lange pad ervaart de wandelaar een afwisseling van natuur en cultuurhistorie. Het wandelpad loopt grotendeels door de voormalige hakgrienden en natuurlijke wilgenbossen. Het gebied staat onder directe invloed van de rivieren en kent nog volop getijden. Bij hoog water lopen de lagergelegen grienden vol water wat er bij laag water weer uitstroomt.

De drie keten, die in het gebied staan, de stenen keet, de houten keet en de schrankkeet geven de wandelaar inzicht in de historische relevantie van dit gebied. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers van de 'keetploeg' stonden deze keten er zeer goed bij. Door brandstichting van de houten keet is een uniek onderdeel van het pad verloren gegaan.

Op de plek waar de houten keet stond ligt nog altijd een grote hoop as. Een nabij staand bankje is door de hitte deels gesmolten en ook de begroeiing om de open plaats heen is zwart uitgeslagen. Volgens boswachter Harm Blom is het maar goed dat er in de nacht van 13 op 14 augustus geen wind stond: “Je ziet dat de keet waarschijnlijk als een fakkel heeft gebrand, met het vuur recht omhoog. Als het vuur door de wind om zich heen had gegrepen hadden we misschien een veel groter probleem gehad.”

Volgens Blom kan het niet anders dan een aangestoken vuur zijn geweest. Het onweerde die avond niet en vuur ontstaat in een nat gebied als de Biesbosch niet zomaar. Staatsbosbeheer heeft dan ook aangifte gedaan van brandstichting. Één probleem: de locatie van de griendkeet is zo afgelegen dat het onmogelijk is om uit te vinden wie er die nacht in de buurt van de keet zijn geweest. Het pad is alleen te bereiken via een pont over het Moldiep bij het bezoekerscentrum van de Hollandse Biesbosch.
Het interieur van een in gebruik genomen griendkeet. Staatsbosbeheer
Een griendkeet is eigenlijk niets anders dan een dak boven het hoofd van griendwerkers, mannen die op locatie onder erbarmelijke omstandigheden wilgenhout hakten. Dat werd dan gebruikt om manden van te vlechten of geexporteerd naar Scandinavië waar het werd gebruikt bij de productie van vaten of tonnen. De mannen, vaak seizoensarbeiders uit naburige dorpen als s'Gravendeel, Sliedrecht en Papendrecht, woonden vaak een week lang in zo'n keet. Ze sliepen, als ze geluk hadden, met zijn achten in een krappe bedstee en deelden hun keet vaak met bruine ratten.

Om de houten keet te restaureren denkt Staatsbosbeheer zo’n 25.000 euro nodig te hebben. Een deel daarvan wordt door Staatsbosbeheer en de gemeente Dordrecht vergoed, maar omdat er veel boze en teleurgestelde reacties over de brand vanuit de bevolking kwamen is er ook een crowdfundingsactie gestart. Het streefbedrag is 15.000 euro, daarvan is op het moment van schrijven net geen 4.000 opgehaald. Dat bedrag komt vooralsnog veelal uit particuliere donaties, dus hopen de vrijwilligers dat ook bedrijven zich wellicht geroepen voelen om nog een figuulijk steentje bij te dragen.

Bekijk hieronder de reportage over de afgebrande griendkeet in de Biesbosch.

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Grauwe klauwier kiest Biesbosch uit als broedplaats

Op de foto zijn ze niet heel goed te zien, maar de boswachters uit de Biesbosch zijn razend enthousi...

Love in the air: vrouwtje visarend blijft plakken

Het zat de visarend met ringnummer 7TG uit de Biesbosch de laatste tijd niet echt mee. Eerst werd zi...

‘Beschermer van de Biesbosch’ Ejsmund Hinborch ontvangt Biesbosch Natuurprijs

Meer dan 45 jaar heeft hij zich ingezet voor behoud, bescherming en ontwikkeling van de Biesbosch a...

Visarend weer aan de vrouw

Het lijkt er op dat de geliefde visarend uit de Biesbosch toch een vrouwtje heeft gevonden. De twee ...

Varen met een slok op en illegaal kamperen: tientallen boetes uitgedeeld

Bij een handhavingsactie in de Biesbosch zijn zaterdag 84 proces-verbalen en 13 waarschuwingen uitge...

Zeldzame vissoort ‘de steur’ na 70 jaar weer thuis in de Biesbosch

Het was een dag om niet snel te vergeten waar vooral een gevoel van trotsheid overheerste. Afgelopen...